Intr-un articol publicat vineri in cotidianul britanic Financial Times, directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), Jose Graziano da Silva, a solicitat Statelor Unite ale Americii sa isi suspende productia de bioetanol din porumb pentru a evita o criza alimentara, relateaza AFP.

"O suspendare imediata si temporara a legislatiei americane ar putea oferi un moment de respiro pe piata si ar permite ca mai multe recolte sa fie folosite pentru hrana oamenilor si animalelor", scrie Graziano da Silva.

Conform BBC, legislatia SUA impune ca o pondere de 40% din recolta sa fie folosita pentru a produce biocarburanti, cota despre care Organizatia Natiunilor Unite afirma ca poate contribui la o criza alimentara la nivel mondial.

Seceta care afecteaza in prezent Statele Unite a cauzat pagube semnificative culturilor, provocand tensiuni pe pietele de materii prime agricole.

In ultimul sa declaratie privind starea culturilor din Statele Unite, publicata luni seara, Departamentul american pentru agricultura (USDA), a precizat ca doar 23% din totalul culturilor de porumb sunt de calitate buna sau excelenta.

"In acest context, preturile cerealelor au crescut cu aproximativ 40% de la 1 iunie pentru porumb", au precizat mai mult strategi de la CM-CIC.

De asemenea, analistii se tem si de o noua revizuire in scadere a estimarilor privind productia agricola, in particular pentru cea de porumb.

Conform unui document publicat miercuri de Agentia americana pentru oceane si atmosfera, Statele Unite au inregistrat in iulie cea mai calda luna din istorie de cand a inceput inregistrarea acestor date, in 1895, seceta afectand 63% din teritoriul continental al SUA.

Biocarburantii au fost deja acuzati de mai multi ani ca genereaza o crestere a preturilor unor bunuri alimentare, precum porumbul, uleiul vegetal, soia si graul, care sunt necesare pentru a-i produce, afectand astfel negativ securitatea alimentara la nivel global.