Grupul Rompetrol, prin divizia de Upstream, va incepe in perioada urmatoare lucrarile de foraj la prima sonda de prospectiune geologica din perimetrul Focsani, aflat in concesiunea companiei din 2005, informeaza compania. Potrivit acesteia, sonda de exploare Kaz 1 este amplasata in partea de Nord-Vest a perimetrului, in apropierea localitatii Fitionesti din judetul Vrancea. Va avea o adancime proiectata de aproximativ 4.200 de metri.

In acelasi timp, pentru continuarea cercetarii potentialului petrolifer al perimetrului, compania intentioneaza sa deruleze un program de achizitie

date seismice 2D (minim 200 Km) in zona de sud-vest (structura Pruneni).

"Este un pas important pentru industria de petrolul si gaze a Kazahstanului si a companiei nationale KazMunayGas (KMG), prima sonda in afara granitelor sale. Pana in prezent, operatiuni de acest gen s-au efectuat, in mod exclusiv, numai pe campurile petrolifere din Kazahstan. Aceasta reprezinta o noua etapa in strategia de dezvoltare a Grupului Rompetrol, parte a obiectivului pe termen lung al KMG, de a fi intre primele 30 de mari companii de petrol si gaze din lume", a declarat Zhanat Tussupbekov, director general al Grupului Rompetrol.

  • Valoarea totala a investitiilor in cadrul acestui proiect va depasi 10 milioane USD in acest an si 17,5 milioane USD in 2013.

"Investitiile KMG in Europa si, in special, in Romania reflecta implicarea si angajamentul Kazahstan in parteneriatul cu Romania, cu Uniunea Europeana. KMG-ul este unul dintre cei mai importanti ambasadori ai statului kazah pe plan international, iar prin directiile sale de dezvoltare pe termen mediu si lung contribuie semnificativ la extinderea si consolidarea relatiilor dintre Kazahstan si Uniunea Europeana, la realizarea podului energetic dintre Regiunea Marii Caspice si Europa", a afirmat Talgat Kaliyev, insarcinatul cu afaceri (Charge d'Affaires) al Kazahstanului in Romania.

Grupul Rompetrol detine in concesiune 5 perimetre de explorare geologica pe teritoriul Romaniei: Satu Mare, Zegujani, Gresu, Nereju si Focsani.