Comisia Europeana suspecteaza Gazprom de abuz de pozitie dominanta: ingradirea concurentei pe pietele de gaz din Europa centrala si de est
Comisia, gardian al concurentei in Europa, suspecteaza in principal Gazprom ca a "impiedicat diversificarea aprovizionarii cu gaz" in aceste tari si a "impus clientilor sau preturi la gaze nejustificate, legandu-le de pretul petrolului".
"Daca sunt dovedite, astfel de practici sunt susceptibile sa constituie o restrictie pentru concurenta si sa provoace o crestere a preturilor, precum si o deterioare a securitatii in aprovizionari", ceea ce, "in final, afecteaza consumatorii europeni", precizeaza Comisia.
Tarile vizate sunt Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia si Estonia, a precizat pentru AFP Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului european insarcinat cu Concurenta, Joaquin Almunia. Dar "nu este exclus ca, in functie de rezultatele anchetei, aceasta sa fie extinsa si la alte tari", a adaugat el.
Deschiderea unei astfel de proceduri nu semnifica o antepronuntare si faptul ca acest dosar va fi tratat "cu prioritate".
Acest anunt nu este o surpriza: Comisia anuntase la finele lui septembrie 2011 ca efectueaza inspectii inopinate in sediile companiilor care activeaza in sectorul gazului natural din Europa, iar mai multe surse au explicat atunci ca aceste perchezitii vizeaza suspiciuni legate de Gazprom.
- +1 (1 vot)Asa o fi... (Miercuri, 5 septembrie 2012, 13:05) finutza [utilizator]... si chiar sunt convinsa ca Gazprom procedeaza asa cum spune Comisia Europeana, dar ea se supune regulilor (sa nu zic legilor) din aceasta Uniune? Rusia nu e membra a UE. Cred ca, pe romaneste, li se rupe de ce cred cei de la Strasbourg. Gazprom nu obliga pe nimeni sa ia gaz de la ei, tarile UE cumpara de la Gazprom. Si alt gaz de unde? Din cate imi amintesc (sper sa nu gresesc), gaze din rezerve proprii au doar Romania, Olanda, Norvegia si... cam atat!raspunde trimite

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”