Proiectul gazoductului South Stream se confrunta cu noi dificultati. Bulgaria ameninta cu retragerea. Sofia nu este multumita de conditiile de tranzit propuse de Rusia si de normele de randament ale proiectului, chiar in conditiile in care Gazprom a promis Bulgariei o reducere de 11% a pretului la gaze naturale. Daca partile nu vor ajunge la o intelegere, locul Bulgariei in proiect ar putea fi ocupat de Romania, chiar daca acest lucru ar presupune o crestere a costurilor, potrivit cotidianului Kommersant.

Ministrul bulgar al economiei, comertului si energiei, Delian Dobrev, a anuntat ca Sofia ar putea refuza sa semneze, la 15 noiembrie, acordul privind constructia gazoductului South Stream din Rusia in Europa, scrie Kommersant. Data a fost anuntata de presedintele Vladimir Putin, care a cerut ca lucrarile de constructie sa inceapa in decembrie. Bulgaria a renuntat deja la alte doua proiecte energetice cu Rusia - centrala nucleara de la Belene si oleoductul Burgas - Alexandropolis. In ceea ce priveste South Stream, a spus Dobrev, discutiile continua, dar Bulgaria nu este inca pregatita sa semneze acordul, pentru ca Rusia a formulate noi "cerinte legate de modelul financiar al conductei inainte de a accepta o reducere a pretului la gaze naturale".

Reducerea de 11,1% a pretului la gaze naturale incepand cu 1 aprilie 2012 a fost convenita de Dobrev inca de la mijlocul lunii martie cu seful Gazprom, Aleksei Miller (in 2011, pretul mediu platit de Sofia pentru gazul rusesc a fost de 390 de dolari/1000 mc). Potrivit oficialului bulgar, Sofia a trimis documentele privind reducerea pretului cu numai doua saptamani in urma.

"Vom semna acordul de investitii numai atunci cand vom fi siguri ca Bulgaria va beneficia de cei mai buni parametrii ai proiectului", a declarat ministrul bulgar, fara a preciza despre ce parametrii vobeste. Gazprom a refuzat sa comenteze situatia creata. Surse apropiate dosarului au precizat pentru Kommersant ca Rusia insista pe reducerea tarifului de tranzit in Bulgaria si a normelor de randament.

"Interesele noastre sunt total opuse - rusii vor tarife mai mici si un randament mai scazut, iar noi mai ridicate", a explicat profesorul bulgar Atanas Tasev. El a catalogat situatia drept "extrem de delicata": daca in intervalul imediat urmator holdingul energetic bulgar nu va ajunge la o intelegere cu Gazprom, locul Bulgariei in proiect va fi luat de Romania. "Din moment ce Putin a spus ca lucrarile de constructie trebuie sa inceapa in decembrie, ei vor incepe totul pe alt traseu, in pofida faptului ca prin Romania va fi mai scump", crede Tosev.

Denis Borisov, de la Nomos-bank spune ca, deocamdata, traseul exact al proiectului nu a fost stabilit si ca, prin urmare, este absurda orice discutie legata de tarife. Mai ales ca, de obicei, costurile de constructie sunt mai ridicate decat nivelul planificat. In acelasi timp, spune Borisov, "diferenta de cost dintre traseul prin Romania si cel prin Bulgaria nu este atat de importanta si nu va modifica in mod substantial costurile finale".