​"Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, NU a facut niciodata afirmatia conform careia proiectul de la Rosia Montana va demara in acest an", se arata intr-un comunicat de presa al ministerului Economiei. Potrivit acestuia, declaratia prin care se asuma termenul de sfarsit de an 2012 s-a referit la preluarea societatii Cuprumin Abrud de Consiliul Judetean Alba, in cazul in care, dupa primirea avizului de mediu, nu se gaseste pana la sfarsitul acestui an un investitor care sa reia exploatarea miniera.

Aceste precizari vin dupa ce ministrul ar fi afirmat, cu ocazia unei deplasari la Rosia Montanta, ca este "convins ca proiectul va demara in acest an". "Noi ne-am propus ca pana la sfarsitul acestui an sa luam o decizie politica atat in ceea ce priveste inceperea mineritului la Rosia Montana cat si la Cupru Min Abrud", ar mai fi spus ministrul Economiei.

Potrivit ministerului declaratiile reale sunt urmatoarele:

  • Ne-am propus ca pana la sfarsitul acestui an sa luam o decizie politica atat in ceea ce priveste inceperea mineritului la Rosia Montana cat si la Cupru Min Abrud
  • Prezenta mea aici este o garantie ca mineritul in aceasta zona se va dezvolta
  • Din punctul de vedere al programului de guvernare (si cel pe 6 luni si cel pe 4 ani) avem ca obiectiv dezvoltarea industriei miniere pe criterii de eficienta economica dar si pe baza criteriilor de investitii in domeniul mediului.
  • Vrem sa dezvoltam industria miniera nu numai in Apuseni, ci in intreaga tara pe criterii de eficienta economica.
  • In ce priveste Rosia Montana o sa avem (peste 2 saptamani) o intalnire cu investitorii impreuna cu reprezentatii Ministerului Mediului pentru a ne prezenta programul lor de investiii si a ne asigura ca programul de investiitii in domeniul mediului va fi realizat.
  • Investitorii trebuie sa depuna garantii materiale colaterale astfel incat dupa exploatare sa fim convinsi ca se vor executa.
  • Nu ne putem juca cu viata si destinele oamenilor si cu generatiile viiitoare pentru ca investiile in mediu sunt o componenta importanta a exploatarilor miniere de la Rosia Montana.
  • In ce priveste Cuprumin Abrud, dupa avizul de la Ministerul Mediului, Ministerul Economiei va relua procedura de privatizare dar pana atunci in maxim o luna, o luna si jumatate, parcurgand etapele legale, vom introduce managementul profesionist. In prezent, dupa informatiile pe care le am, are loc o scurgere de bani catre clientela pdl- ista.
  • Noi trebuie sa ducem investitii conexe industriei miniere: turism, industrie prelucratoare si de utilaje. Sa dezvoltam o micro comunitate de afaceri legata de exploatarile miniere.
  • Sa cream locuri de munca, pentru toata populatia din zona dar si pentru oamenii din zonele limitrofe.
  • Ne intereseaza investitile de mediu ce se vor face in zona si ce garantii aduc investitorii cu privire la aceste investitii de mediu.
  • Daca nu gasim la Cuprimin Abrud un investitor care sa reia expoloatarea miniera, pana la sfarsitul acestui an, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, ne gandim -avem prevazut in programul de guvernare usl si dl Ponta a declarat saptamana trecuta -la preluarea acestei societati de CJ Alba ca sa o punem pe picioare si sa o eficientizam.
  • Acest guvern se preocupa sa gaseasca, pentru zona muntilor Apuseni, solutii pentru relansarea industriei miniere. Daca nu eram siguri ca gasim solutiile nu mergeam la Rosia Montana sau Abrud.
  • Aici e o problema si de comunicare. E problema Romaniei. Romania a fost impartita in doua (pro exploatare si contra exploatarii). Pe noi ne intereseaza – si sper sa mergem cat mai curand cu ministrul mediului in zona - sa explicam oamenilor care sunt avantajele exploatarii in conditii de eficienta si ce garantii prezinta investitorii pentru investitiile de mediu si efectuarea acestor investitii de mediu. Sa spunem oamenilor care sunt avantajele si dezavantajele. Care sunt avantajele daca raman cu casele acolo si nu au din ce trai si care sunt avantajele daca trebuie sa fie relocati in alta zona de
  • siguranta iar exploatarea sa produca si sa vina investitii iar ei si copiii lor sa aiba locuri de munca si sa dezvoltam economic zona.
  • Interesul USL, obiectiv central al programului de guvernare, este de a crea un mediu economic favorabil dezvoltarii economice. Daca nu ne dezvoltam economic nu avem bani nici de salarii, de pensii.
  • Pe noi ne intereseaza ca investitorii sa ne dea garantiile pentru investitia de mediu care trebuie efectuata atat pe timpul exploatarii dar si dupa, sa ne dea garantii materiale. Sa fim siguri ca daca pleaca inainte noi avem garantii. Daca ei vin cu toate garantiile atunci dam drumul.

Premierul Victor Ponta a tinut sa lamureasca, marti seara, contradictiile dintre declaratiile facute de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, cu privire la demararea proiectului Rosia Montana si pozitia oficiala a Guvernului pe acest subiect. Ponta a explicat ca a discutat cu ministrul si ca acesta i-a zis ca "a vrut sa spuna ca proiectul Rosia Montana nu se face anul acesta, dar nu i-a iesit nu-ul". "Nu va puteti supara pe un politician pentru ca a uitat un nu", a spus Ponta.