"La Hidroelectrica, din punct de vedere tehnic, exploatare, participarea la piata energetica, siguranta locurilor de munca precum si a programelor de dezvoltare nu s-a modificat nimic. Totul este sub control", a declarat Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, in cadrul Forumului Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est - FOREN. Traicu a mai spus ca pe langa administratorul judiciar, va fi numit si un administrator special care va avea mandat din partea statului ca proprietar al companiei.

Tribunalul Bucuresti a judecat miercuri pe fond cererea de intrare in insolventa a gigantului energetic Hidroelectrica. Sentinta a ramas in pronuntare, dar avocatii unora dintre companiile care au de incasat bani de la Hidroelectrica au cerut recuzarea judecatorului din cauza ca acesta a respins toate cererile de interventie. Unii au solicitat respingerea cererii de intrare in insolventa, insa judecatorul nu le-a acceptat. Potrivit unor surse apropiate dosarului, pierderile Hidroelectrica au fost de peste 121 milioane de lei in 2011, compania datorand imense sume de bani (numai Fondului Proprietatea are de achitat peste 44 mil. lei, MECMA- 206 mil. lei, Apelor Romane circa 160 mil de lei s.a.) iar cheltuielile cu dobanzile bancare depasesc 156 mil de lei.

Moody`s Investors Service a revizuit in scadere, cu patru trepte, de la Ba1 la B2, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica si le-a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din Romania de a-si solicita insolventa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara dat publicitatii miercuri. In traducere, asta inseamna finantare in conditii mai dure pentru Hidroelectrica, intr-o perioada in care nevoia de lichiditati a companiei este vitala.

Conducerea Hidroelectrica a solicitat intrarea in insolventa, o miscare surprinzatoare atit pentru piata de energie, cit si pentru partenerii externi ai Romaniai. Compania a explicat intr-un comunicat publicat luni seara, motivele care au determinat-o sa solicite intrarea in insolventa. Printre acestea figureaza seceta prelungita, care a generat reducerea cifrei de afaceri a companiei cu 105 in 2011, pierderi din diferente de curs valutar si deprecierea leului, dar si reducerea fluxurilor de numerar cu 27% in acest an.

Compania sustine ca cererea de intrare "in procedura generala a insolventei" are drept scop reorganizarea "activitatii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in conditiile Legii 85/2006, la finalizarea caruia societatea sa iasa din procedura insolventei si sa isi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritatii judecatoresti".