Frank Hajdinjak, E.On: Impactul certificatelor verzi in pretul energiei electrice ar putea fi de 8% in acest an

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 28 mai 2012, 13:15 Economie | Energie


Implementarea schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila prin acordarea de certificate verzi ar putea avea un impact de 8% in 2012 asupra pretului final la energia electrica, a declarat Frank Hajdinjak, CEO al E.ON Romania. Acesta a precizat ca impactul va consta intr-o crestere de 30-40 lei/MWh, ceea ce inseamna circa 8%. Aceasta cifra contrazice calculele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) care estimeaza un impact de doar 2,5% asupra preturilor in 2012.

Dupa amanari repetate, in octombrie anul trecut, Guvernul a aprobat proiectul de act normativ care ar permite aplicarea schemei de sprijin pentru producatorii de energie  regenerabila prin acordarea de certificate verzi.

Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Un investitor va putea obtine venituri din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le  cumpere in cote anuale.

 • Practic, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele  acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste  certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea  energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta,  prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de  energie.
Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.

Potrivit noii legi, producatorii vor primi cate 3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, in cazul centralelor hidroelectrice noi sau 2 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, daca centralele hidroelectrice sunt retehnologizate. Producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate pana in 2017 si 1 certificat verde incepand cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs. Producatorii care generaza electricitate din surse solare vor beneficia de sase certificate. Producatorii vor primi doua certificate pentru utilizarea biomasei, biogazului si a biolichidelor si un singur certificat in cazul tehnologiilor bazate pe fermentarea deseurilor si namolurilor rezultate din apele uzate. Vor primi trei certificate cei care folosesc culturile energetice, in timp ce producatorii care utilizeaza surse geotermale beneficiaza de doua astfel de certificate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1475 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Energie regenerabila si energie nucleara (Luni, 28 mai 2012, 13:26)

  Marco [anonim]

  In pretul energie electrice de la Cernavoda sunt cumva incluse si costurile de dezafectare, care sunt cam de 3 ori mai mari de cat constructia unei centrale nucleare?
  • 0 (0 voturi)    
   Date concrete? (Luni, 28 mai 2012, 14:13)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui Marco

   De unde ai scos de 3 ori mai mari? Ai ceva date? Si eu pot spune de 57.8 ori mai mari sau mai mici si sa nu aduc nici o dovada.
   • 0 (0 voturi)    
    date (Luni, 28 mai 2012, 15:10)

    Marco [anonim] i-a raspuns lui a_claudiu

    In Germania se calculeaza intre 670 mio si 1,2 mrd Euro per unitate. In Elvetia ca. 1.2 mrd pentru cele existente (cred 7) plus costrurile pentru deseuri nucleare pentru care nu exista o depozitare finala! Sa numai vorbim de costuri in cazul unor avari!
    • 0 (0 voturi)    
     Centrala Cernavoda (Luni, 28 mai 2012, 15:46)

     a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui Marco

     Reactoarele 3 si 4 sunt estimate sa coste impreuna 2.3 miliarde euro (cel mai ieftin daca sunt construite amandoua in acelasi timp).
     De unde vin costurile de inchidere de 3 ori mai mari?
 • 0 (0 voturi)    
  offfffffff (Luni, 28 mai 2012, 15:04)

  self [utilizator]

  Da in alte tari cum este frate??De ex. in Irlanda si in Israel?? Astept un raspuns sincer, zau.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by