Remus Vulpescu, seful OPSPI, a discutat online despre situatia de la Oltchim: Am renuntat la conversia in actiuni deoarece exista un risc foarte mare ca operatiunea sa fie contestata in instanta

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Duminică, 9 septembrie 2012, 13:52 Economie | Energie


Remus Vulpescu
Foto: Agerpres
Guvernul a renuntat la conversia in actiuni a creantelor de la Oltchim deoarece exista un risc foarte mare ca operatiunea sa fie contestata in instanta, a afirmat Remus Vulpescu, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI), intr-o intalnire online cu cititorii. "De asemenea, ce nu s-a spus despre aceasta conversie, este ca ea lasa Oltchim cu datorii de peste 450 milioane Euro, capitalurile si activul net ramaneau negative, iar un eventual cumparator al actiunilor emise prin conversie ar fi intrat in companie ca sa fie expus demersurilor mai mult sau mai putin insistente ale creditorilor interesati sa isi recupereze creantele. Clar si la obiect, un asemenea investitor ar fi fost supus riscului de faliment la cererea creditorilor", a precizat Vulpescu.

Seful OPSPI a mai spus ca aceasta conversie care a facut ca privatizarea Oltchim sa fie amanata nu putea functiona legal doar in urma acordului dat de Comisia Europeana. Mai era necesar votul in AGA a doua treimi din capitalul social prezent sau reprezentat.

Vulpescu a afirmat ca se fac eforturi pentru stimularea participarii la privatizare a tuturor investitorilor interesati. "Nimeni nu este exclus, nimeni nu este obstructionat", a adaugat seful OPSPI. Potrivit acestuia, "nu exista o tranzactie conturata deja cu un anumit investitor".

In ceea ce priveste echipa de handbal feminin, Vulpescu se arata convins ca nu va fi lasata sa fie afectata de problemele Oltchim.
 • Remus Vulpescu, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI), a discutat online despre situatia de la Oltchim, luni de la ora 12.00.
Cu doar cateva saptamani inainte de privatizare, combinatul Oltchim a ajuns intr-o stare de tensiune maxima: angajatii au iesit in strada suparati ca nu si-au mai primit salariile de doua luni, longevivul manager Constantin Roibu si alti 15 directori si-au prezentat demisiile, iar statul incearca sa depisteze solutii de finantare pentru inca o luna. Dupa cinci ani in care s-au acumulat pierderi de peste un miliard de lei si datorii de peste 2,6 miliarde de lei, reprezentantii Guvernului se vad pusi in situatia de a cauta bani pentru plata salariilor la Oltchim si pentru asigurarea capitalului de lucru macar pana la privatizare.

Trebuie precizat ca licitatia pentru privatizarea combinatului va avea loc pe data de 18 septembrie. Ministerul Economiei a scos la vanzare pachetul de actiuni de 54,8% pe care il detine la Oltchim. In cadrul aceleiasi proceduri de privatizare, vor fi vandute si creantele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le detin AVAS si Electrica asupra Oltchim. In acest fel, a fost schimbata strategia de privatizare a companiei. Strategia initiala prevedea privatizarea in urma majorarii capitalului social al Oltchim, prin conversia in actiuni a creantelor si prin emiterea de actiuni noi. Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la finalul textului
Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vor fi aprobate comentariile care nu contin intrebari, nu se refera la tema anuntata sau constau in atacuri la persoanaCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4262 vizualizari

 • oltchim (Duminică, 9 septembrie 2012, 14:11)

  clara [anonim]

  Buna ziua!
  Din cate am inteles , concedierile vor deveni realitate mai devreme sau mai tarziu, indiferent de rezultatul privatizarii.
  Ca salariat al Oltchim ma intereseaza daca guvernul are in vedere acordarea de plati compensatorii.
  Pun aceasta intrebare deoarece contractul colectiv de munca este foarte evaziv in aceasta privinta.!
  Multumesc!
  • r (Luni, 10 septembrie 2012, 12:04)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui clara

   Buna ziua,

   La Oltchim au fost facute reduceri de personal importante in ultimii ani. In acest moment nu exista o certitudine ca alte concedieri ar trebui facute pentru a asigura functionarea in varianta optima - integrat cu rafinaria Arpechim. In aceasta situatie, se pare ca - dimpotriva - ar trebui facute unele angajari.
   In masura in care anumite concedieri nu vor putea fi evitate, vor trebui corelate cu Contractul Colectiv de Munca. Avem in vedere toate mijloacele pentru protejarea intereselor salariatilor din Valcea si Arges.
   Multumesc !
 • oltchim (Duminică, 9 septembrie 2012, 14:17)

  margareta dumitrescu [anonim]

  Buna ziua,
  asi dori sa ne spuneti cateva lucruri cu privire la modul de supraveghere si indrumare a managementului Oltchim, respectiv:
  1. de cate ori in ultimii trei ani s-a solicitat o informare a membrilor CA din partea OPSPI cu privire la situatia financiara a firmei, prognoze, programe de restructurare, etc?
  2.puteti sa ne spuneti numele membrilor CA numiti de OPSPI in ultimii trei ani si expertiza acestora?
  3. reprezentantatii statului in AGA au informat proprietarul in ultimii trei ani cu privire la situatia din firma si/sau au facut propuneri privind concedirea managementului executiv?
  4. in ce mod s-a implicat OPSPI in urmarirea, supravegherea activitatii firmei?
  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:14)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui margareta dumitrescu

   Buna ziua,

   1. Problemele la Oltchim sunt la fel de grave de minim 3 ani. Acum, doar au fost comunicate public pentru ca avem incredere in capacitatea salariatilor si a tuturor autoritatilor implicate, de a contribui la gasirea rapida a unor solutii bune pentru Oltchim.

   In mod cert au existat informari facute Ministerulu Economiei si Guvernului de catre conducerea executiva Oltchim. Si Consiliul de Administratie a facut asemenea informari, pe baza punctelor de vedere exprimate de conducerea executiva.

   In opinia mea, informarile plecate de la Oltchim spre Bucuresti au fost prea optimiste, au cautat sa "cosmetizeze" realitatea si, din pacate, in prezent exista o mare dezamagire pentru toata lumea - ca Oltchim are probleme care nu puteau fi rezolvate in modurile care erau promovate de conducerea executiva : ajutoare de stat neconditionate, alte forme de creditare bazate 100% pe incredere fata de o conducere care de-a lungul timpului prea des s-a inselat (cu sau fara ghilimele).

   2. Ma tem ca nu am in memorie istoricul numirilor in CA Oltchim din ultimii 3 ani. Se poate insa vedea din Hotararile AGA.

   3. Corelat cu raspunsul de la pct.1 de mai sus, precizez ca nu stiu sa fi existat anterior propuneri de schimbare a conducerii executive si nici macar critici serioase.

   4. Ca actionar majoritar, ar fi trebuit sa fim limitati la informarile facute noua in cadrul Adunarilor Generale. Este adevarat ca de anul acesta OPSPI a manifestat o preocupare mai mare si a incercat sa intre in profunzimea lucrurilor - poate de aici si actualele schimbari.

   Multumesc !
 • cine raspunde (Duminică, 9 septembrie 2012, 14:22)

  andra [anonim]

  Care este raspunderea legala si materiala pentru cei care administreaza privatizarile in cazul in care aceste privatizari se dovedesc frauduloase, sau deservesc interesele economice ale Romaniei?
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:17)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andra

   Oricine fraudeaza statul sau interesele unei colectivitati, trebuie sa raspunda. Este valabil si la privatizare, este valabil si la administrarea companiilor de stat. Raspunderea poate fi civila - angajata de Adunarea Generala a Actionarilor - sau penala - la sesizarea sau autosesizarea autoritatilor specializate (DIICOT, DNA etc.) Este important ca toate insitutiile statului sa isi faca datoria corect si la timp.

   Multumesc !
 • Oltchim (Duminică, 9 septembrie 2012, 16:02)

  Florin Oprea [anonim]

  Am luat cunostinta cu stupoare de declaratiile politice pe care le-ati facut in ultimele zile. Dupa parerea mea ar trebui sa va axati pe problemele care fac parte din domeniul dvs. de competenta: imi puteti explica de ce guvernul nu vrea sa puna in aplicare acordul cu UE de transformare a datoriilor in actiuni? Sa va amintesc ca guvernul din care facea parte actualul consultant al PCC dl. Vladescu a redus in 2007 capitalul social al Oltchim pina la valoarea de aprox. 8 milioane facind posibil ca PCC sa aiba aprox 20% cu 2 milioane de euro investiti intr-o companie a carei valoare este de aprox 1 miliard? La ora actuala Oltchim poate sa vinda de 800 milioane daca ar avea materia prima de la Arpechim. Si ca piata ar inghiti dublu daca s-ar investi in noi capacitati si in modernizari. Succesiv OMV a inchis piroliza si apoi rafinaria pentru a nu mai livra materie prima pentru Oltchim. Si mai stiti ca i-a vindut materie prima cu 50% mai scumpa decit pretul pietii? Ar trebui sa mai vorbiti si cu cei care se pricep din punct de vedere tehnologic. Oltchim fara Arpechim este o gramada de fier vechi (nu poti functiona la 25% capacitate) pe care PCC o va vinde rapid la fier vechi.
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:23)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Oprea

   Buna ziua,

   Nu am facut declaratii despre partide sau oameni politici, nici despre politica in general. As spune ca nu am facut declaratii politice. Imi si propun sa nu fac politica, nu sunt membru al vreunui partid politic.

   Din pacate, ce nu s-a spus despre aceasta conversie care a facut ca privatizarea Oltchim sa fie amanata, este ca nu putea functiona legal doar in urma acordului dat de Comisia Europeana. Mai era necesar votul in AGA a doua treimi din capitalul social prezent sau reprezentat.

   De asemenea, ce nu s-a spus despre aceasta conversie, este ca ea lasa Oltchim cu datorii de peste 450 milioane Euro, capitalurile si activul net ramaneau negative, iar un eventual cumparator al actiunilor emise prin conversie ar fi intrat in companie ca sa fie expus demersurilor mai mult sau mai putin insistente ale creditorilor interesati sa isi recupereze creantele. Clar si la obiect, un asemenea investitor ar fi fost supus riscului de faliment la cererea creditorilor.

   Toate cele de mai sus, prsupunand ca nimeni nu ar fi atacat in instanta hotararea AGAde efectuare a conversiei. Mi se pare putin probabil sa nu se fi intamplat.

   Sa nu uitam ca exact aceeasi conversie, incercata si anulata cu ani in urma, coincide cu momentul inceperii marilor probleme ale Oltchim. Sa repetam o experienta gresita ar fi, cred, o eroare.

   Multumesc !
 • datorii (Duminică, 9 septembrie 2012, 16:09)

  gabriel [anonim]

  Buna ziua,
  Ce se intampla cu soldurile neachitate catre furnizorii Oltchim:
  - pana la vanzarea companiei,
  - dupa momentul vanzarii, daca vanzarea reuseste si daca vanzarea nu reuseste?
  Multumesc,
  Gabriel
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:25)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriel

   Buna ziua,

   Oltchim are, intr-adevar, mari datorii la furnizori. Aceste datorii sunt ale societatii si ele vor subzista si dupa privatizare. Toate eforturile noastre sunt in sensul de a cauza cat mai putine inconveniente furnizorilor de care Oltchim depinde, intocmai ca si de salariati, banci, principalii clienti.

   Multumesc !
 • SC OLTCHIM SA (Duminică, 9 septembrie 2012, 17:09)

  anusca [anonim]

  Privatizarea prin subscriptie publica .Ocumpara poporul roman si ramane avutia nationala in tara.
  Acesta este propunerea mea.
  Nu sunt bani de pensii si salarii la nugetari ??
  Nu vindem nimic .S-a vandut petrolul, s-au vandut gazele .Austriecii ne iau pielea de pe noi , Nastase ne rade in nas din puscarie si noi vindem ce a mai ramas.
  Mare prostie.
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:26)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anusca

   Buna ziua,

   Mai in gluma, mai in serios, am remarcat recent o propunere in acest sens din partea domnului Dan Diaconescu. Cine stie ... ? :)
   Dumnealui este un om de afaceri priceput si prosper ...
 • privatizarea dubioasa a OLTCHIM (Duminică, 9 septembrie 2012, 18:40)

  pmircea [anonim]

  Domnule Vulpescu sunteti in incompatibilitate, deoarece aveti un job in domeniul lichidarilor societatilor.
  Il cunoasteti pe reprezentantul roman al firmei poloneze care doreste din tot sufletul sa dispara Oltchimul?
  Acel domn a fost inainte Ministru de Finante, iar acum este reprezentantul acestei obscure firme;
  De asemenea, este adevarat ca sunteti ruda cu Ministrul PNL care a ordonat privatizarea la cererea FMI?
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:30)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui pmircea

   Buna ziua,

   Nu sunt in incompatibiliate. Cand m-am angajat la Statul Roman, mi-am suspendat activitatea profesionala ca avocat si ca practician in insolventa.

   Nu sunt in vreun conflict de interese cu ceva din ce imi intra in atributii si nici nu imi exercit atributiile contrar intereselor statului. Sigur, oricine poate spune orice, macar libertate de exprimare exista in Romania fara doar si poate.

   Nu sunt ruda cu Ministrul Economiei sau cu altcineva din Guvern.

   Privatizarea nu se face la cererea FMI, ci Romania a avut initiativa sa se angajeze cu ani in urma ca privatizeaza Oltchim, cand a cerut bani de la FMI. Acum nu se cere decat respectarea propriilor noastre angajamente, dupa mari intarzieri si tergiversari in anii anteriori.

   Multumesc !
 • oltchim (Duminică, 9 septembrie 2012, 19:21)

  karina720 [utilizator]

  firma pcc o sa inchida 6 din cele 9 fabrici din oltchim daca va castiga lictatia?
  romanii pot cumpara oltchimul?
  daca are datorii si nu e rentabila de ce se bat strainii sa o cumpaere?
  daca va fi privatizata va putea fi restructurata si inchisa?
  ce se va intampla cu cei 3mii de angajati si cu economia din cele 2 judete?
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:32)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui karina720

   Buna ziua,

   Ati surprins perfect esenta problemelor de la Oltchim.

   Toata lumea este de acord ca Oltchim nu ar fi trebuit sa ajunga in aceasta situatie economica.

   Multa lume crede ca, in pofida aparentelor, Oltchim are inca sanse de supravietuire si de redresare. Pana in 2007 era o mandrie a Romaniei, nu-i asa ?

   Este imposibil - si incorect - sa judecam un posibil investitor dupa ce cred altii despre planurile sale. Eu-insumi am afirmat ca nu dorim ca Oltchim sa isi restranga activitatea dupa privatizare. Nu ma razgandesc.

   Multumesc !
 • De ce? (Duminică, 9 septembrie 2012, 19:28)

  CONU' [utilizator]

  Buna ziua,
  Intrebarea la care va rog sa imi raspundeti si care se refera si la alti agenti economici nu numai la Oltchim este urmatoarea:
  -De ce se ajunge mai mereu in situatia de a privatiza un agent economic cand nu mai este nimic de facut pentru a fi salvat de la faliment? Ca sa explic putin intrebarea si sa fiu mai bine inteles fac o analogie cu programul ''Rabla '' din domeniul auto si intreb: De ce vindem(''privatizam'') in general ''rable'' pe bani extrem de putini si se prezinta dupa aceea vinzarea respectiva drept o mare realizare? Se intampla si alt fenomen : se lasa o ''masina' (agent economic adica ) sa se transforme in rabla (nu ii facem reviziile periodice , nu ii schimbam piesele defecte, nu ii schimbam chiar soferul daca nu merge corespunzator cu ea) pentru a fi vanduta mai apoi pe te miri ce.

  Intrebarile la care solicit raspuns sunt cele care au semnul ''?'' la urma . Multumesc
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:36)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui CONU'

   Buna ziua,

   Avem multe - mult prea multe - cazuri in care probleme economice au aparut in companii de stat din cauza modului de administrare. Privatizarea este una din modalitatile prin care companiile primesc un management bun, performant, interesat in cea mai mare masura de rezultatele companiei respective.

   Vestea buna este ca de anul acesta vom aplica si o alta metoda de stopare a non-performantei : managementul profesionist. Speram sa reusim aceasta fara prea multe probleme, vicii etc. Este important sa reusim si ne-ar permite sa pastram la stat companii mari care sa devina repede si profitabile.

   Multumesc !
 • cum veti asigura materia prima? (Duminică, 9 septembrie 2012, 19:52)

  Peter193710 [utilizator]

  Calcaiul lui Ahile al OLTCHIM este dependenta sa de materia prima; cum veti asigura etilena si propilena?

  Puteti sa privatizati Combinatul si il puteti aduce pe Steve Jobs reinviat manager dar fara materie prima tot pierderi vor fi.

  Rezolvarea problemelor tehnice prin masuri administrative e calea sigura spre dezastru.
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:38)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Peter193710

   Buna ziua,

   Intr-adevar, materia prima este vitala pentru orice operator economic din industrie. Oltchim a fost gandit sa functioneze integrat cu arpechim. Ne-am bucura sa avem un investitor interesat - si capabil tehnic si financiar - sa opereze in acest mod.

   Multumesc !
 • Oltchim (Duminică, 9 septembrie 2012, 21:06)

  Toma Marin [anonim]

  1) De ce ați schimbat procedura de privatizare, cu 30 de zile înainte de data licitației, cunoscând faptul că nicio companie serioasă din lume nu va fi de acord să participe la o licitație la care se schimbă regulile DUPĂ începerea procedurilor ?
  2) Am aflat că rușii de la TISE (care au ca acționari pe Gazprom) vor să dea statul român în judecată, fiindcă consideră că Guvernul României și-a bătut joc de TISE, prin maniera de schimbare a regulilor de participare la licitație, fapt care a făcut să-l descalifice pe TISE (înainte de a se putea prezenta la licitație) și să-l favorizeze pe PCC ?

  Vă mulșumesc.
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:42)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Toma Marin

   Buna ziua,

   Mi-ar face placere sa ne cunoastem, sa imi impartasiti din informatiile Dvs. Pareti sa aveti canale bune de comunicare in afara Romaniei.

   A fost necesar sa renuntam la conversia in actiuni deoarece exista un risc foarte mare ca operatiunea sa fie contestata in instanta si sa ajungem sa vindem actiuni in litigiu. Parca s-a mai intamplat o data, nu-i asa ? O fi fost bine ?

   Incercam sa asiguram stoparea prin toate mijloacele posibile a pierderilor si acumularii de datorii. Privatizarea este una din metode, daca este corect facuta - nu daca se infunda in procese care tin ani in sir. Managementul profesionist interesat cu adevarat de viitorul Oltchim este o alta metoda.

   Multumesc !
 • De ce sunteti contra OLTCHIM? (Duminică, 9 septembrie 2012, 21:56)

  Sorin111957 [utilizator]

  1. Considerati OLTCHIM ca fiind "un morman de fiare vechi"?
  2. Cunoscand - cat de cat OLTCHIM - considerati ca suma de cca. 8 milioane de EURO este un capital real sau ca OLTCHIM este subcapitalizat?
  3. Care este motivul real pentru care nu ati definitivat punerea in aplicare a aprobarii CE, de conversie a datoriei OLTCHIM catre AVAS?
  4. Avand in vedere ca, de la emiterea primului anunt de privatizare (martie 2012) pana in prezent ati modificat strategia de privatizare de inca trei ori (10.08.2012, 27.08.2012, 05.09.2012) - indreptand aceasta privatizare pe o strada cu sens unic la capatul careia se yintrezareste in mos clar PCC - considerati ca aceasta era singura solutie de "salvare" a OLTCHIM?
  5. De ce anunturile de privatizare ale OLTCHIM nu au fost difuzate si popularizate in strainatate prin misiunile economice ale ambasadelor Romaniei in strainatate si v-ati limitat numai la publicarea acestor anumturi in presa romana si in presa internationala ca si cum OLTCHIM ar fi o caruta scoasa la vanzare pe "anunturi.ro" sa pe "mercador.ro"?
  6. Este adevarata informatia ca sti facut tot posibilul sa obstructionati participarea TISE la privatizarea OLTCHIM? Care a fost scopul acestei actiuni a Dumneavoastra?
  7. Este adevarata informatia ca la intilnirea pe care ati avut-o cu reprezentantii FMI ati afirmat ca singura firma interesata de OLTCHIM a fost PCC?
  8. Este adevarata informatia ca PCC va achita contravaloarea pachetului de actiuni vandute de catre Dumneavoastra numai dupa ce va dezmembra si va vinde instalatiile si utilajele de care nu este interesat la "fier vechi"?
  9. Este adevarata informatia ca, in luna mai 2012, managementul OLTCHIM a gasit sursa de finantare a capitalului de lucru (40 de milioane de EURO), printr-un trader de prim rang din Austria, la o banca de prim rang din Austria care detine una dintre cele mai mari banci din Romania si ca Dumneavoastra nu ati demarat, ba chiar ati impiedicat, procedurile de eliberare de catre EXIMBANK a unei "garantii"?
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:47)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin111957

   1. Categoric NU.
   2. Oltchim ar fi trebuit sa aiba un capital social mult mai mare. Au existat artificii economice menite sa "cosmetizeze" situatia Oltchim in trecut si reducerea capitalului social a fost una din solutiile gasite. Poate nu era singura, poate nu a fost cea mai buna.
   3. Am raspuns pe larg mai devreme, eram expusi unor ani de procese si privatizarea ar fi fost blocata, Oltchim ar fi intrat sigur in colaps, Romania in ansamblu ar fi fost afectata.
   4. Este gresit. Nu se urmareste directionarea privatizarii spre cineva anume. Va veti convinge.
   5. In plus fata de anunturile pe care le vedem cu totii in presa, consultantul de privatizare comunica insistent cu mediul de afaceri international pe tema Oltchim.
   6. Este fals. Am facut - si inca facem - eforturi pentru a stimula participarea la privatizare a tuturor investitorilor interesati. Nimeni nu este exclus, nimeni nu este obstructionat.

   Multumesc !
  • raspuns (cont.) (Luni, 10 septembrie 2012, 12:52)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin111957

   7. Am afirmat ca intr-un timp lung, numai PCC a ajuns sa cunoasca Oltchim suficient de bine pentru a decide in cunostinta de cauza. De anul trecut, nicio alta companie mare nu a facut o analiza proprie asupra Oltchim in scopul privatizarii.

   8. Este complet gresita. Nu exista o tranzactie conturata deja cu un anumit investitor. Cu nimeni.

   9. Este, din nou, gresita. Eu, OPSPI, Ministerul sau Guvernul nu ar fi impiedicat niciodata Oltchim sa se finanteze pentru a lucra corect. Obtinerea finantarii este si a fost mereu atributul conducerii executive in principal. Ca dovada, toate finantarile anterioare. Am luat legatura cu bancile care au finantat Oltchim, se pare ca angajamentele luate pentru diverse finantari nu au fost respectate.

   Multumesc !
 • OLTCHIM (Duminică, 9 septembrie 2012, 22:24)

  Daniel [anonim]

  e o afacere de multe milioane de euro ptr cativa din guvern ...gestionarea a fost un fiasco in conditiile in care la Oltchim sunt o armata de sefi cu salarii imense...pe de alta parte i s-a taiat sursa de materii prime provenite in general de la Arpechim ...si de aici tavalugul...Guvernul nostru drag a asteptat acest moment ajutand falimentarea Oltchimului....strainii care se bat sa-l cumpere stiu ce valoare are ...si ce eficienta are ...numai ca cineva ai ajuta sa-l ia cat mai ieftin ...USL in special...vezi ca actionariatul e in general USL...
 • Oltchim (Duminică, 9 septembrie 2012, 23:09)

  Tom-A [utilizator]

  Buna ziua,
  Am urmatoarele intrebari:
  - de ce ati solicitat demisia conducerii Oltchim ca fiind responsabila de starea actuala a Oltchim, avand in vedere faptul ca toate declaratiile si materialele transmise prin mass-media de catre aceasta aratau ca fara functionare la capacitate Oltchim se indreapta spre faliment si ca intreprinderea fara sprijin guvernamental nu poate face fata piedicilor pe care le intampina;
  - de ce nu ati colaborat cu actuala conducere a Oltchim (cu experienta in privinta problemeleor intreprinderii) pentru a stabili in comun solutii pentru problemele societatii si ati actionat pe cont propriu, schimband regulile viitorului Oltchim de unul singur, doar in virtutea functiei pe care o aveti ?
  - de ce nu ati facut public si faptul ca in ultimii 4 ani conducerile tuturor partidelor au stiut permanent ca Oltchim are nevoie de ajutor, dar au refuzat sa-l acorde, impingandu-l astfel in faliment ?
  - de ce demiterea celor de la Oltchim s-a facut prin metoda santajului: eu conduc ministerul si pot face lucrurile sa mearga spre bine, dar doar daca voi dispareti ?
  - de ce in utima luna, inaintea privatizarii, marile companii de stat au blocat activitatea Oltchim, pana la anihilarea totala a functionarii acestui combinat (Electrica nu a mai furnizat energie, Salrom a blocat conturile bancare fortand intrarea in incidenta bancara, etc) ?
  - de ce nu condamnati public reteaua condusa de Sebastian Vladescu (om de stat, cu acces la strategii secrete ale economiei nationale) prin care s-a blocat orice incercare de a revitaliza Oltchimul ?
  - de ce nu aveti specialisti in domeniul economic si anuntati mereu ca veti angaja firme care sa solutioneze problemele Oltchim ?
  - de ce nu spuneti nimic cu privire la modul in care Arpechim a ajuns in mana OMV si santajul economic la care a fost supus Oltchim de catre OMV ?
  - ce anume a facut in ultimii 4 ani OPSPI pentru revitalizarea Oltchim ?
  Va multumesc,
  Toma Al.
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:57)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tom-A

   Buna ziua,

   Intrebarile Dvs. par sa vina din informatii gresite. Sigur, aveti libertatea sa credeti ce doriti. Nimic din ce vi s-a spus nu este asa cum rezulta din intrebarile Dvs. Sunt convins ca sunteti de buna-credinta. Poate doar ati fost indus/a in eroare.

   In general, Oltchim a primit sprijin neconditionat de la Statul Roman si de la companii mari de stat. Din pacate, rezultatul afacerilor Oltchim este, dupa mai multi ani, provocarea de mari datorii si de mari probleme celor care l-au ajutat. Si, de regula, ajutorul a sosit la Oltchim 100% in forma solicitata.

   Multumesc !
 • Cine striga hotii ? (Luni, 10 septembrie 2012, 0:27)

  AndIon [utilizator]

  Domnule Sef OPSPI,
  1. Oltchim este subordonata OPSPI de ani buni. Tot ce se intampla la Oltchim se raporteaza la OPSPI. Ce anume ati facut dumneavoastra (concret, nu bla-bla-uri) pentru a ajuta Oltchim sa iasa din alunecarea catre faliment ? Enumerati cateva decizii pe care le-ati luat pentru ca Oltchim sa nu mai fie blocata pe flux de materii prime si sa nu mai fie vanata de firme straine sau de politicieni romani.
  2. Ati afirmat la reuniunea cu FMI ca primul termen de privatizare Oltchim nu s-a respectat din cauza conducerii Oltchim, pentru ca nu a pregatit documentatia de privatizare. In schimb, firma PricewaterhouseCoopers care a centralizat respectiva documentatie a anuntat ca documentatia este finalizata. Cine minte si de ce ?
  3. In cazul in care privatizarea esueaza, dumneavoastra ca lichidator veti participa la procesul de lichidare ?
  4. In partid sau la OPSPI aveti personal de specialitate in industria petrochimica care sa preia conducerea Oltchim sau angajati o firma de management ? In cazul celei de-a doua variante, din ce fonduri va fi platitia acea firma ?
  5. Care este efectul practic al demiterii conducerii Oltchim inaintea privatizarii ? S-a obtinut vreun avantaj sau a fost doar pentru a va creste cota la televiziuni ?
  6. De ce a deminsionat administratorul special al Oltchim ? El trebuia sa fie garantul ca intreprinderea nu va fi afectata de evenimente deosebite, care sa-i afecteze imaginea si sa-i scada cota in perioada pre-privatizare. Ce s-a intamplat ? Ati actionat "peste" el ?
  7. Cum comentati faptul ca niciunul dintre partidele aflate la guvernare in ultimii 4-5 ani nu a intreprins nimic pentru ca revitaliza activitatea Oltchim si l-au lasat sa moara incet ?
  8. De ce ati incercat pe ascuns manevrarea maselor de muncitori, promitand bani de salarii doar daca sindicatele cer demisia directoului general ?
  9. De ce promiteti oamenilor bani pentru 1-2 salarii si nu promiteti bani sau solutii pt. productie pe termen lung ?
 • Oltchim (Luni, 10 septembrie 2012, 9:16)

  Marius [anonim]

  Sunt un fost angajat al Oltchim, fiind nevoit sa plec după ce am văzut cum se prejudicia societatea fara a se lua nici o măsura de către organele abilitate (deşi sunt sigur ca toate structurile statului ştiau de ce întâmpla)
  As avea 4 întrebări către d-ul Vulpescu:
  1. De ce Oltchim s-a oprit chiar înainte de privatizare in condiţiile in care acest lucru va afecta negativ şansele de a obţine un preţ bun prin vânzarea Oltchim ?
  2. Cum este posibil ca reprezentanţii MEC din CA Oltchim sa aprobe cumpărarea secţiei de petrochimie de la Pitesti si sa aprove zeci de milioane de euro investiţii pentru punerea la punct a acestei secţii ştiind ca OMW va închide rafinăria (reprezentanţi ai MEC fiind si in CA OMW) ?
  3. Cum va explicaţi milioanele de euro cheltuite de PCC in campania negativa împotriva Oltchim (reclama la TV , zilnic o pagina in Zirul Finnaciar si alte cotidiene centrale) si de faptul ca nu au fost de acord cu nici o decizie luata in CA Oltchim
  4. In urma lobby-ului făcut de PCC exista presiuni de la UE si FMI pentru ca Oltchim sa fie atribuit PCC?
  Va mulţumesc pentru răspunsul dvs si va rog a ajuta angajaţii Oltchim si locuitorii judeţului Vâlcea prin alegerea unui cumparator care vrea sa investeasca si sa dezvolte OLTCHIM
 • Rolul PCC in aceasta situatie (Luni, 10 septembrie 2012, 9:25)

  Andu [anonim]

  Pe site-ul Oltchim in lb. Engleza apare un comunicat al Dir. Gen. Roibu catre angajati din anul 2009 (probabil ca este si in lb. Romana), in care se mentioneaza ca actionarul minoritar PCC face tot posibilul pentru perturbarea activitatii sau efectuarea de investitii. Evident, vad ca aceasta firma este acum pe lista celor care doreste sa cumpre acest combinat.
  1. Cum s-a ajuns in aceasta situatie si cum nu a luat nimeni masuri inca de acum 3 ani, astfel incat sa nu se ajunga la aceasta situatie?
  2. Presupunand ca va asumati nicio vina pentru aceasta situatie, cum putem preintampina situatii similare in viitor, pentru ca pana la urma vorbim aici de bunuri de miliarde de euro care acum vor fi vandute pe cateva milioane de euro.
  3. De ce nu se ia in considerare eliminarea PCC din actionariat si preluarea de catre stat a acestui combinat, dar cu management privat?

  Va multumesc.
 • Situatia tabu (Luni, 10 septembrie 2012, 9:40)

  Saqer [anonim]

  Buna ziua domnule Vulpescu.
  Ma surprinde totala apatie de pana acum cateva saptamani, cand Oltchim a aparut pe posturile tv, urmare a manifestatiilor angajatilor. De ce situatia Oltchimului este atat de tabu in toata mass-media? Va rog sa nu incercati sa ma convingeti prin a-mi spune ca se doreste un climat de liniste inaintea privatizarii, ca nu merge; situatia critica in care se afla acest combinat dateaza de ani de zile.
 • OLTCHIM (Luni, 10 septembrie 2012, 11:14)

  virgil [anonim]

  1. De ce nu este sesizat DNA vizavi de jaful care s a intamplat la oltchim.
  2. la aceasta data exista oferte depuse de fimrme de profil de talie mare pentru privatizarea oltchim??
 • OLTCHIM (Luni, 10 septembrie 2012, 11:23)

  virgil [anonim]

  care credeti ca sunt sansela ca privatizarea la oltchim sa fie un succes( mentionez ca sunt actionar al oltchim).
  azi reprezentanti dv vor fi la aga?? ar fi normal sa voteze impotriva majorarii de capital in conditiile in care ati hotarat ca se vor vinde la licitatie datoriile. datoriile se vor putea cumpara si la un % din valoarea de vanzare? gen 50%? multumesc pt raspunsuri
 • oltchim (Luni, 10 septembrie 2012, 11:34)

  tavi [anonim]

  Ce credeti ca este mai bine plati compensatorii sau pastrarea locurilor de munca?
  Ce v-a face orasul Rm Valcea fara CET la iarna?
  Ce vor face !0.000 de oameni din oltchim si firmele conexe?
  Ce vom face fara substantele folosite in toate centralele termice din tara v-a creste gigacaloria pentru ca le vom achizitiona din import!
  Preturile la produsele chimice deja s-au dublat si triplat! Concluzia..Dezastru!
 • Oltchim (Luni, 10 septembrie 2012, 11:51)

  dana [anonim]

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti care sunt investitorii interesati de preluarea Oltchim, au ei puterea (financiara) sa puna combinatul pe picioare?
  Multumesc!
 • Oltchim (Luni, 10 septembrie 2012, 12:14)

  Salariat Oltchim [anonim]

  Felicitari pentru strategia pe care o aveti in vedere !
  Felicitari pentru modul in care decurge procesul de privatizare!
  Sper sa reusiti, pentru binele tuturor !
  Felicitari pentru ,,inlocuirea managementului "- lucru pe care l-au dorit multi ,dar nu le-a si reusit !
  Speram ca va fi bine !
 • Oltchim (Luni, 10 septembrie 2012, 12:19)

  Adrian [anonim]

  Cum se poate ca un director general atat de incompetent precum Roibu sa ramana la conducerea unei companii precum OLTCHIM atata timp? Ce masuri economice a luat statul pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta astazi combinatul?
 • clientela de stat (Luni, 10 septembrie 2012, 12:21)

  Seba Von [anonim]

  Ca salariat al unei firme/regii de stat,deci valabil ptr oricare de acest gen din RO(unele patreaza monopolul DE STAT si atunci isi permit sa amane ACELEASI LUCRURI) :
  1.privatizarea nu poate fi un succes in conditiile patrarii locurilor de munca.E un nonsens!Ce faceti ptr ca evident salariatii nu vor intelege asta?
  2.Nu se contrazic privilegiile sindicale ale unei mase de presiune de 3-4000 oameni cu orice incercare de eficientizare?
  3.cum scapati de cardasiile dintotdeauna existente (indiferent de culoarea politica a directoratului) cu masa sindicala ,usor de cumparat astfel?!
  4.cat este dispus statul roman sa mai inchida ochii-din considerente populiste- la cardasiile sustinute de intreg corpul salarial?Pana cand se poate...
 • management OLT RO (Luni, 10 septembrie 2012, 12:22)

  Daniel [anonim]

  Buna ziua,
  aveti in vedere nedescarcarea gestiunii pentru fostul management Oltchim? se va efectua un audit riguros pentru a se identifica eventuale capusari ale Oltchim?
  aveti in vedere atragerea raspunderii CA-ului si conducerii executive a Oltchim pntru management defectuos?
  Va multumesc
 • Ce se va intampla cu echipa de handbal? (Luni, 10 septembrie 2012, 12:23)

  Dan [anonim]

  Anul acesta echipa de handbal are cel mai bun lot din toate participantele in CL, si porneste ca mare favorita la castigarea trofeului. Cum/cat va afecta privatizarea combinatului aceasta echipa minunata cu mii de suporteri in toata tara?
  • raspuns (Luni, 10 septembrie 2012, 12:59)

   Remus Vulpescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Echipa de handbal merita, intr-adevar, tot sprijinul. Sunt convins ca nu va fi lasata sa fie afectata de problemele Oltchim. Este o mandrie nationala si ma astept sa se ia rapid o decizie buna.

   Multumesc !
 • BRAVO DLE. VULPESCU (Luni, 10 septembrie 2012, 12:24)

  actionar oltchim [anonim]

  FELICITARI DL VULPESCU PT. TOTI ASA ZISII "MANAGERI" DEMISI.
  AVEM TOATA INCREDEREA CA PRIVATIZAREA SE VA FACE CU UN ADEVARAT MANAGEMENT.
  SPERAM CA FARAONII BUGETARI SA DISPARA DEFINITIV SI IREVOCABIL DIN OLTCHIM
 • Conversia precedenta (Luni, 10 septembrie 2012, 12:33)

  Stefan [anonim]

  Buna ziua,

  Ati spus maia sus urmatoarele: "Sa nu uitam ca exact aceeasi conversie, incercata si anulata cu ani in urma, coincide cu momentul inceperii marilor probleme ale Oltchim. Sa repetam o experienta gresita ar fi, cred, o eroare."

  1. Puteti sa ne spuneti de ce a fost anulata acea conversie?
  2. A raspuns cineva pentru incercarea grosolana de efectuare a conversie prin incalcarea drepturilor minoritarilor?
  3. De ce pana acuma nu s-a refacut conversia pt a se curata combinatul de datorii?
 • Intrebare (Luni, 10 septembrie 2012, 12:34)

  alexandru [anonim]

  Buna ziua,
  Din analiza realizata de dvs. la societatea Oltchim exista premizele unei anchete penale impotriva "eternului" director Roibu?

  Multumesc,
  Alex
 • spre dezastru ?! (Luni, 10 septembrie 2012, 12:45)

  lili [anonim]

  Am vazut evolutia rezultatelor financiare ale Oltchim intre 2008-2012 si ele arata clar dezastrul in care se afunda continuu societatea.(vezi cele 2 linkuri de mai jos)
  Cine raspunde pentru asta?
  Evolutia este evidenta, cum a fost posibila fara ca statul roman, actionar majoritar sa nu ia masuri inainte de a junge in acest dezastru?!

  http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/oltchim-continua-sa-se-afunde-pierderi-de-9-5-milioane-de-euro-in-trim-i-si-datorii-acumulate-de-465-milioane-de-euro-6096664/

  http://www.zf.ro/infografice/evolutia-rezultatelor-financiare-ale-oltchim-ramnicu-valcea-in-perioada-2006-2010-6103678/
 • Oltchim (Luni, 10 septembrie 2012, 12:52)

  Raluca Ionescu [anonim]

  Buna ziua!

  In calitate de sef al OPSPI va ocupati de privatizarea societatilor din subordinea MECMA si mai mult, fiind si avocat, cum considerati ca ati asigurat cadrul normal al privatizarii Oltchim ?
  In conditiile in care prin lipsa de actiune, decizie si
  responasabilitate a angajatilor ministerului ati oprit prin Electrica Furnizare, functionarea Oltchim si urmeaza sa o deconectati cu 3 zile inainte de privatizare?! Mai mult, nu ati sustinut niciun demers al conducerii pentru finantarea companiei pina la privatizare sau macar de mentinere a ei in functiune, pentru ca astfel cu siguranta Oltchim ar fi avut o cu totul alta valoare!
  In plus cu 10 zile inainte de privatizare determinati conducerea companiei sa demisioneze in bloc, iar caietul de sarcini pentru privatizare, modificat, il puneti pe piata inainte de cu 5 zile lucratoare, de termenul solicitat pentru depunerea ofertelor?!
  Nu vi se pare ca prin toate aceste actiuni, coordonate, de serviciul si ministerul d-voastra, prin care vreti sa privatizati in 5 zile un combinat oprit, fara energie, gaze si fara conducere nu conduc in nicinun fel la o privatizare si mai degraba la o lichidare (proces care face parte in specializarea d-voastra si in care sunteti cu adevarat specialist!!) ?
 • Personalul externalizat din Oltchim (Luni, 10 septembrie 2012, 13:40)

  Alex [anonim]

  Incepind cu 2003 Ministerul Economiei a impus reducerea de personal la Oltchim. Solutia adoptata a fost externalizarea unor servicii, pentru a pastra locurile de munca in sectiile productive . Au rezultat 3 firme , numite azi "capuse " , care au preluat 700-800 oameni ( Mentchim, Designro , Protectchim ) . . S-au facut atunci niste referate , fara o fundamentare economica reala , din care rezulta ca noile firme vor avea lucrari la nivel national. Era cunoscut totodata ca si firmele occidentale aveau colaborari cu firme , care sa le presteaza servicii . In prezent doua din firmele care au prestat servicii pentru Oltchim sint practic in insolventa cu perspective de lichidare iar sute de angajati au fost trimisi in somaj , fara plati compensatorii. Retributia in aceste firme a fost tot timpul inferioara celei din Oltchim.
  Intrebare : Cine este de vina pentru ca personalul cu calificare tehnica inalta , a ajuns intr-o situatie mai grea decit personalul din Oltchim ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by