Petrom participa intr-un consortiu din care mai fac parte Exxon Mobil si Shell la o licitatie in Ucraina pentru explorarea petroliera si de gaz in perimetrul Skifska din zona ucraineana a Marii Negre. Cealalta oferta a fost depusa de compania rusa Lukoil Overseas, a declarat Eduard Stavitsky, ministrul ucrainean al Ecologiei si Resurselor Naturale, citat de Reuters. Potrivit acestuia, nu au fost depuse insa oferte si pentru un al doilea perimetru, Foroska.

"Pentru Skifska au sosit doua oferte: una individuala din partea Lukoil Overseas si una in care Exxon Mobil a facut o oferta generala in numele unui grup de companii care include Shell, Petrom si Nadra Ucraina", a declarat Eduard Stavitsky, ministrul ucrainean al Ecologiei si Resurselor Naturale. Potrivit Reuters, ministrul ucrainean a precizat ca nu au existat oferte pentru perimetrul Foroska si ca o noua licitatie pentru explorare va fi amanata.

Oficialul nu a dat insa detalii cu privire la ofertele facute de catre Lukoil si consortiul condus de Exxon pentru prospectiunile in Skifska. Potrivit unui comunicat de presa, perimetrul Skifska are un potential de 3-4 miliarde de metri cubi de hidrocarburi, iar perimetrul Foroska de 2-3 miliarde de metri cubi.

Ucraina vrea sa isi mareasca independenta energetica fata de Rusia si a facut o cerere de oferte la finalul lunii iunie pentru a atrage parteneri pentru explorarea celor doua perimetre offshore.

Licitatia este in conformitate cu strategia pe termen lung a Kievului de a nu se mai baza pe importurile de energie din Rusia, relateaza Reuters. Ucraina importa aproximativ doua treimi din necesarul sau de gaz din Rusia, la un pret care a crescut constant in ultimii ani si care este de asteptat sa atinga o medie de 415 dolari pe mia de metri cubi in acest an.