Guvernul a renuntat la conversia in actiuni a creantelor de la Oltchim deoarece exista un risc foarte mare ca operatiunea sa fie contestata in instanta, a afirmat Remus Vulpescu, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI), intr-o intalnire online cu cititorii. "De asemenea, ce nu s-a spus despre aceasta conversie, este ca ea lasa Oltchim cu datorii de peste 450 milioane Euro, capitalurile si activul net ramaneau negative, iar un eventual cumparator al actiunilor emise prin conversie ar fi intrat in companie ca sa fie expus demersurilor mai mult sau mai putin insistente ale creditorilor interesati sa isi recupereze creantele. Clar si la obiect, un asemenea investitor ar fi fost supus riscului de faliment la cererea creditorilor", a precizat Vulpescu.

Remus VulpescuFoto: Agerpres

Seful OPSPI a mai spus ca aceasta conversie care a facut ca privatizarea Oltchim sa fie amanata nu putea functiona legal doar in urma acordului dat de Comisia Europeana. Mai era necesar votul in AGA a doua treimi din capitalul social prezent sau reprezentat.

Vulpescu a afirmat ca se fac eforturi pentru stimularea participarii la privatizare a tuturor investitorilor interesati. "Nimeni nu este exclus, nimeni nu este obstructionat", a adaugat seful OPSPI. Potrivit acestuia, "nu exista o tranzactie conturata deja cu un anumit investitor".

In ceea ce priveste echipa de handbal feminin, Vulpescu se arata convins ca nu va fi lasata sa fie afectata de problemele Oltchim.

  • Remus Vulpescu, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI), a discutat online despre situatia de la Oltchim, luni de la ora 12.00.

Cu doar cateva saptamani inainte de privatizare, combinatul Oltchim a ajuns intr-o stare de tensiune maxima: angajatii au iesit in strada suparati ca nu si-au mai primit salariile de doua luni, longevivul manager Constantin Roibu si alti 15 directori si-au prezentat demisiile, iar statul incearca sa depisteze solutii de finantare pentru inca o luna. Dupa cinci ani in care s-au acumulat pierderi de peste un miliard de lei si datorii de peste 2,6 miliarde de lei, reprezentantii Guvernului se vad pusi in situatia de a cauta bani pentru plata salariilor la Oltchim si pentru asigurarea capitalului de lucru macar pana la privatizare.

Trebuie precizat ca licitatia pentru privatizarea combinatului va avea loc pe data de 18 septembrie. Ministerul Economiei a scos la vanzare pachetul de actiuni de 54,8% pe care il detine la Oltchim. In cadrul aceleiasi proceduri de privatizare, vor fi vandute si creantele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le detin AVAS si Electrica asupra Oltchim. In acest fel, a fost schimbata strategia de privatizare a companiei. Strategia initiala prevedea privatizarea in urma majorarii capitalului social al Oltchim, prin conversia in actiuni a creantelor si prin emiterea de actiuni noi.

Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la finalul textului

Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vor fi aprobate comentariile care nu contin intrebari, nu se refera la tema anuntata sau constau in atacuri la persoana