Reprezentantul OMV Petrom a precizat ca Europa Centrala si de Est trebuie sa asigure pana in 2030 investitii in energie de 3% din PIB-ul regional cumulat pentru a evita intreruperi in aprovizionare.
Nicolescu a mai spus ca titeiul si gazul vor ramane structura de baza a mixului energetic si in continuare vor asigura 50% din cererea primara de energie, pana in 2030.
La ora actuala, Romania se confrunta cu o serie de provocari precum declinul productiei de petrol si gaze din zacaminte mature, potential nesigur al altor surse primare de energie si intensitatea energetica este de trei ori mai mare decat media europeana.
Potrivit reprezentantului Petrom, solutia in privinta asigurarii surselor de finantare ar fi capitalul privat strain. Insa, totul "depinde de cadrul de reglementare, dar si de atitudinea generala" din Romania. "Sunt tot mai multi patrioti care spun ca strainii ne fura tara si ei, cu pieptul gol, trebuie s-o apere de exploatatori. Nu asta este atitudinea de care este nevoie", a precizat Nicolescu.
Nicolescu a mai spus ca OMV Petrom a realizat investitii de 7,7 miliarde de euro in perioada 2005-2011, reprezentand 93% din profitul operational.
Reprezentantul Petrom a dat ca exemple centrala de 860 MW de la Brazi, parcul eolian Dorobantu, descoperirile recente de noi rezerve petroliere si modernizarea a peste 5.000 de sonde.
- Legat de intentia autoritatilor statului de a introduce o taxa pe veniturile exceptionale ale companiilor din energie, Nicolescu a spus ca orice masura fiscala trebuie luata in asa fel incat sa nu afecteze investitiile. "In general, nu comentam pe declaratii politice. Orice masura s-ar lua de natura fiscala, ar trebui ca ea sa nu afecteze investitiile, pentru ca acest lucru se reflecta, apoi, in productie", a spus Nicolescu.