UE lanseaza o ancheta antidumping impotriva producatorilor de panouri solare din China
Ignorand apelurile de a rezolva conflictul pe alte cai, Comisia Europeana a anuntat deschiderea unei anchete antidumping privind importurile chinezesti de panouri solare.
Beijingul a acuzat imediat aceasta decizie. "Comisia Europeana a decis sa lanseze o ancheta antidumping in ciuda apelurilor repetate ale Chinei de a rezolva diferendul asupra produselor fotovoltaice prin consultare si cooperare. China regreta deschis", a declarat ministerul chinez al Comertului, intr-un comunicat.
Bruxellesul a actionat in urma plangerilor depuse de 20 de societati europene din industria solara, reunite in cadrul EU ProSun.
Aceasta grupare reproseaza Beijingului ca acorda imprumuturi importante si ca adopta masuri de protectie in favoarea rivalilor chinezi, permitandu-le sa-si vanda produsele la un pret inferior costului de productie.
"Aceasta inseamna ca intreprinderile chinezesti din sectorul solar sufera pierderi enorme, dar nu intra in faliment deoarece pierderile lor sunt compensate de statul chinez", a sustinut Milan Nitzschke, care conduce grupul EU Pro Sun.
"Aproximativ 20 de producatori europeni au fost deja nevoiti sa-si opreasca activitatea doar in 2012", a continuat acesta, acuzand China ca distruge industria solara europeana.
Un mesaj ascultat de Bruxelles, cu atat mai mult cu cat mizele economice ale industriei solare sunt importante.
Plangerea primita este "cea mai importanta in materie de dumping", tinand cont de valoarea importurilor avute in vedere, precizeaza Bruxellesul. China a exportat in UE panouri solare si componente in valoare de 21 de miliarde de euro in 2011. Producatorii chinezi subliniaza insa ca au importat din Europa materii prime si echipamente de 7,5 miliarde euro.
Daca acuzatiile de dumping se adeveresc, Bruxellesul va putea impune masuri restrictive timp de cinci ani.
Ancheta va dura 15 luni, chiar daca este posibila impunerea unor mecanisme de aparare comerciala dupa noua luni. O decizie va fi luata cel tarziu in 5 decembrie 2013.
O sanctiune ar avea consecinte aspre pentru industria chinezeasca, cu atat mai mult cu cat Statele Unite au introdus dela in mai taze mari pentru importurile de produse solare din aceasta tara.
Potrivit unui clasament al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), sapte dintre principalii zece producatori mondiali de module fotovoltaice sunt din China. Germania, pionier al acesti industrii, este cea mai afectata de concurenta din China si producatorii sai intra in faliment unul dupa altul.
- -5 (7 voturi)Strica chinezii planurile alarmistilor climatici (Joi, 6 septembrie 2012, 14:35) V.R. [utilizator]Pai se poate, cum adica sa fure chinezii profiturile enorme ale celor din spatele alarmismului environmentalist, privind incalzirea globala? Pai daca chinezii vand la preturi competitive, ar insemna ca Al Gore (si cei ca el din UE) trebuie sa se multumeasca cu un singur iaht, un singur avion privat si un singur elicopter! Este de-a dreptul scandalos!raspunde trimite

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?