Compania CEZ ar putea fi interesata sa participe la privatizarea celor trei filiale de distributie ale Electrica, a anuntat Jan Veskrna, presedintele Directoratului CEZ Romania. "In ipoteza in care s-ar deschide procesul de privatizare al distributiilor, probabil am fi interesati (...)Depinde foarte mult de disponibilitatea autoritatilor romane de a privatiza ceva", a spus Jan Veskrna. Intrebat care este filiala care prezinta cel mai mare interes pentru CEZ, Jan Veskrna a raspuns ca "cea mai logica este Muntentia Nord".

  • Jan Veskrna a precizat ca autoritatile romane nu au prezentat pana in prezent niciun plan concret de actiuni in privinta privatizarilor. "La ultima intalnire de la minister, am intrebat daca este ceva in strategia pentru anii urmatori in acest sens, iar raspunsul a fost unul general. De atunci, acest aspect a inceput sa se schimbe odata cu inlocuirea managementului companiilor de stat. In perioada Guvernului Ungureanu s-a creat o echipa de specialisti care sa se ocupe de aceste aspecte si am fost incurajati sa ne exprimam intentia. Suntem in asteptare si urmarim strategiile discutate. (...)Tot timpul se produc schimbari, cine sa urmareasca acest lucru?". Jan Veskrna a mai spus ca in momentul in care va exista o decizie clara, va lua primul avion avionul catre Praga.

Participarea CEZ la privatizare depinde si de strategia de vanzare a filialelor de distributie, "daca se va face in bloc sau separat". "Nu putem sa facem oferta pentru vanzarea lor in bloc, ci doar pentru o companie", a precizat Veskrna. "Cea mai logica ar fi Munteania Nord, doarece se poate integra imediat in retea, in dispecerat", fiind cea mai apropiata de distributia detinuta deja de CEZ in Romania. "Este cea mai logica, dar nu ne cramponam de Muntenia Nord", a adaugat reprezentantul CEZ.

CEZ, companie de stat din Cehia, este unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa. Grupul este prezent in Romania din 2005 dupa ce a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la compania de distributie Electrica Oltenia. Pe sectorul de distributie si vanzari, CEZ detine in Romania o cota de piata de 17%. CEZ Romania acopera judetele Arges, Dolj, Gorj, Oltenia, Mehedinti, Teleorman si Valcea.

In ultima scrisoare de intentie catre FMI se arata ca Romania se angajeaza sa privatizeze, pana in prima parte a anului 2013, pachetul majoritar de actiuni de la Electrica (inclusiv Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie). Cele trei companii de distributie sunt: Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Distributie Muntenia Nord.

Potrivit rezultatelor financiare pe 2011, profitul net consolidat inregistrat de CEZ Romania a fost de peste 45 de milioane de lei. In 2011, investitiile realizate de companiile grupului CEZ Romania au ajuns la peste 1,1 miliarde de lei. Valoarea totala a activelor CEZ a fost, la sfarsitul anului trecut, de 7,5 miliarde de lei, cu 14% mai mare decat in 2010 si s-a datorat atat continuarii investitiilor in parcurile eoliene de la Cogealac si Fantanele, cat si reevaluarii activelor CEZ Distributie.