SUA vor impune tarife asupra a 30% din importurile de panouri solare din China, informeaza BBC.

Departamentul de Comert al SUA a hotarat sa sprijine companiile americane producatoare de panouri solare, precizand ca piata americana a fost invadata de produsele firmelor concurente, subventionate de statul chinez.

SUA a stabilit deja taxe pentru companiile chinezesti intre 2,9% si 4,73% in luna martie. Aceasta a fost ultima escaladare a tensiunilor comerciale dintre cele doua tari.

Decizia Departamentului de Comert este preliminara, iar companiile vor avea dreptul de a contesta tarifele inainte ca acestea sa fie implementate, la finalul acestui an.

Multi dintre principalii exportatori chinezi sunt afectati, inclusiv Suntech Power Holdings si Trina Solar.

Reglementarea a venit dupa ce mai multi producatori de panouri solare americani, in frunte cu SolarWorld, a cerut guvernului sa penalizeze companiile chinezesti pentru practica de dumping a acestora pe pietele americane.

Cu toate acestea, oponentii deciziei au spus ca tarifele pot afecta industria ca intreg. Ei au argumentat ca importurile mai putin scumpe au ajutat la a face panourile solare mai accesibile pentru consumatorii din SUA.

Jigar Shah, conducatorul Coalitiei pentru Energie Solara Accesibila, a precizat ca acest tarif va conduce la pierderi de locuri de munca, considerandu-l drept "o lovitura puternica pentru industria solara americana".

SUA si China au avut in trecut mai multe conflicte comerciale. Acestea au fost in cea mai mare parte cauzate de afirmatiile SUA ca exporturile chinezesti sunt competitive ca urmare a tinerii artificiale a yuanului la un nivel scazut.

La inceputul acestui an, presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat formarea unui nou grup operativ care trebuie sa reduca practicile neloiale ale partenerilor comerciali ai SUA.