Consiliul Concurentei si o echipa a Bancii Mondiale (BM) analizeaza posibilitatea de a modifica Legea Concurentei astfel incat firmele care se recunosc vinovate intr-o faza de inceput a unei investigatii sa primeasca o amenda mai mica si sa nu mai ajunga in instanta, a declarat miercuri Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii. Analiza este parte a unui proiect de asistenta din partea BM care va dura 2 ani, iar solutia juridica ar putea fi luata abia catre sfarsitul acestei perioade. Masura ar insemna cheltuieli mai mici si pentru Consiliul Concurentei. Investiga de pe petrol ne-a costat peste 100.000 de euro, a declarat Chiritoiu.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES
  • "O zona pe care si noi si ei (n.a echipa Bancii Mondiale) am dori sa vedem progrese este posibilitatea ca firmele sa se recunoasca vinovate intr-o faza de inceput a investigatiei, in care noi n-am cheltuit foarte mult timp si resurse. Si atunci daca vin si se recunosc vinovati pot sa primeasca o amenda mai mica, iar noi nu ne mai consumam timpul. Stiti ca uneori investigatiile dureaza si mai mult de doi ani. Daca se recunosc vinovati nu mai ajung in instanta, deci sunt avantaje de ambele parti. Din pacate nu am gasit o formula pentru a le introduce in legea romaneasca. Vom incerca si cu echipa Bancii pentru a gasi o solutie", a declarat miercuri Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Potrivit acestuia "cheltuielile Consiliului Concurentei cu investigatiile se situeaza intre zeci de mii de euro si sute de mii de euro, din care gros-ul il reprezinta salariile. Investigatia pe petrol ne-a costat peste 100.000 de euro".

In luna ianuarie din acest an, Consiliul Concurentei a sanctionat companiile petroliere cu o amenda record de 880 milioane lei (peste 200 milioane de euro) reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.

Instrumente asemanatoare sunt si acum in Legea Concurentei.

  • "Avem si acum asa numita clementa, cand firma scapa daca da dovezi impotriva altora. Avem varianta in care dam reducere de amenda la sfarsitul investigatiei pana la 30% daca se declara vinovata si nu mai merge in justitie. Nu avem insa posibilitatea ca sa se recunoasca vinovata la inceputul investigatiei", a explicat Chiritoiu.

Proiectul de asistenta cu Banca Mondiala a fost semnat luna trecuta si va dura 2 ani. Abia spre finalul acestei perioade Consiliul spera sa aiba o solutie.