Rodin Traicu scria in textul de pe Energy-Center.ro autoritatile de la Bruxelles au creat "cadrul ideal" pentru aparitia situatiei dezastruoase a sistemului energetic national. De asemenea, spune ca la presiunea Comisiei Europene, a aparut "nu concurenta libera, ci Institutia Traderilor de energie, intermediari care au posibilitatea sa cumpere ieftin si sa vanda scump (de multe ori firmelor cu capital de stat), in special energie hidro si nucleara".
Traicu acuza si FMI de faptul ca a descoperit "grava scurgere de venituri ale statului roman" a "acestei structuri parazitare" abia in 2011, desi erau lucruri cunoscute inca din 2005.
In acest context, Traicu mai acuza FMI si Banca Mondiala ca ar fi agenti de vanzare a companiilor rentabile din domeniul energiei. "FMI, BM si ceilalti demolatori ai energeticii romanesti au nevoie sa arate ca statul roman este incapabil si incompetent ca administrator al acestor companii, dar si corupt, furandu-si propriul popor prin vanzarea energiei ieftine "baietilor destepti", iar salvarea acestuia (a poporului) ar aduce-o ei, nu prin distrugerea filierei de hoti, ci prin instrainarea producatorilor de energie eficienti, la preturi mici, in timp de criza, cand nu exista o apetenta reala pentru achizitii si investitii in piata", se arata in textul de pe energy-center.ro.
Traicu a criticat si listarea pe BVB a unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica, considerand aceasta actiune "o alta tradare a intereselor nationale".
Din pozitia de secretar de stat al Economiei va avea ocazia sa stea fata in fata chiar cu reprezentantii acestor institutii internationale si sa discute cu acestia despre privatizarile pe care, in urma cu doua luni, le contesta. Reamintim ca vanzarea unor pachete minoritare si majoritare de actiuni de la companiile de stat este o obligatie asumata de Guvernul roman prin acordurile incheiate cu aceste institutii.
- In perioada guvernului Nastase, Traicu a detinut functia de presedinte al Regiei Autonome de Activitati Nucleare ((RAAN) Drobeta Turnu Severin - Mehedinti. Apoi, a ajuns director la NuclearMontaj, membra a grupul Tender din 2000. Vezi datele de contact de pe site-ul NuclearMontaj. Compania este specializata in lucrari de montaj sisteme de echipamente si conducte destinate centralelor nucleare. E o companie care a lucrat si pentru centrala de la Cernavoda.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a revenit in atentia opiniei publice chiar a doua zi dupa instalarea noului Guvern, anuntand un acord de concesiune cu Agentia de Gestionare si Cooperare intre Senegal si Guineea- Bissau (AGC), pentru lucrari de explorare geologica pe un bloc petrolier in suprafata de 5.347 kilometri patrati.
- Ovidiu Tender a avut, in trecut, probleme cu justitia, unul dintre aparatorii sai ca avocat fiind actualul premier Victor Ponta. Citeste cum a pierdut Tender pe mana lui Ponta.
- Tender a fost cercetat in dosarul RAFO-CAROM, alaturi de Marian Iancu, pentru infractiunile de constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu. In acest caz, Tender s-a aflat si in arest preventiv.
Toata lumea stie ce afaceri necurate invarte fmi si cate tari au avut de suferit de pe urma lor. Practic imbracati intr-o forma institutionala nu sunt decat niste mafioti financiari.
Problema e ca trebuie privatizat tot ce scoate produse finite, si aproape nimic din ceea ce produce materie prima.
Pe de alta parte, daca raman in proprietatea statului, sa imi arate si mie cine e nenea statul asta si cine nu isi pune interesele proprii inaintea celui ale statului.
In consecinta, tot ce va fi al statului e subiect de jaf indiferent de guvernare.
Este dreptul lui.Nici nu sunt sigur ca greseste cu ceva.
FMI.....cine-i iubeste?
Votati USL votati neocomunismul in Romania. Unul mult mai rau decat comunismul lui Ceausescu.
Sper ca v-ati trezit. Daca nu...nu-i bai. Mai urmeaza si alte capodopere stil...Ponta.
Esti un inversunat acuzator cu unic argument: "astia-s comunisti (neocomunisti)"....
La fel , in anii '50,acuzau si bagau la inchisoare, in lagare de munca fortata (canal) sau in pamant, oameni pe care-i numeau: chiaburi, capitalisti, imperialisti.
Fara alta vina. Era de ajuns.
Ei bine, pe mine si pe multi ca mine nu ma conving strigatele si acuzatiile "gratuite".
Denota disperarea celui care pierde.
Vrei sa castigi?
Vino cu argumente, fapte, logica si intelepciune.
Altfel efectul este contrar celui dorit de tine, ma faci sa ma bucur ca am scapat de PDL si sa vreau sa scap si de omul lor Basescu...
"Profesionalism si buna credinta" este cea mai buna caracterizare a acestui om.
Văd ca e subliniat gros "Reamintim ca vanzarea unor pachete minoritare si majoritare de actiuni de la companiile de stat este o obligatie asumata de Guvernul roman (Roman, roman sau român?)".
Pentru ce ne-am obligat la așa ceva? Ne-au crescut salariile la un nivel mediu din UE? A crescut nivelul de trai să fie comparabil cu cel din UE? A crescut puterea de cumparare la un nivel apropiat celei din UE? Cu cât s-au îmbogățit românii din privatizarea Rompetrol? Pentru tradare a intereselor naționale ar trebui mulți din toată clasa politica să răspundă penal. Trebuie o altă clasă politică, actuala e inadmisibil de coruptă.
1. "Consiliul Concurentei a sanctionat grupul Petrom cu o amenda totala de 503,8 milioane de lei pentru ca s-a inteles cu alte companii petroliere pentru a scoate de pe piata un sortiment de bezina. Chiritoiu a anuntat ca Petrom a luat cea mai mare amenda pentru ca a avut circumstante agravante".
2. "Statul roman este dator companiei OMV Petrom cu circa 2,46 miliarde de lei (aprox.600 de milioane de euro). De altfel, chiar in raportul financiar pe 2010, se arata ca aceasta este suma totala estimata pe care Petrom o revendica de la stat pentru unele cheltuieli de mediu".
3. Evolutia profitului net al Petrom in perioada 2004 - 2009
- In anul 2004 Petrom a avut pierderi de 240 milioane de euro.
- In anul 2004 statul a obtinut la privatizarea Petrom 670 milioane de euro pentru 33% din actiuni. Petrom a realizat ulterior o majorare de capital in valoare de 830 milioane de euro, care i-a permis sa-si majoreze participatia la 51%.
- In anul 2005 profitul Petrom a fost de 391 milioane de euro.
- In anul 2006 profitul Petrom a fost de 648 milioane de euro.
- In anul 2007 profitul Petrom a fost de 533 milioane de euro.
- In anul 2008 profitul Petrom a fost de 278 milioane de euro.
- In anul 2009 profitul Petrom a fost de 326 milioane de euro.
http://www.zf.ro/infografice/evolutia-profitului-net-al-petrom-in-perioada-2004-2009-5718024
Ce investitii formidabile a facut Petrom in anul 2004 astfel incat in 2005 a ajuns la un asemenea profit?
Rezervele mondiale de hidrocarburi sunt pe terminate (pe termen mediu) si in cazul unor crize energetice catastrofale ne vom trezi ca nemtii vor plati mai mult decat romanii pe energia romaneasca (care va fi exportata) iar noi vom ramane cu locuintele neincalzite iarna.