Ceea ce sper sa se intample in acest an este sa vedem primul mare caz de clementa, un instrument folosit in UE, prin care atunci cand o companie cercetata vine si isi recunoaste fapta si iti ofera dovezi prin care poti sa-i condamni pe altii, este in schimb iertata, a declarat vineri Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Acesta a mai spus ca "o premiera anul trecut a fost o investigatie deschisa la sesizarea Parchetului pe o suspiciune de intelegere intre companii participante la licitatii pentru Transgaz si Romgaz, un caz pe care il vom termina lunile urmatoare".

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES
  • "Clementa este un instrument de baza pentru Comisia Europeana si intalnit in tari precum Marea Britanie si mai putin prezent intr-o serie de alte state", a declarat Bogdan Chiritoiu, fara a da alte detalii despre acest posibil mare caz de clementa.

Chiritoiu a amintit ca in toamna anului 2011, a fost declansata, in premiera, o investigatie pe baza indiciilor furnizate de Parchet- DIICOT. Este vroba de o posibila intelegere intre 23 companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la 11 licitatii organizate de Transgaz SA si Romgaz SA pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale si lucrari de modernizare si intretinere a instalatiilor aferente.

Mai multi directori din cadrul Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si societatii Romgaz sunt anchetati pentru ca ar fi favorizat o firma prin preturi preferentiale la gaze, potrivit unui comunicat DIICOT. Acesta mai arata ca procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane cu functii de conducere. DIICOT arata ca invinuitii au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului SNGN ROMGAZ SA si bugetului consolidat al statului.

Potrivit unor surse HotNews.ro ar fi vorba de InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru HotNews.ro ca printre persoanele puse sub invinuire se afla Marcel Adrian Piteiu, membru PDL si director general Romgaz si Ioana Apan (fosta consiliera a lui Codrut Seres, trimis si el in judecata pentru submniarea economiei nationale in alt dosar) - acum presedintele Consiliului de Administratie al Romgaz si secretar general adjunct in Ministerul Economiei, Alpar Kramer (UDMR), fost director comercial al Romgaz, Eugen Mitea (PNL), fost director adjunct al Romgaz si Dan Victor Alexandru, fost secretar de stat in Ministerul Economiei in guvernarea Tariceanu.

"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism- Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul Romgaz, Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si reprezentanti ai unei societati comerciale din municipiul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, prev. de art. 167 alin. 1 si art. 165 alin. 2 C.p", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Omul de afaceri Ioan Niculae a negat acuzatiile, spunand ca nu a fost favorizat de Romgaz si a precizat ca firmele lui nu au datorii la stat.