Board-ului Bancii Mondiale tocmai a aprobat un imprumut de 1 miliard de euro pentru Romania.Pentru acest imprumut, Romania si-a asumat o serie de obligatii, unele facand referire la Hidroelectrica. Aceste obligatii sunt trecute intr-un draft (n.red. Letter of Development Policy) transmis Bancii Mondiale. Angajamente similare sunt trecute si in scrisoarea de intentie (n.red. Letter of Intent) catre FMI. Ce spun, pe scurt, aceste documente despre Hidroelectrica? In primul rand, Guvernul se angajeaza sa numeasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o noua conducere la Hidroelectrica, in conformitate cu principiile managementului profesionist, se arata intr-un draft obtinut de HotNews.ro. Apoi, se obliga sa listeze compania pana in luna octombrie, se mai arata in acel document.

Insa, Hidroelectrica nu va avea nici management profesionist si nici nu se va lista pe bursa. Aceasta pentru ca tocmai a intrat in insolventa.

Fragmente din documentul transmis Bancii Mondiale

  • Sub coordonarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Electrica Furnizare a inceput, in  aprilie 2012, procedura de angajare a firmelor de recrutare care vor ajuta la selectarea membrilor in consiliile de administratie, in conformitate cu principiile Ordonantei de Urgenta 109/2011 privind guvernanta intreprinderilor de stat. Noile Consilii de Administratie vor fi numite in mod oficial pentru Hidroelectrica si Electrica Furnizare la sfarsitul lunii iunie 2012, iar pentru Nuclearelectrica si Romgaz, pana la sfarsitul lunii septembrie 2012.
  • Pana la sfarsitul lunii iunie 2012 va fi finalizat, de asemenea, procesul de alegere a unui Director General la Hidroelectrica, iar la celelalte companii pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.
  • Aceste masuri sprijina noua reforma energetica, care se concentreaza asupra unor companii precum Hidroelectrica si complexele energetice Hunedoara si Oltenia.
  • Despre contractele cu baietii destepti. A demarat o noua runda de negocieri in luna mai. Elementele cheie ale contractelor, inclusiv pretul, durata si volumul, vor fi postate pe site-ul Hidroelectrica in termen de 30 de zile de la finalizarea negocierilor.
  • 10% din actiunile Hidroelectrica vor fi listate pana la jumatatea lunii octomrbrie 2012. 15% din Romgaz pana la jumatatea lunii septembrie, 10% din Nuclearelectrica pana la sfarsitul anului, iar Transgaz pana la sfarsitul lunii iunie.

Fragmente din documentul transmis FMI

  • Reforma energetica va fi accelarata si se va concentra in 2012 pe vanzarea de actiuni la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz. Se vor desfasura oferte publice astfel: Transgaz pana la sfarsitul lunii iunie, Romgaz pana la jumatatea lunii septembrie 2012, Hidroelectrica pana la mijlocul lunii octombrie, iar pentru Nuclearelectrica pana la sfarsitul anului 2012.
  • Vor fi facute numiri ale Consiliilor de Administratie si CEO pentru Oltchim, Hidroelectrica si Electrica Furnizare pana la sfarsitul lunii iunie. Consiliile de la Nuclearelectrica, Romgaz, si Complexul Energetic Oltenia vor fi numite pana la sfarsitul lui septembrie, iar directorii generali pana la sfarsitul lunii octombrie.

Tribunalul Bucuresti a admis miercuri cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, a anuntat administratorul judiciar numit de Tribunal, Remus Borza. "Este o sentinta executorie care va fi pusa in aplicare imediat". Remus Borza este partenerul coordonator al firmei EuroInsol, care are in portofoliu insolventa Plafar, Asmita Garden, Romexpo, UCM Resita. Remus Borza este fost coleg de facultate cu premierul Victor Ponta, dar si cu Remus Vulpescu, potrivit unor surse din domeniu.

Sindicatul Hidrosind va depune, zilele acestea, o plangere penala impotriva membrilor Consiliului de Administratie de la Hidroelectrica. "Vom face plangere penala impotriva membrilor CA pentru subminarea economiei nationale deoarece intrarea Hidroelectrica in insolventa este o masura cu caracter profund anti-romanesc si nu este nicidecum indreptata impotriva baietilor destepti, cum se incearca sa se induca opiniei publice", se arata intr-un comunicat al Hidrosind.