Comisia Europeana a deschis o procedura formala care vizeaza gigantul rus Gazprom, pe care il suspecteaza de "ingradirea concurentei pe pietele de gaz din Europa centrala si de est", potrivit unui comunicat al executivului european citat de AFP.

Alexei Miller, presedintele GazpromFoto: HotNews.ro / DP

Comisia, gardian al concurentei in Europa, suspecteaza in principal Gazprom ca a "impiedicat diversificarea aprovizionarii cu gaz" in aceste tari si a "impus clientilor sau preturi la gaze nejustificate, legandu-le de pretul petrolului".

"Daca sunt dovedite, astfel de practici sunt susceptibile sa constituie o restrictie pentru concurenta si sa provoace o crestere a preturilor, precum si o deterioare a securitatii in aprovizionari", ceea ce, "in final, afecteaza consumatorii europeni", precizeaza Comisia.

Tarile vizate sunt Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia si Estonia, a precizat pentru AFP Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului european insarcinat cu Concurenta, Joaquin Almunia. Dar "nu este exclus ca, in functie de rezultatele anchetei, aceasta sa fie extinsa si la alte tari", a adaugat el.

Deschiderea unei astfel de proceduri nu semnifica o antepronuntare si faptul ca acest dosar va fi tratat "cu prioritate".

Acest anunt nu este o surpriza: Comisia anuntase la finele lui septembrie 2011 ca efectueaza inspectii inopinate in sediile companiilor care activeaza in sectorul gazului natural din Europa, iar mai multe surse au explicat atunci ca aceste perchezitii vizeaza suspiciuni legate de Gazprom.