Numirea unor noi secretari de stat la Ministerul Economiei s-a dovedit a fi o misiune dificila pentru noul Guvern. Acest minister a fost singurul care nu a reusit in doua saptamani de la instalare sa gaseasca macar un secretar de stat. In sedinta de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a luat in sfarsit o decizie, numindu-l pe Rodin Traicu. Este un fost presedinte al Regiei Autonome de Activitati Nucleare pe vremea guvernului Nastase si director al NuclearMontaj, o companie din grupul Tender. Dintr-un articol de opinie publicat in martie pe site-ul Energy-Center.ro, reiese ca se impotriveste total privatizarilor, incluzand institutii precum FMI, CE si Banca Mondiala in randul "demolatorilor energeticii romanesti".

Rodin Traicu scria in textul de pe Energy-Center.ro autoritatile de la Bruxelles au creat "cadrul ideal" pentru aparitia situatiei dezastruoase a sistemului energetic national. De asemenea, spune ca la presiunea Comisiei Europene, a aparut "nu concurenta libera, ci Institutia Traderilor de energie, intermediari care au posibilitatea sa cumpere ieftin si sa vanda scump (de multe ori firmelor cu capital de stat), in special energie hidro si nucleara".

Traicu acuza si FMI de faptul ca a descoperit "grava scurgere de venituri ale statului roman" a "acestei structuri parazitare" abia in 2011, desi erau lucruri cunoscute inca din 2005.

In acest context, Traicu mai acuza FMI si Banca Mondiala ca ar fi agenti de vanzare a companiilor rentabile din domeniul energiei. "FMI, BM si ceilalti demolatori ai energeticii romanesti au nevoie sa arate ca statul roman este incapabil si incompetent ca administrator al acestor companii, dar si corupt, furandu-si propriul popor prin vanzarea energiei ieftine "baietilor destepti", iar salvarea acestuia (a poporului) ar aduce-o ei, nu prin distrugerea filierei de hoti, ci prin instrainarea producatorilor de energie eficienti, la preturi mici, in timp de criza, cand nu exista o apetenta reala pentru achizitii si investitii in piata", se arata in textul de pe energy-center.ro.

Traicu a criticat si listarea pe BVB a unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica, considerand aceasta actiune "o alta tradare a intereselor nationale".

Din pozitia de secretar de stat al Economiei va avea ocazia sa stea fata in fata chiar cu reprezentantii acestor institutii internationale si sa discute cu acestia despre privatizarile pe care, in urma cu doua luni, le contesta. Reamintim ca vanzarea unor pachete minoritare si majoritare de actiuni de la companiile de stat este o obligatie asumata de Guvernul roman prin acordurile incheiate cu aceste institutii.

  • In perioada guvernului Nastase, Traicu a detinut functia de presedinte al Regiei Autonome de Activitati Nucleare ((RAAN) Drobeta Turnu Severin - Mehedinti. Apoi, a ajuns director la NuclearMontaj, membra a grupul Tender din 2000. Vezi datele de contact de pe site-ul NuclearMontaj. Compania este specializata in lucrari de montaj sisteme de echipamente si conducte destinate centralelor nucleare. E o companie care a lucrat si pentru centrala de la Cernavoda.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a revenit in atentia opiniei publice chiar a doua zi dupa instalarea noului Guvern, anuntand un acord de concesiune cu Agentia de Gestionare si Cooperare intre Senegal si Guineea- Bissau (AGC), pentru lucrari de explorare geologica pe un bloc petrolier in suprafata de 5.347 kilometri patrati.