Autoritatea pentru supravegherea pietelor si promovarea intereselor consumatorilor din Regatul Unit cerceteaza situatia preturilor la pompa ale carburantilor, semn ca autoritatile britanice devin din ce in ce mai ingrijorate de costurile aproape record ale combustibililor, in conditiile in care tara se confruntata cu recesiunea economica, relateaza Reuters.

Oficiul pentru Comert Loial din Marea Britanie (OFT) a anuntat miercuri ca lanseaza o "actiune de constatare a faptelor", incercand sa obtina informatii din industrie si din partea grupurilor de consumatori pentru a vedea daca preturile platite la pompa au reprezentat o reflectare corecta a costurilor de baza.

Oficiul britanic vrea sa afle de asemenea daca ingrijorarile privind coordonarea practicilor de stabilire a preturilor, identificate de autoritatile de concurenta din alte tari, sunt relevante si pentru Marea Britanie.

"Am decis sa aruncam o privire cuprinzatoare in acest sector, sa oferim oamenilor un prilej de a ne impartasi ingrijorarile si dovezile lor (...) Acest lucru ne va ajuta sa stabilim daca semnalarile privind probleme concurentiale sunt intemeiate si daca vor fi necesare actiuni suplimentare", a declarat Claire Hart, directorul grupului pentru Servicii, Infrastructura si Piete Publice din cadrul Oficiul pentru Comert Loial.

OFT a precizat ca va da publicitatii rezultatele cercetarii in ianuarie 2013, iar apoi, daca va considera ca este cazul, ar putea investiga mai departe pentru vedea daca va trebui sesizat Consiliul Concurentei.

Cei mai importanti retaileri de carburanti din Marea Britanie includ companiile British Petroleum, ExxonMobil si Shell, precum si supermarketuri ca Tesco, Asda, Sainsbury's si Morrisons.