Concluzii preliminare ale investigatiilor Comisiei Europeane asupra contractelor cu "baietii destepti": Tarifele preferentiale la energie electrica in favoarea ArcelorMittal constituie ajutor de stat ilegal

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 5 iulie 2012, 16:13 Economie | Energie


 documente
(05 Iul 2012) PDF, 884KB
Comisia Europeana a ajuns la primele concluzii in cadrul investigatiilor demarate in luna mai asupra contractelor bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Aceste concluzii vizeaza contractul incheiat cu ArcelorMittal. Potrivit unui anunt publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Comisia formulează concluzia că tarifele preferentiale la energie electrică în favoarea grupului ArcelorMittal din România constituie ajutoare de stat ilegale si consideră cu titlu preliminar că tarifele respective nu îndeplinesc conditiile de compatibilitate cu piata internă. Remus Vulpescu, administratorul special al companiei, a declarat pentru HotNews ca va trimite in cursul zilei de astazi un punct de vedere oficial. Vulpescu a mai spus ca maine, 6 iulie, va incepe o noua runda de negocieri cu "baietii destepti" din energie.

Acesta sustine ca renegocierile ar putea fi finalizate in aceasta luna. Unele dintre contracte ar putea fi denuntate asa cum s-a intamplat si in cazul celui cu Europec.

In ceea ce priveste ArcelorMittal, comisia consideră că există indicii în sensul posibilitătii ca prevederile contractelor din 2009 si 2010, încheiate pe piata OPCOM cu Hidroelectrica să implice elemente de ajutor de stat ilegal.

"În urma angajării sale în contractele din 2009 si 2010 cu ArcelorMittal Galati, Hidroelectrica a vândut energie electrică acestui client industrial la preturi posibil inferioare nivelului care ar fi putut fi obtinut prin acceptarea uneia dintre ofertele paralele „de cumpărare” disponibile pe platforma OPCOM la data respectivă la preturi maxime mai mari sau prin plasarea propriei sale oferte „de vânzare” pe platforma OPCOM la un pret minim, posibil superior nivelului acceptat pentru contractele cu ArcelorMittal Galati. Întrucât Hidroelectrica este o companie de stat, Comisia consideră, în acest stadiu, că atât contractul din 2009, cât si contractul din 2010 implică o pierdere de venituri pentru stat", se mai arata in document.

 • Comisia a adoptat concluzia preliminară că presupusa pierdere de venituri atrasă de Hidroelectrica este imputabilă statului.

In aceste conditii, Comisia a decis să initieze procedura oficială de investigare in ceea ce priveste potentialul ajutor oferit societătii ArcelorMittal Galati SA si altor membri ai grupului pe baza contractelor de furnizare de energie electrică încheiate cu Hidroelectrica SA pe platforma OPCOM la 23 decembrie 2009 si 29 decembrie 2010.

Reclamatia

În ianuarie 2011, Fondul Proprietatea a înaintat o plângere către Comisia Europeană prin care sustinea că ArcelorMittal Galati primeste ajutoare de stat prin preturile preferentiale pentru livrarea de energie electrică în 2011 în temeiul contractului încheiat cu Hidroelectrica la 29 decembrie 2010 pe piata OPCOM.
Reclamantul arata că pretul convenit pentru livrarea de energie electrică în beneficiul ArcelorMittal Galati în 2011 pe baza contractului din 2010, adică 130 RON/MWh, se situa sub pretul mediu al celor 20 de tranzactii încheiate pe baza unor oferte «de vânzare» de pe piata OPCOM în perioada 1 ianuarie 2010- 31 decembrie 2010, care a fost de 166 RON/MWh, si, prin urmare, acest contract permite obtinerea de către ArcelorMittal Galati a unei cantităti semnificative de energie electrică sub pretul pietei.
Afirmatii similare sunt înaintate si cu privire la contractul din 2009 cu ArcelorMittal Galati: reclamantul citează un raport publicat de către Consiliul Concurentei din România, SAR si Centrul Român de Politici Economice, conform căruia Hidroelectrica a pierdut aproximativ 21 de milioane lei ca urmare a contractului din 2009 cu ArcelorMittal Galati, întrucât a acceptat să vândă la un pret de 138 RON/MWh în timp ce pretul pietei pentru perioada respectivă era de aproximativ 160 RON/MWh.

Dovezi

Dovezile disponibile până în prezent indică faptul că ArcelorMittal a obtinut un avantaj necuvenit sub forma achiziției de energie electrică la preturi sub nivelul pietei.

La data acceptării de către Hidroelectrica a ofertelor «de cumpărare» la un pret maxim plasate de ArcelorMittal Galatti pe platforma OPCOM (la 29 decembrie 2010 – data licitatiei pentru contractul din 2010 – si la 23 decembrie 2009 – data licitatiei pentru contractul din 2009) existau si alte oferte «de cumpărare» valabile pe platforma OPCOM, pentru cantităti aproape identice, cu perioade contractuale similare si pentru acelasi tip de livrare, «în bandă continuă». În cazul contractului din 2010, este vorba de ofertele «de cumpărare» paralele ale ARELCO la pretul de 133 RON/MWh si Petprod la pretul de 159 RON/MWh. În cazul contractului din 2009, a existat o ofertă «de cumpărare» valabilă a Energy Holding la pretul de 140 RON/MWh (întrucât oferta Petprod fusese elaborată pentru o cantitate mai mică de energie electrică si a fost în cele din urmă anulată întrucât cumpărătorul nu a constituit la timp depozitul de 1 % din valoarea contractului, conform cerintelor cuprinse în regulile OPCOM.

Pe 25 aprilie, Comisia Europeana a anuntat ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare. Comisia vrea sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii. "Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date", mai arata Comisia.

Practic, analizeaza daca Hidrolectrica a vandut energie sub nivelul pietei in paralel cu achizitionarea de energie la preturi peste nivelul pietei. Favorizarea acestor companii ar putea insemna incalcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

In prezent, contractele incheiate de Hidroelectrica sunt investigate atat de Comisia Europeana din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cat si de Consiliul Concurentei pentru posibile practice anticoncurentiale prin blocarea accesului pe piata de energie electrica.

Si Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre SC Hidroelectrica SA, SC Energy Holding SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alro SA, SC Elsid SA, SC Electrocarbon SA, SC Euro-P.E.C. SA, SC Luxten Lighting Company SA, SC Electromagnetica SA, SC Energy Financing Team Romania SRL, Energy Financing Team (Switzerland) AG.

Pretul mediu pentru fiecare beneficiar in 2011

 • Alro: 129 lei/MWh
 • Luxten: 141 lei/MWh
 • Elsid Titu: 102 lei/Mwh
 • Energy Holding: 130 lei/Mwh
 • Europec: 141 lei/Mwh
 • Electromagnetica: 140 lei/MWh
 • Electrocarbon: 103 lei/Mwh
 • Arcelor Mittal Galati: 130 lei/Mwh
 • Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries): 130 lei/Mwh
 • EFT Romania: 131 lei/MWh
 • Electrica: 130 lei/Mwh
 • Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution): 130 lei/Mwh
 • CNH Petrosani: 160 lei/MWh
 • CLMB Patinoar Brasov: 139 lei/MWh
 • Societatea Nationala a Sarii: 140 lei/Mwh


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4108 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  Un contract mostenit de la PSD (Joi, 5 iulie 2012, 16:17)

  mman [utilizator]

  Un contract mostenit de la PSD. E ideal sa vedem adevarul, chiar si numai acum...
  • +4 (8 voturi)    
   multe mizerii (Joi, 5 iulie 2012, 17:01)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui mman

   a facut PSD-ul si cate mizerii o sa mai faca USL-ul

   niste jigodii...
  • -2 (6 voturi)    
   asa este! (Joi, 5 iulie 2012, 17:02)

   Xu [anonim] i-a raspuns lui mman

   "In December 2009 and December 2010, following public auctions on the Romanian wholesale electricity market OPCOM, Hidroelectrica concluded two bilateral contracts with steel producer ArcelorMittal, each for the supply of 1.75 TWh of electricity per year, at prices which seem to be below market levels"

   sursa: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/12/397&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

   Sunteti patetici deja... Nu stiti decat sa aruncati cu noroi, fumigene si manipulari ieftine. Pacat e ca, desi o sa scapam de o parte din clica asta de hoti, voi o sa ramaneti, probabil in alta barca...
   • -1 (3 voturi)    
    dau repede cu - ca sa nu se vada .... (Vineri, 6 iulie 2012, 10:06)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui Xu

    sunt penibili in minciunile lor ...

    oricat incearca sa minta , lumea vede realitatea !

    ne vedem la vot !
  • +2 (2 voturi)    
   si nu doar (Joi, 5 iulie 2012, 17:47)

   loda [anonim] i-a raspuns lui mman

   si prelungit de PDL, rau cu memoria scurta ;) E ideal sa vedem adevarul, chiar si numai acum...
 • +8 (12 voturi)    
  nu cu parul (Joi, 5 iulie 2012, 16:22)

  val [anonim]

  Comisia nu bate cu parul. cu picatura.
  ieri a anuntat suspendarea fondurilor pe 4 programe.
  astazi asta.
  nu uitati ca si Moody's a retrogradat Transelectrica.
  maine ce mai urmeaza ?
  poimaine inchidem si plecam in concediu la greci ? macar aia ne vor intelege...
 • -2 (8 voturi)    
  videanu intre NUP-ul dna-ului si OLAF (Joi, 5 iulie 2012, 16:58)

  Montesquieu [utilizator]

  hopaaa, adicatelea badia videanu a semnat contracte ilegale neconforme cu normele EU?

  pai ia sa vedem dna-ul independent politic cum il intreaba de sanatate :)
  da' asta repejor pana nu se autosesizeaza olaf-ul european, c-apoi n-o sa-i mai poata da "independentii" lui basescu de la dna NUP
 • -1 (5 voturi)    
  cine era ministrul Economiei in 2010? (Joi, 5 iulie 2012, 17:17)

  cristina [anonim]

  Hai sa nu ne facem ca ploua: din 2008, "smart guys" sunt doar de la PDL. O procedura standard de investigare a Comisiei Europene, ref la ajutoare de stat, dureaza cateva luni bune, uneori ani. Puteti verifica asta in Regulamentul Consiliului 659/1999. Mai mult, chiar in articol este specificat ca sesizarea s-a facut in anul 2011, de catre Fondul Proprietatea, cu referire la termenii contractului cu Hidroelectrica, asa cum au fost modificati in 2010.
  Cu tot regretul, USL la vremea resectiva doar "latra" din opozitie.
  Poate explicati in ce fel este acest contract o mostenire PSD, cand termenii care au fost considerati de COM a fi ajutor de stat, au fost modificati sub un ministru PDL?!
  • +4 (6 voturi)    
   ... (Joi, 5 iulie 2012, 17:31)

   noji [utilizator] i-a raspuns lui cristina

   pai daca atunci cand erau in opozitie doar "latrau", acum de ce nu fac nimic?! ca doar sunt la putere, nu-i asa?!?
   • +2 (2 voturi)    
    rabdare .. ca vine valu peste voi ! (Vineri, 6 iulie 2012, 10:07)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui noji

    si atunci sa vezi ce de colegi o sa aiba nastase ... videanu , udrea .. etc ....

    toata elita tarii !
 • +4 (4 voturi)    
  cand vor da banii inapoi cu dobanda (Joi, 5 iulie 2012, 21:14)

  dezamagitul [utilizator]

  Daca si Europa este ingrijorata de baietii destepti nu s-a mintit inseamna ca s-a furat ca lumea , dar eu astept sa le ceara banii inapoi cu dobanda inclusiv comisioanele date politicienilor .
 • 0 (0 voturi)    
  nu sunt concluzii! (Vineri, 6 iulie 2012, 9:08)

  gorjenii [utilizator]

  Documentul publicat pe siteul COM se refera la procedurile aplicabile acestei investigatii. Nu s-a formulat o concluzie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by