Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea de concentrare economica ce urmeaza a se realiza, prin dobandirea controlului unic direct, de catre Crimbo Gas International asupra Petrom LPG, divizia de distributie GPL din grupul OMV Petrom, a anuntat marti autoritatea de concurenta. Preluarea controlului de catre Crimbo Gas International se face prin achizitionarea majoritatii actiunilor (99,9%) companiei Petrom LPG de la OMV Petrom.

Potrivit Legii concurentei nr.21/1996 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumultata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care realizeaza pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.

Persoanele interesate pot transmite observatii si puncte de vedere Consiliului Concurentei pana la data de 24 august 2012.

Crimbo Gas International, intreprindere romaneasca infiintata in anul 2004, este implicata in activitati de distributie GPL.

Petrom LPG, membra a grupului OMV Petrom, este activa in domeniul distributiei de GPL in urmatoarele forme: GPL auto, butelii aragaz si propan.

Tranzactia a fost anuntata de Petrom inca din luna iunie a acestui an, valoarea tranzactiei fiind confidentiala.

Activitatea Petrom LPG include imbutelierea de GPL (in fabricile de imbuteliere de la Negoiesti si Timisoara), precum si distributia de butelii in intreaga tara, vanzarea si distribuirea de propan, vanzarea si distribuirea de GPL auto si activitati de comert cu ridicata.

Prin aceasta tranzactie Petrom iese de pe piata imbutelierii si distributiei, insa va continua sa produca GPL si sa comercializeze butelii si GPL auto prin intermediul benzinariilor. Astfel, Petrom va continua sa furnizeze GPL de la rafinaria sa catre compania care face obiectul tranzactiei raportate iar aceasta va furniza butelii si GPL auto catre OMV Petrom Marketing SRL.

In prezent, Petrom LPG are circa 260 de angajati. Aceasta tranzactie nu are un impact material asupra situatiei financiare a Petrom (i.e. se situeaza sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei in 2011).