​In plina negociere a contractului dintre Alro si Hidroelectrica, reprezentantii Ministerului Economiei transmit un mesaj public prin care se sugereaza "necesitatea implementarii unor mecanisme de tranzactionare, pe o platforma transparenta, a energiei electrice necesare marilor consumatori". Si nu orice consumatori mari, ci aceia "care cumpara energie ca materie prima, in cantitati mari si in mod constant, avand bonitate financiara si putand efectua plati in avans". Potrivit unui comunicat, reprezentantii Ministerului Economiei s-au intalnit cu managementul Alro pentru a "analiza impactului economic si social, ca urmare a unei negocieri pur comerciale a contractelor de energie electrica".

Comunicatul integral al Ministerului Economiei:

  • "Reprezentanti ai MECMA s-au intalnit ieri cu o delegatie a operatorilor din industria de aluminiu pentru a analiza situatia alimentarii cu energie electrica in conditii de siguranta a companiilor care activeaza in acest domeniu.
  • Din delegatie au facut parte reprezentanti ai managementului Alro, reprezentanti ai administratiei publice locale din judetele Olt si Tulcea, precum si ai sindicatelor din industria de aluminiu.
  • Principalul punct pe agenda intalnirii a fost analiza impactului economic si social, ca urmare a unei negocieri pur comerciale a contractelor de energie electrica, necesara functionarii combinatelor Alro Slatina si Alum Tulcea. Discutiile au vizat consecintele negative asupra macro si micro economiei romanesti, in situatia in care nu vor fi luate in calcul toate efectele provocate in plan vertical si orizontal de o astfel de negociere.
  • Partenerii de dialog au prezentat influentele negative pe care le va avea lipsa unui contract care sa asigure o sursa sigura si stabila de energie electrica, pe termen lung si in conditii predictibile asupra PIB-ului Romaniei, a incasarilor la bugetele consolidate si locale, asupra mediului de afaceri si, in plan social, asupra evolutiei somajului in zonele afectate.
  • In acelasi context, s-a subliniat necesitatea implementarii unor mecanisme de tranzactionare, pe o platforma transparenta, a energiei electrice necesare marilor consumatori, care cumpara energie ca materie prima, in cantitati mari si in mod constant, avand bonitate financiara si putand efectua plati in avans.
  • In urma discutiilor, atat reprezentantii MECMA cat si delegatia operatorilor din industria de aluminiu si-au exprimat preocuparea si disponibilitatea ca in urma analizelor fundamentate de datele economice si sociale sa identifice cele mai bune solutii atat pentru economia locala, cat si pentru intregul ansamblu al economiei romanesti".

Din cele 10 contracte bilaterale cu Hidroelectrica renegociate in ultima vreme, cel cu Alro este singurul pentru care nu s-a gasit nicio solutie pana in prezent. Urmatoarea runda de negocieri cu Alro va avea loc pe 9 august, urmand sa fie luata o decizie pe 15 august. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat in mai multe randuri ca in cazul Alro, situatia este diferita fata de ceilalti beneficiari de contracte bilaterale, deoarece este un producator cu mii angajati, componenta sociala fiind foarte importanta. Alro a fost anul trecut principalul beneficiar al energiei livrate de Hidroelectrica, achitionand 2,5 milioane MWh, la pretul de 129 lei/MWh.

Pentru celelalte 9 contracte renegociate, administratorul judiciar a luat ori decizia denuntarii, ori cea a continuarii in alte conditii.

  • Pe 25 iulie, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis sa continue contractele Elsid si Electrocarbon pana in martie 2013 cand expira.
  • La mijlocul lunii iulie, Hidroelectrica a incheiat un nou acord si cu Electromagnetica. Potrivit noilor termeni contractuali, pretul va fi de 198 lei/MWh in 2012, fata de 140 lei/MWh in 2011. In acest moment, pretul mediu de pe OPCOM este de 220 lei/MWh. Pentru 2012, Electromagnetica va trebui sa plateasca si diferentele de pret pentru energia livrata incepand cu 1 ianuarie pana in prezent.
  • Euro Insol a mai decis pe 24 iulie denuntarea contractului cu faimosul trader de energie, Energy Holding. Potrivit notificarii transmise catre Energy Holding, contractul de vanzare-cumparare inceteaza incepand cu 15 august 2012.
  • Pe 20 iulie au fost denuntate contractele incheiate cu Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries) si Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution). De asemenea, Hidroelectrica a denuntat si cele doua contracte bilaterale pe care le avea cu unul dintre traderii din energie, Energy Financing Team (EFT). Pe 26 iunie, a fost denuntat contractul cu Euro- PEC, un alt "baiat destept" din energie.