Camera de Comert si Industrie a Romaniei a emis „Avize de existenta a cazului de forta majora” in toate contractele de furnizare a energiei electrice incheiate de Hidroelectrica SA. Clauza de forta majora va deveni efectiva pentru toate cele 23 de contracte ale societatii, incepand cu data de 7 august ora 0:00, arata un comunicat al Hidroelectrica.

Pentru cele 6 contracte, incheiate pe bursa OPCOM la 31 iulie 2012 si care intra in vigoare in 10 august 2012, a fost depusa documentatia pentru obtinerea avizelor de forta majora.

Hidroelectrica SA a fost obligata sa activeze clauza de forta majora, din cauza scaderii accentuate a debitelor pe Dunare si pe principalele rauri interioare, avand in vedere si prognozele hidrologice nefavorabile pentru urmatoarele luni. Luna iulie 2012 a avut cele mai ridicate temperaturi inregistrate in ultimii 60 de ani si valori hidrologice scazute in toate sectoarele amenjate ale Hidroelectica, precizeaza comunicatul.

Fata de productia bugetata pentru luna august 2012, de 1100 Gwh, Hidroelectrica va realiza, in actualele conditii hidrologice, o productie de doar 700 GWh, reprezentand un minim istoric de la infiintarea societatii pana in prezent.

Desi Hidroelectrica a denuntat contracte bilaterale incheiate cu EuroPec, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT AG, EFT Romania si Energy Holding, insumand o cantitate de 6500 GWh anual, totusi obligatiile contractuale aferente lunii august totalizeaza 926 GWh, cu mult peste productia estimata, ceea ce ar fi condus in situatia neactivarii clauzei de forta majora la cumpararea de catre Hidroelectrica a deficitului de productie de pe piata libera la preturi net superioare pretului din contractele bilaterale si de pe piata reglementata.

Pentru prima data in ultimii zece ani, energia livrata pe piata reglementata (la un pret de 71 lei / MWh, fata de un pret de cost de 125 lei / MWh), reprezinta peste 50% din productia realizata, cu un impact major negativ asupra indicatorilor financiari ai societatii.

Ca urmare a activarii „Clauzei de forta majora” in cadrul contractelor comerciale de vinzare a energiei electrice, compania va reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei. Hidroelectrica SA va livra intreaga productie proprie, PROPORTIONAL, pe toate contractele aflate in derulare, folosind o „ Cheie Matematica Unica Orara”.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, EURO INSOL, asigura toti partenerii comerciali ai societatii de mentinerea pe o perioada cat mai scurta posibil a clauzei de forta majora. Livrarile urmeaza sa fie reluate conform obligatiilor contractuale imediat ce conditiile hidrologice vor reveni in parametrii care sa permita atingerea unui nivel normal al productiei.

In ultimul an au existat mai multe perioade in care Hidroelectrica a activat clauza de forta majora.

La sfarsitul lui septembrie 2011, Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, reducand livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa.

In acel moment se aflau in derulare 41 de contracte, atat cele atribuite in mod direct, cat si cele de pe piata reglementata. Hidroelectrica a livrat intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele.

Clauza de forta majora a fost aplicata in toate contractele de vanzare a energiei electrice incepand din septembrie.

Totodata, Hidroelectrica a prelungit la sfarsitul lunii martie situatia de forta majora invocand o reducere a productiei energiei electrice cu 40% din cauza debitelor scazute ale apelor.

Pe 1 mai, Hidroelectrica anuntase ca a iesit din situatia de forta majora, reluand livrarile de energie conform contractelor aflate in derulare.