Productia de gaze naturale si petrol din Norvegia, al cincilea cel mai mare mare exportator de petrol la nivel mondial, ar putea fi oprita in totalitate, dupa ce discutiile cu privire la pensionarea unora dintre angajati nu au ajuns la niciun rezultat, relateaza BBC.

Industria petroliera din Norvegia a anuntat ca va bloca activitatea incepand de marti, in incercarea de a forta guvernul sa puna capat acestei greve.

Cele trei mari uniuni sindicale din Norvegia sunt in greva de 15 zile.

Disputa este legate de cererile angajatilor off-shore pentru dreptul de a se retrage mai devreme, la 62 de ani, cu o pensie completa.

Norvegia, al cincilea cel mai mare producator de petrol la nivel mondial, a inregistrat deja o scadere a productiei cu 13 procente, in timp ce productia de gaze naturale s-a redus cu 4% de cand a inceput greva, pe 24 iunie.

Jan Hodneland, negociatorul Asociatiei Industriei Petroliere Norvegiene, a precizat ca discutiile au esuat, in ciuda negocierilor care au durat peste 13 ore.

OLF a afirmat ca nu vede alta optiune decat blocarea activitatii tuturor celor 6.515 de angajati din sectorul gazelor naturale si petrolier care sunt platiti in cadrul intelegerilor off-shore, incepand cu marti.

Guvernul poate lua decizii in regim de urgenta, avand capacitatea de a pune capat unei greve, daca acesta considera ca siguranta nationala este compromisa sau interesele nationale sunt afectate.

"Angajatii companiilor petroliere au un venit mediu anual de 1 milion de coroane norvegiene si o varsta de pensionare de 65 de ani. Acest lucru deja ii face pe pensionarii norvegieni castigatori. Cu toate acestea, ei au optat sa-si foloseasca puterea pentru a castiga conditii si mai bune".

"Traim mai mult, asadar trebuie si sa muncim mai mult", a adaugat acesta.

Statoil, companie petroliera detinuta de statul norvegian si un membru al OLF, a precizat ca blocajul "va stopa toata productia" pe platoul continental al Norvegiei, unde opereaza in jur de 50 de companii, inclusiv BP si Royal Dutch Shell.

Statoil a mentionat ca se asteapta la o scadere a productiei cu aproape 1,2 milioane de barili de petrol pe zi (un cost de 520 de milioane de coroane pe zi).

Disputa dintre angajatii din sectorul petrolier si companii are in centrul sau eliminarea unui amendament la legea pensiilor introdus in 1998 pentru angajatii care se retrag la 62 de ani, cu trei ani mai devreme decat varsta generala de pensionare pentru industria petroliera si cu 5 ani inaintea varstei oficiale de pensionare din Norvegia.