Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis astazi denuntarea contractului cu faimosul trader de energie, Energy Holding. Potrivit notificarii transmise catre Energy Holding, contractul de vanzare-cumparare inceteaza incepand cu 15 august 2012. In cursul zilei de maine, vor fi luate decizii si in cazul contractelor cu Elsid si Electrocarbon. Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost incheiat pe 14 ianuarie 2004 si a fost modificat prin nu mai putin de 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Ultimele trei acte aditionale (noiembrie 2009, decembrie 2009, decembrie 2010) au fost semnate in perioada in care director general al Hidroelectrica era Mihai David, membru PSD in acea perioada.Mihai David este cel care a prelungit durata contractului cu 5 ani pana in 2018.

UPDATE 2 Celelalte acte aditionale au fost semnate deTraian Oprea, cel care a fost trimis in judecata, alaturi de fostul ministru Codrut Seres, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Documentul transmis catre Energy Holding mai arata ca partile nu au ajuns la un acord privind pretul energiei livrate pentru 2012 anterior intrarii in insolventa a companiei Hidroelectrica, ultimul pret fiind cel din 2011, adica 130 lei/MWh.

In perioada de derulare a contractului, diferenta dintre valoarea pretului mediu anual al Pietei Zilei Urmatoare (PZU) de pe OPCOM si valoarea contractuala a pretului energiei livrate Energy Holding a generat doar in perioada 2006-31 mai 2012 o pierdere de aproximativ 1,4 miliarde lei.

Ulterior intrarii in insolventa, au avut loc patru runde de negocieri in vederea ajungerii la un acord in privinta pretului. pe 20 iulie, Energy Holding a propus pretul de 200 lei/MWh pe lunile august-decembrie 2012, 178 lei/MWh pentru lunile mai-iulie 2012 si 148,6 lei/MWh pe lunile ianuarie-aprilie 2012.

Hidroelectrica a fost de acord cu pretul de 200 lei/MWh pentru perioada august-decembrie si a solicitat un pret unitar de 178,6 lei/ MWh aplicabil retroactiv pentru lunile ianuarie-iulie. Propunerea nu a fost acceptata de energy Holding.

De asemenea, pentru 2013, Energy Holding a propus aplicarea unei formule care ar fi dus la un pret de doar 144 lei/MWh. Hidroelectrica a propus o alta formula care ar fi dus la un pret de 228 lei/MWh.

In plus, Hidroelectrica a solicitat reducerea duratei contractului cu 3 ani pana la data de 31 decembrie 2014. Propunerea nu a fost agreata de Energy Holding.

  • Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii  destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este  inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. Si fostele Buzmann si EHOL au fost detinute, inainte de preluarea de catre elvetienii de la Alpiq, de omul de afaceri Bogdan Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu.

UPDATE Reprezentantii Energy Holding au dovedit flexibilitate in acceptarea modificarilor parametrilor esentiali ai contractului: pret, durata, cantitate, precizeaza Energy Holding intr-un comunicat de presa. "In prezent, Energy Holding analizeaza toate mijloacele legale prin care poate reactiona ca urmare a acestei decizii", se mai arata in comunicat. Va prezentam comunicatul integral al Energy Holding:

"Decizia de denuntare a contractului vine dupa mai bine de 7 luni de negocieri, perioada in care Energy Holding a dovedit buna credinta si a venit, in permanenta, in intampinarea cerintelor Hidroelectrica. Cu toate ca echipa de negocieri a Hidroelectrica s-a schimbat pe parcursul celor 7 luni de cel putin 3 ori si negocierile au pornit de fiecare data de la zero, reprezentantii Energy Holding au dovedit flexibilitate in acceptarea modificarilor parametrilor esentiali ai contractului: pret, durata, cantitate. Vom gestiona situatia creata si vom limita impactul deciziei Hidroelectrica asupra partenerilor nostri contractuali. In prezent, Energy Holding analizeaza toate mijloacele legale prin care poate reactiona ca urmare a acestei decizii".

In cursul zilei de maine, 25 iulie, vor fi luate decizii si in cazul contractelor cu Elsid si Electrocarbon.

La sfarsitul saptamanii trecute au fost denuntate contractele incheiate cu Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries) si Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution). De asemenea, Hidroelectrica a denuntat, saptamana trecuta, si cele doua contracte bilaterale pe care le avea cu unul dintre traderii din energie, Energy Financing Team (EFT). Pe 26 iunie, a fost denuntat contractul cu Euro- PEC, un alt "baiat destept" din energie.

Pe de alta parte, a fost incheiat un nou acord cu Electromagnetica. Potrivit noilor termeni contractuali, pretul va fi de 198 lei/MWh in 2012, fata de 140 lei/MWh in 2011. In acest moment, pretul mediu de pe OPCOM este de 220 lei/MWh.