Ministrul economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazar, l-a informat pe ministrul roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, aflat intr-o vizita oficial la Chisinau, ca expertii moldoveni au finalizat proiectul tehnic al gazoductului Iasi-Ungheni, urmand ca, in lunile noiembrie-decembrie, sa fie anuntata licitatia internationala pentru selectarea companiei care va efectua lucrarile de constructie, se arata intr-un comunicat al MAE.

Corlatean a asigurat la randul sau ca promovarea proiectelor economice, in special a celor energetice, reprezinta o prioritate pentru colaborarea intre cele doua state, exprimand interesul companiilor romanesti de a-si spori prezenta pe piata din Republica Moldova.

Premierul Victor Ponta si omologul sau din R.Moldova, Vlad Filat, au convenit in luna iulie infiintarea unui grup comun de lucru in domeniul energiei, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Cei doi premieri au semnat o declaratie comuna pentru aprofundarea cooperarii bilaterale in domeniul securitatii energetice, inclusiv realizarea proiectului gazoductului Iasi -Ungheni. La sfarsitul lunii mai, Guvernul a aprobat o hotarare privind indicatorii tehnico-economici ai conductei de gaze Ungheni-Iasi. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania, a declarat, in luna aprilie, Valeriu Lazar, viceprim-ministru si ministru al economiei din R. Moldova.

Conducta de interconectare Ungheni-Iasi va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an.

  • Anul trecut, aflat intr-o vizita in Romania, ministrul moldovean a declarat ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa dependenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum AGRI sau Nabucco.

Gazoductul Ungheni-Iasi va fi construit cu o sustinere financiara din partea Uniunii Europene in cadrul Programului de cooperare transfrontaliera Moldova-Romania. Conform prevederilor, in realizarea proiectului vor fi implicate companiile Transgaz (Romania) si Moldovagaz (Republica Moldova).

Constructia gazoductului reversibil a fost agreata si inclusa in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010 si in Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri al Romaniei, din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursa alternativa de livrare a gazelor naturale in sistemele de transport gaze ale ambelor tari.

Pe de alta parte, constructia gazoductului este una dintre conditiile incluse intr-o conventie semnata in 1996 de Romania si Federatia Rusa in vederea suplimentarii cantitatilor de gaze rusesti livrate in Romania.

Un alt subiect abordat cu ministrul Valeriu Lazar a fost forumul investitional moldo-american, eveniment ce va avea loc la 8 noiembrie, la Chisinau, cu participarea membrilor Camerei de Comert Romano-Americane.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a avut joi, 13 septembrie 2012, la Chisinau, consultari politice cu Iurie Leanca, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe si integrarii europene, in cadrul primei vizite oficiale pe care a efectuat-o in Republica Moldova de la preluarea mandatului.

Programul vizitei a inclus primiri ale sefului diplomatiei romane la Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, si la Prim-ministrul Vlad Filat, intrevederi cu Marian Lupu, Presedintele Parlamentului, Valeriu Lazar, viceprim-ministru si ministrul economiei, si Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.