ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) sucursala Bucuresti a lansat o licitatie deschisa pentru achizitia de servicii de prospectiune geotehnica offshore in Marea Neagra, contract a carui valoarea estimata fara TVA este cuprinsa intre 2,3 milioane dolari si 4,71 milioane dolari, potrivit unui anunt postat sambata,4 august, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Vasul Deepwater ChampionFoto: Petrom

Obiectivul acordului cadru, a carui durata este de 24 de luni, este asigurarea accesului ExxonMobil la resursele identificate ca fiind necesare pentru realizarea in cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospectiune geotehnica offshore in Marea Neagra, se mentioneaza in anuntul de licitatie.

Ofertantii interesati trebuie sa prezinte o garantie de participare la licitatie in valoare de 3000 dolari. Pentru a participa la aceasta licitatie, un ofertant trebuie sa dovedeasca faptul ca media cifrei de afaceri globala in ultimii doi ani financiari incheiati a fost de minim 4,6 milioane dolari.

De asemenea trebuie sa prezinte si maxim 4 referinte privind principalele servicii prestate de ofertant in domeniul obiectului acordului cadru (servicii de prospectiune geotehnica), in ultimii 3 ani pana la data limita de depunere a ofertelor in cadrul prezentei proceduri, indiferent daca beneficiarii au fost autoritati publice sau clienti privati. Suma valorilor referintelor pentru serviciile realizate trebuie sa fie de minim 2,3 milioane dolari pentru referintele prezentate pana la data limita de depunere a ofertelor.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 17 septembrie 2012. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 18 septembrie, in aceeasi zi urmand sa aiba loc si deschiderea ofertelor.

Petrom si ExxonMobil au confirmat la data de 22 februarie din acest an, ca ar putea exista cantitati semnificative de gaze naturale in Marea Neagra. Intr-o zona explorata de Petrom impreuna cu ExxonMobil ar putea exista intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit estimarilor preliminare anuntate de grupul OMV. Un astfel de zacamant inseamna consumul Romaniei pe o perioada de 3-6 ani. Pe masura ce explorarile vor continua, ar putea fi gasite si alte cantitati de gaze. Prima productie ar putea fi obtinuta la sfarsitul acestui deceniu, cel mai devreme.