Gigantul rus Gazprom si holdingul bulgar bulgar EAD au semnat luni un protocol privind realizarea proiectului gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, in cadrul unei vizite a presedintelui companiei rusesti, Alexandr Medvedev, in Bulgaria, anunta Gazprom, intr-un comunicat citat de RIA Novosti.

Documentul precizeaza locul unde viitorul gazoduct se va conecta cu reteaua de transport de gaze a Bulgariei, parametri tehnici ai conductei si viitoarele etape ale realizarii proiectului.

Gazprom si EAD au format societatea mixta South Stream Bulgaria insarcinata cu punerea in practica a acestui proiect in decembrie 2010.

Cu o capacitate de 63 de miliarde metri cubi de gaze, South Stream isi propune sa aduca gazele rusesti in Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va trece prin apele teritoriale turcesti si va leva litoralul rusesc de cel bulgar. Lungimea sa va fi de circa 900 km iar adancimea maxima de peste 2 km. Costul aproximativ al proiectului este evaluat la 15,5 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde vor fi investiti in constructia tronsonului submarin.

Pentru a realiza partea terestra a gazoductului, Rusia a semnat contracte cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria.

In acest proiect sunt implicate companiile Gazprom (50%), italienii ENI (20%), germanii Wintershall Holding si francezii EDF (15% fiecare).