Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a ajuns luni la Teheran intr-o misiune care ar putea insemna reluarea investigatiilor care sa permita un raport oficial legat de stadiul programului nuclear iranian si sa dea un verdict in privinta acestuia. Vizita oficiala ar putea consolida si negocierile nucleare pe care Iranul le va purta la finele acestei saptamani la Bagdad cu SUA, Rusia, China, Anglia, Franta si Germania. Cele sase puteri vor incerca sa convinga Iranul sa renunte la procedeul de imbogatire a uraniului la un nivel care poate permite cu usurinta utilizarea acestuia la crearea armelor nucleare, anunta The Guardian.

Comisia AIEA se va intalni cu negociatorul nuclear al Iranului, Saeed Jalili, dar si cu ministrul afacerilor externe si cu alti inalti oficiali. Scopul misiunii este de a convinge autoritatile iraniene sa permita accesul inspectorilor ONU in facilitatile nucleare pentru a proba daca Iranul fabrica sau nu arme nucleare.

Teheranul a sustinut intotdeauna ca programul sau nuclear nu are ca scop producerea de arme nucleare, dar pana acum a refuzat accesul inspectorilor in cadrul facilitatilor. Cele doua parti au avut discutii si saptamana trecuta care s-au soldat cu rezultate multumitoare creand astfel premize favorabile pentru actuala runda de discutii.