Executivul intentioneaza sa acorde anumite garantii guvernamentale pentru creditele accesate de Hidroelectrica, au afirmat pentru HotNews.ro surse din sectorul energetic. Aceasta in conditiile in care Tribunalul Bucuresti tocmai a admis miercuri cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, cerere care a provocat reactii negative pe piata bancara. Bancile care au creditat Hidroelectrica vor proviziona intreaga expunere, chiar daca s-a promis ca vor fi platite ratele la timp dupa intrarea in insolventa, masura contraproductiva care va afecta imprumuturile pentru alte companii de stat, a declarat directorul general ING Romania, Misu Negritoiu, potrivit Mediafax. Trebuie mentionat ca o astfel de garantie guvernamentala se poate resimti in deficitul bugetar.

"Decizia de la Hidroelectrica este absolut contraproductiva. Este multa lipsa de predictibilitate. Daca vreau sa aduc acum bani in tara nu pot. Nu am cum sa argumentez o asemenea cerinta (...) Evident ca vom deveni reticenti sa finantam companiile de stat. Trebuie sa vedem ce facem cu aceasta situatie. Se spun multe, dar in banking nu se actioneaza pe vorbe (...) Inevitabil ca se va proviziona expunerea pe Hidroelectrica", a spus Negritoiu.

Intrarea in insolventa a Hidroelectrica este mai ingrijoratoare pentru Romania decat rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputational al statului, a apreciat, la randul sau, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, care spune ca nu se raspunde "la un smen cu un smen".

"Sunt mult mai ingrijorat cand vad ca o societate cu capital de stat intra in insolventa decat de rezultatul alegerilor din Grecia. Ma refer la Hidroelectrica (...) Iar acum, in cazul Hirdroelectrica, ma gandesc ca o linie de rationament pentru analistii externi este ca daca o societate cu capital de stat si una din cele mai mari intra in insolventa, maine, poimaine vedem falimentul unei municipalitati, si in cele din urma, de ce nu, un default pe titluri de stat", a spus Bogza.