Grupul energetic E.On doreste sa solicite despagubiri din partea guvernului german in valoare de 8 miliarde de euro, dupa ce acesta a fortat inchiderea centralelor nucleare din Germania, informeaza BBC.

Aceasta solicitare vine in urma unui raport publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung, care arata ca renuntarea la centralele nucleare ale tarii va genera pagube totale de 15 miliarde de euro.

Un purtator de cuvant al E.On a declarat pentru agentia de stiri Reuters ca firma este increzatoare ca actiunea la Curtea de Justitie va fi incununata cu succes.

Inchiderea centralelor a fost ordonata de autoritatile de la Berlin dupa dezastrul din Japonia, de la Fukushima.

Pe langa faptul ca guvernul german a cerut inchiderea centralelor nucleare, acesta a impus de asemenea si noi taxe asupra industriei.

E.On si RWE au facut deja plangeri la Curtea Constitutionala a Germaniei, argumentand ca decizia le-a afectat activitatea si ca au trebuit sa inchida reactoarele inainte de termen.

E.On a precizat ca plangerea grupului nu se refera la retragerea Germaniei din sectorul nuclear, ci la lipsa compensatiilor destinate companiilor afectate de ceea ce a reprezentat, efectiv, o politica de schimbare radicala a directiei.