Un consortiu din care fac parte Petrom, Exxon Mobil, Shell si Nadra Ukrainy a cistigat licitatia din Ucraina pentru explorarea petroliera si de gaz in perimetrul Skifska din zona ucraineana a Marii Negre, anunta presa de la Kiev. Oferta perdanta fusese depusa de compania rusa Lukoil Overseas.Anuntul a fost facut de Eduard Stavitsky, ministrul ucrainean al Ecologiei si Resurselor Naturale.

UPDATE 15.25: Reprezentantii Petrom au confirmat pentru HotNews.ro ca ExxonMobil este operatorul proiectului, avind o participare de 40%. Shell are 35%, Petrom are 15 %, iar compania ucraineana Nadra are 10%. "Ne bucuram de anuntul facut de ministrul ucrainean, dar asteptam decizia oficiala privind licitatia", au declarat reprezentantii companiei.

Potrivit unui comunicat de presa al autoritatilor ucrainene citat de Reuters, perimetrul Skifska are un potential de 3-4 miliarde de metri cubi de hidrocarburi, iar perimetrul Foroska de 2-3 miliarde de metri cubi.

Ucraina vrea sa isi mareasca independenta energetica fata de Rusia si a facut o cerere de oferte la finalul lunii iunie pentru a atrage parteneri pentru explorarea celor doua perimetre offshore.

Licitatia este in conformitate cu strategia pe termen lung a Kievului de a nu se mai baza pe importurile de energie din Rusia, relateaza Reuters. Ucraina importa aproximativ doua treimi din necesarul sau de gaz din Rusia, la un pret care a crescut constant in ultimii ani si care este de asteptat sa atinga o medie de 415 dolari pe mia de metri cubi in acest an