Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca pretul energiei electrice nu se va schimba cu nimic fata de cel convenit in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) inainte ca USL sa vina la guvernare, transmite Agerpres.

"Am auzit declaratia sefului Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si m-a deranjat foarte tare. Nu cred ca in felul acesta poti sa le raspunzi oamenilor, ca mai stingi un bec. In mod sigur, orice crestere a energiei se reflecta mai putin la cei care au venituri mari si mai mult la cei cu venituri mici. Dar nu s-a schimbat nimic fata de ceea ce era deja convenit cu FMI inainte ca noi sa venim la guvernare si in cursul acestui an nu vor mai fi modificari. Ma refer ca nu se schimba nimic in rau, nu facem noi nimic mai mult decat s-a convenit deja cu FMI", a afirmat premierul, prezent la inaugurarea sediului de campanie al USL Bucuresti.

El a anuntat, pe de alta parte, ca dialogul va continua cu cele patru companii reprezentative pe tema scumpirii carburantilor, adaugand ca pana in prezent acest dialog a functionat.

"Am initiat un dialog si-l vom duce mai departe cu cele patru companii. Sigur ca putem sa luam si niste masuri fiscale, dar exista si din partea lor posibilitatea de a limita orice fel de crestere, dupa cum saptamana trecuta a fost si o usoara scadere. Este aceasta fluctuatie care a fost influentata si de rata de schimb, dar din fericire nu au mai fost evolutii negative in ceea ce priveste cursul euro-leu si in mod sigur o sa verificam sa nu apara si alte fluctuatii in ceea ce priveste pretul carburantilor. Interventiile statului sunt destul de limitate, dar, din punctul nostru de vedere, trebuie pastrat un dialog cu cele patru companii, pentru ca, daca stai cu mainile incrucisate, nu faci nimic", a argumentat primul-ministru.

Vicepresedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat miercuri, la un forum, ca Autoritatea analizeaza costurile si veniturile in urma majorarii cu 5% a pretului energiei electrice de la sfarsitul lunii iunie iar la nivelul institutiei de reglementare acest lucru nu este inca stabilit. "O crestere cu 5% a pretului energiei la sfarsitul lunii nu inseamna nimic. Adica inseamna sa nu uitam becul aprins in baie cand plecam la serviciu", a afirmat Lificiu.