Ministerul Economiei anunta printr-un comunicat ca "in plina recesiune, MECMA atrage investitii straine de peste 1 miliard de dolari si creeaza peste 500 de locuri de munca la Rovinari". Este vorba de compania chineza "China Huadian Engineering Co., castigatoarea licitatiei pentru construirea noului grup energetic de minimum 500 MW de la Rovinari". Informatia nu reprezinta o nouatate, in conditiile in care compania chineza a fost desemnata la inceputul lunii mai castigatoarea unei licitatii desfasurate in primavara. Ministerul Economiei mai sustine ca "respectand angajamentele asumate la preluarea mandatului, noua conducere a MECMA a demarat implementarea unuia dintre cele mai importante proiecte care vizeaza modernizarea si dezvoltarea sistemului energetic". Trebuie mentionat ca acest proiect a fost demarat cu cel putin 2 ani in urma.

Centrala de la RovinariFoto: Emilian Robert Vicol / FlickrCC

"Pe 23 iulie a.c., echipa tehnica a companiei chineze a efectuat o vizita la Rovinari pentru a strange date tehnice, urmand ca la finalizarea acestui proces sa fie constituita compania de proiect care va realiza efectiv grupul energetic", mai informeaza Ministerul Economiei.

  • Urmatorul pas este negocierea si semnarea Memorandumului de Intelegere intre societate si investitorul selectat. Potrivit proiectului, acest memorandum ar fi trebuit semnat pana la sfarsitul lunii iunie.

China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atat pe componenta de productie, cat si pe cea de constructie. Pana in prezent a realizat un numar de 212 centrale electrice in China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, avand lucrari in desfasurare si in Turcia.

Comisia de negociere pentru Proiectul 'Realizare grup energetic nou de 500 de megawati la Termocentrala Rovinari' a selectat la inceputul lunii mai oferta depusa de compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltd. Oferta companiei chineze a intrunit cel mai mare numar de puncte, respectiv un total de 100, fata de 78,75 puncte obtinute de compania Marubeni Corporation. Rezultatele evaluarii ofertelor au fost transmise conducerii Complexului Energetic de la Rovinari pentru aprobarea in Consiliul de Administratie, in vederea desemnarii investitorului selectat pentru participarea la procedura de constituire a societatii mixte de tip IPP, respectiv China Huadian Engineering Co. Ltd.