Romania va reanaliza in luna decembrie pozitia sa cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist, care in prezent sunt blocate printr-un moratoriu, si se va alinia unei eventuale pozitii comune a Uniunii Europene, a declarat vineri primul ministru Victor Ponta, citat de AFP.

"Exista un moratoriu (asupra gazelor de sist) pana in decembrie", a declarat Ponta in cadrul unei intalniri cu presa straina.

"Dupa, luam in considerare adoptarea unei decizii care, pe de-o parte, asigura incertitudinile legate de protectia mediului inconjurator si, pe de alta parte, tine cont de faptul ca pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de binevenita", a afirmat acesta.

Ponta, care alaturi de Partidul Social Democrat (PSD) a facut campanie pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist, a subliniat ca operatiunile de explorare lansate anul trecut in Romania, "nu vor fi finalizate inainte de 2018".

"In sase ani, tehnologia va evolua mult si la nivel european o decizie va fi luata pentru a sti daca aceasta tehnologie este periculoasa pentru mediu si cum se pot elimina aceste efecte", a explicat primul ministru.

"Nu dorim sa fim nici singurii care accepta si nici singurii care se opun" utilizarii gazelor de sist.

Guvernul sau de centru stanga, care a venit la putere la inceputul lunii mai, a instaurat un moratoriu asupra exploatarii gazelor de sist din cauza riscurilor pentru mediul inconjurator.

Metoda de extractie, fracturarea hidraulica, consta in injectarea la presiuni inalte in roci a unor cantitati enorme de apa si aditivi chimici si nisip, care risca sa polueze panza freatica si sa afecteze solul, favorizand astfel producerea de cutremure de pamant.

Acest moratoriu a afectat in special operatiunile din Romania ale grupului american Chevron, care dispune de patru perimetre de exploatare in estul si sud-estul tarii si care previziona inceputul forarii in al doilea semestru al anului 2012.

Mai multe alte companii, care au obtinut perimetre de exploatare in Romania, intentioneaza sa lanseze astfel de operatiuni.

Un raport al Agentiei americane de informatii pentru energie a estimat ca resursele din Romania, Bulgaria si Ungaria totalizeaza 538 de miliarde de metri cubi de gaze de sist.