Daniel Chitoiu a predat atributiile sale de ministru unui secretar de stat. Vezi cum au ajuns fostii sefi de la vami sa conduca Ministerul Economiei

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 18 iulie 2012, 18:51 Economie | Energie


 documente
(18 Iul 2012) DOC, 291KB
In calitate de presedinte interimar al PNL, Daniel Chitoiu nu mai poate sa-si duca la indeplinire toate sarcinile de ministru, motiv pentru care a cerut printr-un ordin ca secretarul de stat Gelu Stefan Diaconu sa preia atributiile sale de la Economie pentru semnarea documentelor, corespondentei, actelor administrative si proiectelor de acte normative. Precizam ca informatia a aparut initial pe blogul lui Robert Turcescu. La solicitarea HotNews, Ministerul Economiei a precizat ca "decizia delegarii atributiilor" reprezinta "o masura interna, legala si obisnuita". Diaconu a fost numit secretar de stat pe 10 iulie, la doar o zi dupa desemnarea lui Chitoiu in functia de presedinte interimar al PNL. Pana atunci, Diaconu a ocupat functia de director de cabinet al ministrului Chitoiu. Vezi in text amanunte despre cum au ajuns fostii sefi de la vami sa conduca Ministerul Economiei.

Potrivit ordinului ministrului nr. 1312 din 12 iulie, Diaconu va indeplini atributiile ministrului economiei pentru semnarea documentelor si a  corespondentei, inclusiv actele administrative si proiectele de acte normative. Acelasi ordin mai arata ca Gelu Stefan Diaconu, dar si ceilalti doi secretari  de stat, Rodin Traicu si Nicolae Rotileanu, vor avea competenta coordonarii structurilor organizatorice din cadrul ministerului.

Intrebati de motivul emiterii acestui ordin, reprezentantii Ministerului Economiei au raspuns ca ministrul deleaga atributii pentru o mai buna functionare a  institutiei.

Redam raspunsul integral al Ministerului Economiei:

 • Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri este ajutat in activitatea sa de ministrul delegat pentru mediul de afaceri si de 3 secretari de stat.
 • Potrivit HG 1634/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si legii 90/2001 privind organizarea si  functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in vederea stabilirii competentelor si atributiilor fiecarui secretar de stat in parte, pentru o cat mai  buna functionare a ministerului, ministrul deleaga atributii privind coordonarea structurilor aflate in subordinea ministrului.
 • De asemenea, potrivit legii 500/2002 privind finantele publice si a HG 1634/2009 privind organizarea si functionarea MECMA ministrul poate delega calitatea  sa de ordonator principal de credite secretarilor de stat din subordine.
 • Prin urmare, decizia delegarii atributiilor ministrului economiei catre secretarii de stat Rodin Traicu, Gelu Stefan Diaconu si Nicolae Rotileanu reprezinta  o masura interna, legala si obisnuita care are in vedere asigurarea desfasurarii in cele mai bune conditii a activitatii ministerului prin stabilirea exacta  a competentelor si atributiilor secretarilor de stat.

Relatia dintre Daniel Chitoiu si Stefan Diaconu este mai veche, ocupand amandoi functii de conducere in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in  perioada guvernarii Tariceanu. Chitoiu a fost presedinte ANAF, iar Diaconu vicepresedinte ANAF si sef al vamilor. Imediat dupa numirea in functia de ministru  al economiei, Chitoiu l-a numit pe Diaconu director de cabinet. La scurt timp, Diaconu a primit si o functie de membru in Consiliul de Administratie de la  Romgaz. De altfel, chiar astazi (18 iulie), Guvernul a aprobat un memorandum special pentru Diaconu in vederea numirii sale ca administrator provizoriu la  Romgaz. Potrivit reprezentantilor Guvernului, a fost nevoie de memorandum deoarece asa se procedeaza in cazul secretarilor de stat care detin si functii de  administratori la companii de stat.

Chitoiu l-a mai adus in echipa, in calitate de consilier, si pe Iulian Butnaru, tot sef al Corpului de Control al Vamilor sub Nini Sapunaru si directorul  adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal in perioada cand sef al vamilor era Diaconu. Iulian Butnaru nu a ramas un doar consilier al ministrului si  a primit si acesta o functie de administrator, insa la Hidroelectrica.

 • Potrivit CV-ului sau, Gelu Stefan Diaconu a fost vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, in  perioada februarie 2005-februarie 2009. De asemenea, in perioada 2001-2005 a ocupat functia de director general adjunct al directiei generale de solutionare  a contestatiilor in cadrul Ministerului Finantelor. In perioada 1997-2001 a fost director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor
 • Potrivit CV-ului sau, Iulian Butnaru a fost in perioada 1999-2001 director adjunct al Directiei de Supraveghere si Control Vamal.
 • Potrivit CV-ului sau, Daniel Chitoiu a fost in perioada 2005-2007 vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, iar in perioada 2007-2008  presedinte al Agentiei.

Persoane controversate

Publica locala Buna Ziua Iasi arata in februarie 2011 ca Stefan Diaconu este urmarit penal. "Despre Diaconu Unul dintre cei mai importanti oameni din istoria  vamii romanesti va fi urmarit penal la Iasi, ca urmare a unei decizii luate de judecatorii de la Tribunal", relata Buna Ziua Iasi. "Gelu Stefan Diaconu este  finul lui Dan Radu Rusanu, unul dintre cei mai mari sforari din PNL. Dan Radu Rusanu este si nasul de cununie al lui Relu Fenechiu. Judecatorii ieseni au  considerat ca fostul sef al Directiei Generale a Vamilor trebuie urmarit penal intr-un dosar care priveste fapte din 1996, atunci cand era directorul unei  sucursale bancare. In acest dosar, actualul director adjunct din cadrul ANAF este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave", mai arata  publicatia mentionata.

Potrivit Revistei 22, si Iulian Butnaru este un personaj controversat, fiind fost sef al Corpului de Control al Vamilor sub Nini Sapunaru si directorul  adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal in perioada cand sef al vamilor era Gelu Stefan Diacon. Ionut Popescu, fost ministru de finante, a cerut  demisia lui Iulian Butnaru si a altor sefi de vama asupra caruia planau suspiciuni ca se afla in grupul celor care protejau coruptia din reteaua vamala.  Potrivit Revistei 22 care citeaza un raport al lui Mugur Ciuvica din septembrie 2005, Butnaru a infiintat impreuna cu Camelia Sapunaru firma de consultanta  financiara F&C CONSULTING CONT SRL. Firma se ocupa si de consultanta pentru societatile comerciale care doreau sa obtina rambursari de taxe de la Ministerul  Finantelor. Iar de aceste rambursari se ocupa Directia generala de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor, al carei director general adjunct  era Gelu Stefan Diaconu.

Gruparea Orsova

De asemenea, intr-un articol de pe site-ul sindicatului Pro Lex, liderul sindical, Vasile Lincu, spunea ca Daniel Chitoiu, Stefan Diaconu si Iulian Butnaru  fac parte din "gruparea Orsova", alaturi de Dan Ioan Rusanu, Nini Sapunaru si altii. Intr-o cronologie realizata de Lincu se arata ca in perioada 1996-2000   Dan Ioan Rusanu l-a sustinut pe Nini Sapunaru pentru functia de sef al ANV. Acesta din urma l-a adus in ANV pe Iulian Butnaru, direct in functia de director  al Directiei de Supraveghere Vamala, iar pe Gelu Stefan Diaconu l-a numit director la Directia Proceduri Vamale. Apoi in 2000-2004, Nini Sapunaru a devenit  senator, iar Gelu Stefan Diaconu a ajuns director adjunct la Directia de Solutionare a Contestatiilor din Ministerul Finantelor Publice, unde a colaborat cu  SC F&C Consulting Cont SRL, asociatii fiind Iulian Butnaru, sotia lui Nini Sapunaru. In 2005-2008, Gelu Stefan Diaconu a fost sef al ANV. Lincu spune acesta  "a venit la pachet cu Iulian Butnaru, director la Directia de Supraveghere Vamala". "Fostul ministru de finante Ionut Popescu a declarat ca a fost schimbat  de mafia din vami (Gelu Stefan Diaconu, Iulian Butnaru). Tot atunci, Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF), spunea  ca in Vama este mafie si ca vama este stat in stat", mai precizeaza Lincu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6611 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  suntem la mana unor jigodii (Miercuri, 18 iulie 2012, 19:01)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  asta a facut USL-ul
  ne-a dat pe mana hotilor
  • -1 (15 voturi)    
   De parca PDL-u nu... (Miercuri, 18 iulie 2012, 19:40)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Hai sa fim seriosi cateva minute... Toti fura. Si PDL-ul a furat de-a stins, la fel si astia acum...ca deh, au somacu lipit de spate dupa atatia ani de opozitie.
   La un asemenea popor, e si normal sa se intample asta.
   Micile diferente apar in stilul de furat, PDL-ul incercand sa se ascunda...in timp ce USL-ul o face pe fata. Atat. A...si in 2 ministri pe care ii respect pentru ceea ce au incercat sa faca - Funeriu si Predoiu.
   In rest, toti o apa si-un pamant.
  • +3 (5 voturi)    
   deblocirea administratiei (Joi, 19 iulie 2012, 0:34)

   Socrates [anonim] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Sa nu exageram, masura asta e menita sa DEBLOCE actvitatea ministerului condus de Chitoiu.

   Pasul asta ar trebui urmat si de ceilalti politicieni de anvergura: Antonescu, Ponta si restul listei.
   Ca se se poata ocupa mai cu spor de singurul lucru pe care stiu sa-l faca - chibitarea de pe margine.
   • 0 (0 voturi)    
    CORECT (Vineri, 20 iulie 2012, 11:18)

    costin [anonim] i-a raspuns lui Socrates

    Si mai mult de atat "ARE SA IESE LA IVEALA" dosarele pitite la Procuratura,...
  • +2 (2 voturi)    
   Eu cred ca e la Rosia Montana (Joi, 19 iulie 2012, 9:16)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Nu zicea luna trecuta ca pana la sfarsitul anului da drumul la exploatare? Sa trecem de referendum apoi sa vedeti...
 • +18 (18 voturi)    
  cel mai cinstit guvern ...... (Miercuri, 18 iulie 2012, 19:03)

  nostradamus12 [utilizator]

  cred ca se referea la Guvernul MRU, macelarit de mafia usl? Nu ca ar fi fost de pus in rama dar pe langa diavolii astia cred ca era angelic...
 • +8 (8 voturi)    
  Nedumerire (Miercuri, 18 iulie 2012, 20:15)

  morometu [utilizator]

  De ce nu se desfiinteaza postul de ministru daca tot se delega atributiile? S-ar putea face economie la buget.
  Unde sunt angajamentele de pana acum: in 5 zile...in 15 zile...vom ...si vom...teapa!
  Din vremi imemoriale toti au un numitor comun:nasul. Am o banuiala: gogoasa cu magiun va fi inlocuita...
  • 0 (0 voturi)    
   de sa-l desfiinteze (Joi, 19 iulie 2012, 11:56)

   flitmania [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   pentru ca incultul ministru are acum masina de serviciu,paza ,ia salariul de ministru,si-a plasat pupilele pe post de consilieri si multe alte beneficii.El este interfata cu falimentul Hidroelectrica. Si de aici vin banii pentru pnl,cotizatiile firmelor din subordine.
 • +7 (7 voturi)    
  Delegare de competente (Miercuri, 18 iulie 2012, 20:16)

  elwis [utilizator]

  Ciudat "folclorul" dupa care se conduce tara asta:
  - ministrul Marga n-a gasit cererea presedintelui pentru reprezentarea la Bruxelles
  -asta delega orice atributie si , implicit, orice raspundere unui neicanimeni !
  Nici la "aprozarul" din colt nu se intimpla asa ceva ! Trebuie ca exista niste prevederi legale dupa care acesti " autisti" sa fie judecati si penalizati ! Faceti-le publice, daca le stiti !
 • +4 (4 voturi)    
  De cercetat... (Miercuri, 18 iulie 2012, 20:32)

  Denysa [anonim]

  Cei din gruparea Orsova printre care si cei numiti mai sus... au facut parte si dintr-o retea ce se ocupa cu traficul de produse petroliere spre Serbia, in perioada embargoului... Merita cercetat...
  Sunt persoane cu adevarat PENALE.
  In alta ordine de idei.. Guvernul MRU a incercat pe partea ce revenea ministrilor PDL sa introduca oameni tineri, scoliti in universitati occidentale... si care au invatat ceva de acolo... Greseala mare a PDL-ului a fost ca nu si-a facut curatenie mai devreme in propria ograda. Speram ca in miscarea noua a lui MRU sa intre doar aripa reformatoare din PDL si in special tineretul. Nu cei corupti...
  USL-ul... dezastru total... nu neaparat din punctul de vedere international dar...
  sa ne ceara sa platim contributie de sanatate inclusiv pentru copiii nou-nascuti? Asa ceva nu se intampla nici in Conga sau Burkina Faso. Peste tot, sanatatea pentru copii este subventionata de Stat. Dar absolut peste tot, copiii beneficiaza de serviciile de sanatate pe baza unei asigurari a unuia dintre parinti, sau daca nu exista o astfel de asigurare cheltuielile sunt suportate de stat.
  Vor urma si alte, alte taxe... veti vedea... ce a facut PDL este floare la ureche fata de cat vom avea de suportat cu "monstruoasa coalitie" la PUTERE!
  Este trist, dar adevarat. Atata vreme cat economia privata nu merge, nu vor fi bani la buget. Noul Guvern a inceput iarasi practicile din vremea lui Nastase si Tariceanu. Controale peste controale la toate firmele private. La fel... le trebuie bani pentru ca asa e "directiva" de la centru. Politistii la fel... cauta nod in papura, la toti soferii... cel putin la noi in judet. Motivul... bani la buget... pai... MRU le-a lasat 4 miliarde de EURO in visteria Finantelor cand a plecat... Unde sunt???
  • +2 (2 voturi)    
   Mercurialul (Miercuri, 18 iulie 2012, 21:22)

   FeisBuk1 [anonim] i-a raspuns lui Denysa

   Sincer, nu s-a schimbat inca asa multe. Un politist pe motor a cerut astazi 50 lei pentru o linie continua (deisgur, dupa ce turuia ceva cu 2000 lei si ceva puncte amenda). Baietii de la Garda iau fiecare cate 1000 lei (umbla cate 2, mai rar 3) si amenda minima pe registru casa pentru tot felul de giumbuslucuri cu amenda de la 7000 lei in sus..

   Functionarilor nu prea le pasa de directive de la centru si opiniile sefilor. Ei stiu ca trebuie sa isi tina in viata "contribuabilii" si nu sa ii omoare cu amenzi pt partid, ca altfel de unde de primit pe urma.

   Dar ca intotdeauna, privatii vor trebui sa traga din greu pt pensiile domnului Dogaru, pentru pomeni electorale si alte nazdravanii.

   Oricum in primavara 2013 USL va avea cu adevarat demonstratii la Universitate, dupa o iarna in care tot ce inseamna accize vor creste cu cel putin 7% prin devalorizare (accizele au fost calculate la 4,3), piata energiei s-a liberalizat, caldurica va costa mai mult, daca se mai incaiera astia prin Orientul Mijlociu sare si petrolul in aer, anul agricol a fost de rahat datorita secetei, iar criza din Europa dar si din restul lumii inseamna strangerea suruburilor si pungilor cu mocangeli si easy money.
 • +3 (3 voturi)    
  Mi-l imaginez pe PM (Miercuri, 18 iulie 2012, 21:02)

  Mihail_AD [utilizator]

  "Aud ca presedintele ma lasa fara ministru la Economie"
 • +4 (4 voturi)    
  psd=pnl=mafie (Miercuri, 18 iulie 2012, 21:05)

  fg [anonim]

  au venit baietii la butoane

  I will be back , varinta mafiota

  pai ...neicusorule au stat pe bara atata timp...
 • -2 (4 voturi)    
  vama bors (Miercuri, 18 iulie 2012, 21:15)

  alex [anonim]

  in categoria asta intra si blaga ( bine, el nu a fost la economie, da tot aia e ) :)
 • +3 (3 voturi)    
  Debloce (sic) (Miercuri, 18 iulie 2012, 22:32)

  rokoz [utilizator]

  LOL ... Chitoiu e ocupat sa "debloce" dosarele. Serios, cand un partid traditional ajunge sa aiba la conducere indivizi analfabeti precum Chitoiu si Antonescu, nu e de mirare ca PNL-ul a ajuns in acelasi cotetz de porci cu PSD-ul. Liberalismul comunistoid cu oportunisti fara scrupule in functii inalte de conducere in partid si mai grav in stat, asta e situatia curenta din pacate :(.
  • +3 (3 voturi)    
   deblocirea politrucilor (Joi, 19 iulie 2012, 0:42)

   Socrates [anonim] i-a raspuns lui rokoz

   Ai dreptate.
   Nu uita si de Chiuariu, ca si el e o glorie penelista trezita la viata in ultima vreme si devenita noua goarna a partidului.
   Ar fi timpul si pentru reabilitarea fostilor sefi de peneleu dovediti turnatori la Securitate, in vremurile astea e un titlu de glorie.
 • -2 (4 voturi)    
  ipocrizie si obsesii "talibane" (Joi, 19 iulie 2012, 1:06)

  miki [anonim]

  Cine e Diaconu sau Butnaru?Nici macar Chitoiu nu e vreun nume. Cred insa ca daca ar face parte din clasa marilor corupti ar fi scris presa. Mai ales Hotnews care simpatizeaza cu Base.

  Cineva intreba ce s a intamplat cu cele 15 sau X zile in care Chitoiu promitea ca scapa de baietii destepti din energie.

  Pai, pe Hotnews am citit tot azi ca dupa primul contract anulat, cu firma Europec, azi s au denuntat inca 2 contracte. Mari. si mai urmeaza si restul. Ce jegos de om sa renunte la contractele prelungite de Videanu!

  Pana acum problema baietilor destepti din enegie era vitala. Acum, cd a inceput sa curete din ei, (atentie:in 2 luni de la instalare) Dna Pirvoiu scrie un text in care sunt numai compilatii din alte ziare ca sa loveasca personajul in cauza. Nu mai vorbesc de faptul ca este foarte clar pt oricine( cu un minimum de logica): neexistand niciun act normativ care sa prevada atributiile secretarilor de stat, ministrul decide ce face fiecare secretar de stat. Adica de ce ce directii se ocupa, unde are drept de semnatura etc. Asa...si?

  Claudia Pirvoiu incearca pentru un ochi neexperimentat sa isi ascunda intentia clara si de necondamnat (cat timp lucreaza la Hotnews) de a lovi in dusmanii lui Basescu. Doar ca, de aici si pana la cinste jurnalistica, e cale lunga.

  Sa fie sanatoasa si sa se culce linistita. Este un profesionist desavarsit. Singura problema sunt cei care intelegem cum sta treaba si in presa si in afara ei? Daca pleaca Base si Hotnews nu mai are sustinere PDL,o sa fie de acord sa fie platita de noua putere?La cum abordeaza conceptul de cinste si corectitudine...eu cred ca da. Deci sa mai aibe rabdare. In cateva luni poate o sa scrie si de Videanu cu aceeasi sarg ca in cazul unui ministru care e de 2 luni la conducere.

  Pun pariu ca in discutiile din familie sau cu prietenii, le explica cum vaneaza ea marii corupti care nu fac parte din PDL. Pentru ce...deh...la conducere e USL! o fi invatat de la sotul ei, din TVR care e platit de la stat
  • +1 (1 vot)    
   ti-e greu sa intelegi (Joi, 19 iulie 2012, 11:58)

   flitmania [utilizator] i-a raspuns lui miki

   ca Videanu nu a semnat niciun contract?
 • -1 (1 vot)    
  limitat (Joi, 19 iulie 2012, 6:43)

  mm [anonim]

  chitoiu e un contabil si-atat! restul e cancan!
 • +1 (1 vot)    
  ministrul economiei (Joi, 19 iulie 2012, 10:19)

  cetateancurios [anonim]

  Delegarea competentelor unui ministru este posibila pentru situatii clare si determinate - concediu de odihna, concediu fara plata, caz de boala, deplasare in interes de serviciu pe o perioada de cateva zile. In toate aceste situatii ministrul are acordul primului ministru. Cum ministrul si-a delegat toate competentele, apare intrebarea cum a fost posibil sa de;egi competenta de reprezentant legal al angajatorului - incheieri sau incetari contracte de munca sau ordine de serviciu (functionari publici). Sigur, sunt si alte competente ce nu pot fi delegate. Daca ministrul si-a delegat competentele ca sa lucreze la partid "impotriva celor de la ICR, care au denigrat Romania" si isi incaseaza salariul de ministru, atunci este foarte grav.
  • 0 (0 voturi)    
   ce-aveti cu omu' ? (Joi, 19 iulie 2012, 15:12)

   Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui cetateancurios

   e si el in campanie electorala, nu?
   adica daca Antonescu face campanie, desi e chipurile presedinte, de ce n-ar face Chitoiu,
   un biet vames abject si pupin..rist?
 • +1 (1 vot)    
  lupul paznic la oi (Joi, 19 iulie 2012, 11:11)

  adys [utilizator]

  .....
 • 0 (0 voturi)    
  Dottore Ponta (Joi, 19 iulie 2012, 20:30)

  Sorin Blejnar [anonim]

  Daca mai lasi mult ANAF-ul pe mina liberalilor, ai sa ajungi mai rau ca mine. Pune-l pe Dan Sova, ca e mai destept decit tot PSD-ul la un loc. E si dottore in drept financiar si drept fiscal. Si scoate securistii din Finante, ca au nenorocit Tara. Sa nu zici ca nu ti-am spus.
 • 0 (0 voturi)    
  hoti la hoti trag. (Joi, 19 iulie 2012, 23:03)

  dezamagitul [utilizator]

  Mai acum cateva luni vamesii erau arestati cu autobuzul iar acum au un ministru la economie . Romani dorimiti linistiti hoti vegheaza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by