Sapte cereri de permise de exploatare a gazelor de sist in Franta vor fi respinse "fara intarziere", a anuntat vineri presedintele francez Francois Hollande, in cadrul unei conferinte dedicate mediului, scrie AFP.

"I-am cerut lui Delphine Batho, ministrul Ecologiei, Dezvoltarii Durabile si Energiei, sa pronunte fara nicio intarziere respingerea a sapte cereri depuse la stat si care au suscitat in mod legitim ingrijorari in mai multe regiuni", a declarat presedintele francez, fara a preciza care cereri sunt vizate.

"Cand e vorba de explorarea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, aceasta va fi linia mea de conduita pe intreaga durata a mandatului", a afirmat presedintele socialist.

Precedentul guvern, de dreapta, anulase anul trecut trei permise deja acordate si care vizau gazele de sist.

"In starea actuala a cunostintelor de care dispunem, nimeni nu poate afirma ca exploatarea gazelor de sist prin fracturarea hidraulica, singura tehnica cunoscuta astazi, este scutita de riscuri grele pentru sanatate si mediu", a subliniat Francois Hollande.

Metoda fracturarii hidraulice consta in injectarea de apa si de produse chimice la mare adancime, proces acuzat ca ar provoca daune importante mediului si panzei de apa freatica.

Din 2008, aceasta tehnica, combinata cu forajul la orizontala, a permis exploatarea unor imense zacaminte de hidrocarburi continute in vastele zacaminte de sist din Statele Unite, declansand un adevarat boom gazeifer si petrolier.

Potrivit unui studiu al cabinetului SIA Conseil, exploatarea gazelor de sist ar putea permite crearea a cel putin 100.000 de locuri de munca in Franta pana in 2020.