Premierul Victor Ponta si omologul sau din R.Moldova, Vlad Filat, au convenit infiintarea unui grup comun de lucru in domeniul energiei, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Cei doi premieri au semnat o declaratie comuna pentru aprofundarea cooperarii bilaterale in domeniul securitatii energetice, inclusiv realizarea proiectului gazoductului Iasi -Ungheni. La sfarsitul lunii mai, Guvernul a aprobat o hotarare privind indicatorii tehnico-economici ai conductei de gaze Ungheni-Iasi. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania, a declarat, in luna aprilie, Valeriu Lazar, viceprim-ministru si ministru al economiei din R. Moldova.

Conducta de interconectare Ungheni-Iasi va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.

  • Anul trecut, aflat intr-o vizita in Romania, ministrul moldovean a declarat ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa dependenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum AGRI sau Nabucco.

Gazoductul Ungheni-Iasi va fi construit cu o sustinere financiara din partea Uniunii Europene in cadrul Programului de cooperare transfrontaliera Moldova-Romania. Conform prevederilor, in realizarea proiectului vor fi implicate companiile Transgaz (Romania) si Moldovagaz (Republica Moldova).

Constructia gazoductului reversibil a fost agreata si inclusa in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010 si in Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri al Romaniei, din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursa alternativa de livrare a gazelor naturale in sistemele de transport gaze ale ambelor tari.

Pe de alta parte, constructia gazoductului este una dintre conditiile incluse intr-o conventie semnata in 1996 de Romania si Federatia Rusa in vederea suplimentarii cantitatilor de gaze rusesti livrate in Romania.

Primul-ministru al Romaniei, Victor Ponta, a efectuat marti, 17 iulie 2012, o vizita de lucru in Republica Moldova, la invitatia omologului sau, Vlad Filat.

Alte efecte ale vizitei premierului roman in R. Moldova

  • "Dezvoltarea coordonata a infrastructurii rutiere si feroviare constituie pentru noi o alta prioritate, cu beneficii majore pentru dezvoltarea legaturilor economice si a relatiilor interumane. Este important sa respectam un calendar clar pentru realizarea proiectelor de infrastructura care vor stimula turismul, comertul  si investitiile", a precizat Primul-ministru al Romaniei.
  • Ministrii Educatiei si Justitiei din Romania si omologii lor din Republica Moldova au semnat "Protocolul de colaborare intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului din Romania si Ministerul Educatiei al Republicii Moldova pentru anii de invatamant 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015" si "Planul de actiuni in domeniului justitiei intre Ministerul Justitiei al Romaniei si Ministerul Justitiei al Republicii Moldova pentru anii 2012- 2013.
  • Premierul Victor Ponta a anuntat ca Romania a mentinut in aceiasi parametri, si in acest an, oferta educationala pentru tinerii din Republica Moldova care, in anul universitar 2012-2013, vor beneficia de 5.000 de burse de studiu in Romania. Totodata, seful Executivului a subliniat ca Planul de actiuni in domeniul justitiei va asigura cadrul de cooperare in baza caruia vor fi realizate actiuni de sprijinire a procesului de reformare a justitiei, obiectiv important in contextul liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii din Republica Moldova.