Conducta de interconectare Ungheni-Iasi va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.
- Anul trecut, aflat intr-o vizita in Romania, ministrul moldovean a declarat ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa dependenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum AGRI sau Nabucco.
Constructia gazoductului reversibil a fost agreata si inclusa in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010 si in Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri al Romaniei, din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursa alternativa de livrare a gazelor naturale in sistemele de transport gaze ale ambelor tari.
Pe de alta parte, constructia gazoductului este una dintre conditiile incluse intr-o conventie semnata in 1996 de Romania si Federatia Rusa in vederea suplimentarii cantitatilor de gaze rusesti livrate in Romania.
Romania, daca va ajuta Chisinaul macar cu o parte din gazele pt iarna, va slabi capacitatea rusa de presiune politica si economica si va apropia inca putin Basarabia de Romania/UE.
Fiecare element, fiecare pas, conteaza in lupta geostrategica.
analiza e facuta la un curs din sep 10, adica aproape acum 2 ani, ca nu ar fi evoluat cursul eur-leu de atunci.
pai nu e de mirare ca nu putem lua fonduri de la UE.
la firma mea, managerul mi-ar da cu proiectul asta in cap pana il refac calumea, cu analize calumea, cu return on investment, net present value estimate cat de cat normal. in nici un caz n-ar ajunge la senior management / VP.
da ce-au zis ei, un pic de aici, un pic de colo, schimba numele cu Chitoiu... pac pac. gata, l-am trimis. sa traiti. cu stima, echipa!
Mircea Snegur i-a propus lui Ion Iliescu, in 1991, unirea Republicii Moldova cu Romania, cerand in schimb sa i se garanteze functia de vicepresedinte al Romaniei, sustine Aurel Preda, ministrul consilier roman care a redactat Declaratia de Independenta a Republicii Moldova.
"Daca tot faceti Constitutia acum, spune-i lui Ion Iliescu ca noi am vrea un post de vicepresedinte", a solicitat acum 21 de ani Mircea Snegur.
"Redactarea Declaratiei de Independenta a fost conceputa ca un prim pas spre reunificarea celor doua state romanesti. In acest sens, trebuia rezervat un post de vicepresedinte al Romaniei, care sa ramana vacant pana cand se va realiza unirea. Apropiatii lui Ion Iliescu nu au acceptat", a declarat Preda.
Aurel Preda a mai dezvaluit ca a fost trimis la Chisinau de Adrian Nastase, care era atunci ministru de Externe. "E foarte adevarat ca nu a fost un mandat scris. Dar si asta a fost o smecherie. Daca, de exemplu, baietii de la Moscova se suparau si provocau un conflict diplomatic, atunci raspunsul catre presedintele Ion Iliescu ar fi fost: N-a avut mandat!'", a mai precizat el.
De asemenea, Preda afirma ca decretele semnate cu prilejul Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova sunau astfel: "Cu data prezentului decret, Imnul de Stat al Republicii Moldova este Desteapta-te, Romane!, "Cu data prezentului decret, Drapelul de Stat al Basarabiei este asa...".
Mai mult, diplomatul roman povesteste ca refuzul final din partea Bucurestiului a fost emis inainte ca Snegur sa plece la Alma-Ata pentru a semna aderarea la Comunitatea Statelor Independente (CSI). El ar fi asteptat pret de doua ore la aeroport. "Domnul presedinte Ion Iliescu zice sa mergeti si sa semnati tratatul", i s-a transmis lui Snegur, dandu-i-se de inteles ca solicitarea sa nu a fost acceptata.
Pr.dr. Aurel Preda conduce Asociatia Romana de Politica Externa.