Premierul Victor Ponta a decis eliberarea din functie a presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti. In locul sau a fost numit Gheorghe Dutu. ANRM a fost in atentia opiniei publice in urma cu aproape doua luni cand a fost contestata intentia Chevron de a explora si exploata gazele de sist. Guvernul condus de Ponta a decis instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica.

Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte.

La nivelul Comisiei Europene a fost infiintat, in ianuarie 2012, un grup de lucru privind efectele asupra mediului a fracturarii hidraulice. Seful ANRM, Alexandru Patruti, declara in aprilie 2012 ca din acest grup de lucru fac parte si experti romani din cadrul ANRM si Ministerul Mediului. Comisia Europeana a decis insa ca nu este nevoie de o legislatie europeana privind gazele de sist, lasind la latitudinea fiecarui stat membru decizia privind permiterea sau interzicerea procedeului fracturarii hidraulice.

Romania trebuie sa afle mai intai daca dispune de gaze de sist, inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare, a declarat recent ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein.

UPDATE Noul presedinte al ANRM a fost deputat PSD de Brasov, in legislatura 2000-2004, si este un om de afaceri renumit pentru contractele sale cu statul. Din 2008 este consilier judetean PSD. Potrivit presei brasovene, este asociat la sase firme. Publicatia Newsbv arata ca una dintre firmele la care este asociat, SC Onco Card Invest SRL, la care are doar cinci actiuni in valoare de 50 de lei, a semnat un contract de asociere in participatiune cu Primaria Brasov in vederea construirii unui spital de oncologie, printr-o Hotarare de Consiliu Local din iunie 2010. Contractul este pe o perioada de 49 de ani si are o valoare totala de 1.390.400 de lei.

In CV-ul sau postat pe site-ul Camerei Deputatilor precizeaza ca este absolvent al Universitatii Braşov, Facultatea TCM. In perioada 1983-1996 a fost director tehnic la compania Temelia, iar in perioada 1996-2000 a fost director general al Temvar SA.

Alte decizii ale premierului:

  • Numirea lui Sorin Encutescu in functia de consilier de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru;
  • Numirea lui Mihnea Constantinescu in functia de consilier de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru;