Guvernul va constitui un grup interministerial care se va consulta cu operatorii economici din domeniul gazelor si petrolului in vederea elaborarii unui pachet legislativ de masuri fiscale in ceea ce priveste impozitarea veniturilor exceptionale si pentru intocmirea unui act normativ care sa reglementeze redeventele, a declarat Daniel Chitoiu, ministrul economiei. Potrivit acestuia, noile redevente vor fi stabilite pentru perioada 2015-2024, ceea ce inseamna ca nivelul acestora nu se va modifica inainte de acest termen asa cum s-a vehiculat pana acum. Pe de alta parte, va fi aplicat un impozit pe veniturile exceptionale ale companiilor din domeniul gazelor, iar fondurile obtinute vor fi intra "intr-un cont special" in vederea protejarii consumatorilor vulnerabili de efectele liberalizarii preturilor.

Infiintarea unui comitet interministerial care va pregati un pachet de masuri fiscale si de reglementare pentru domeniul gazelor si al petrolului este o conditie cuprinsa indraft-ul scrisorii de intentie agreate cu FMI. Pachetul va cuprinde, printre altele, si masuri privind aplicarea, in urma liberalizarii preturilor la gaze, a unei taxe pe venituri exceptionale. Fondurile obtinute astfel de la companiile din domeniul gazelor vor fi utilizate pentru finantarea masurilor de protectie a consumatorilor vulnerabili. In acest fel, consumatorii vulnerabili vor fi protejati de impactul ajustarilor de preturi rezultate in urma liberalizarii. Masurile vor fi luate in urma consultarii actorilor de pe piata gazelor.

Comitetul interministerial va mai pregati pana la sfarsitul lui 2012 un nou sistem de reglementare si impozitare in sectorul gazelor si petrolului valabil pentru perioada 2015-2024. Toate aceste masuri vor fi luate in urma consultarii actorilor de pe piata gazelor si a petrolului.