Tom Holst, director de tara pentru Romania al Chevron, a incercat sa prezinte pretul redus ca fiind un avantaj in urma exploatarii gazelor de sist. "Gazul pe piata americana a scazut pana la 62 de dolari pe mia de metri cubi. Pentru comparatie, Romania importa gaze cu circa 500 dolari mia de metri cubi", a spus Tom Holst, in cadrul Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est - FOREN. Potrivit reprezentantului Chevron, gazele de sist reprezinta o sursa curata de energie si ca pot fi produse in siguranta.

Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte, una in zona Barlad si trei in regiunea Dobrogea. La Barlad au avut loc mai multe proteste impotriva exploatarii gazelor de sist.

Astfel, Guvernul condus de Ponta a decis instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica.

Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte.

La nivelul Comisiei Europene a fost infiintat, in ianuarie 2012, un grup de lucru privind efectele asupra mediului a fracturarii hidraulice. Seful ANRM, Alexandru Patruti, declara in aprilie 2012 ca din acest grup de lucru fac parte si experti romani din cadrul ANRM si Ministerul Mediului. Comisia Europeana a decis insa ca nu este nevoie de o legislatie europeana privind gazele de sist, lasind la latitudinea fiecarui stat membru decizia privind permiterea sau interzicerea procedeului fracturarii hidraulice.

Romania trebuie sa afle mai intai daca dispune de gaze de sist, inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare, a declarat recent ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein.