O taxa speciala ar putea fi impusa asupra companiilor din domeniul gazelor naturale si energie electrica, astfel incat o parte din profitul suplimentar obtinut in urma liberalizarii preturilor la gaze si curent sa revina la bugetul de stat.

"O parte din profiturile acestea realizate ca efect al ajustarii preturilor interne la cele internationale se va intoarce la buget sub forma unor taxe speciale", a spus miercuri ministrul Finantelor, Florin Georgescu.

El a fost intrebat daca bugetul pe anul viitor va dispune de suficiente venituri in cazul in care vor fi introduse trepte de impozitare sub 16%.

"Depinde ce impact are aceasta masura, ce alte zone de taxare sau de cheltuieli sunt modificate ca regim - un singur exemplu va dau aici, redeventele", a raspuns el.

In plus, trebuie avut in vedere si calendarul de liberalizare a preturilor la gaze naturale si energie electrica, iar "o parte din majorarile de preturi se va intoarce la buget sub forma de taxe speciale" deoarece nu este vorba de "efortul propriu al companiei".

Intrebat cum comenteaza profitul anuntat de Petrom, Florin Georgescu a raspuns: "Trebuie vazut si contractul de privatizare, ce obliga fiecare dintre parti sa realizeze".

Acesta a precizat ca, dupa incheierea actualului mandat de ministru de Finante, va reveni la functia de prim-viceguvernator al Bancii Nationale.