Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a afirmat ca in urma cu 10 zile a fost desemnata compania China Huadian Engineering Co castigatoarea licitatiei pentru construirea unui grup energetic nou la Rovinari, o investitie de un miliard de dolari. Insa acest lucru a fost anuntat si pe 9 mai chiar de reprezentantii companiei. Potrivit ziarului Adevarul, pe 9 mai, Diana Milea, purtator de cuvant al CE Rovinari, spunea ca membrii comisiei de negociere pentru Proiectul "Realizare grup energetic nou de 500 de MW la Termocentrala Rovinari" au selectat oferta depusa de Compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltd.

"Ministerul Economiei, asa cum ne-am asumat, cand am preluat mandatul, atat guvernul, cat si eu, ca ministru al economiei, de a stimula si de a atrage investitiile in Romania, a desemnat castigatorul licitatiei pentru construirea unui grup energetic nou la Rovinari, investitie de un miliard de dolari, investitie la care a fost desemnata o companie chineza, al treilea mare producator in acest domeniu din lume", a spus astazi Daniel Chitoiu. Intrebat cand a fost desemnat castigatorul, Chitoiu a raspus ca "acum 10 zile".

Aceasta declaratie contrazice total anuntul companiei din 9 mai.

  • "Oferta companiei chineze a intrunit cel mai mare numar de puncte, respectiv un punctaj total de 100 puncte, fata de 78,75 puncte obtinuta de  Compania Marubeni Corporation. Rezultatele evaluarii ofertelor au fost transmise conducerii CE Rovinari pentru aprobarea in Consiliul de Administratie, in vederea desemnarii Investitorul Selectat pentru participarea la procedura de constituire a societatii mixte de tip IPP, respectiv China Huadian Engineering Co. Ltd", a spus Diana Milea, purtator de cuvant al CE Rovinari", spunea Diana Milea pe 9 mai.

Ministerul Economiei a anuntat astazi printr-un comunicat de presa ca "in plina recesiune, MECMA atrage investitii straine de peste 1 miliard de dolari si creeaza peste 500 de locuri de munca la Rovinari". Este vorba de compania chineza "China Huadian Engineering, castigatoarea licitatiei pentru construirea noului grup energetic de 500 MW de la Rovinari". Ministerul Economiei mai sustine ca "respectand angajamentele asumate la preluarea mandatului, noua conducere a ministerului a demarat implementarea unuia dintre cele mai importante proiecte". Trebuie mentionat ca acest proiect a fost demarat cu cel putin 2 ani in urma. In perioada urmatoare ar trebui semnat memorandumul de Intelegere intre societate si investitorul selectat. Potrivit proiectului, acest memorandum ar fi trebuit semnat pana la sfarsitul lunii iunie.