Gigantul rus Gazprom trebuie sa respecte regulile europene ale pietei si sa inceteze sa aplice statelor din UE preturi la gaze care difera in functie de localizarea acestor clienti, la Vest sau la Est, a declarat vineri, la Vilnius, comisarul european pentru Energie, citat de AFP.

"Rusia este cel mai important partener al nostri in ce priveste importurile de petrol, de carbune, de uraniu si de gaz," a spus Gunter Oettinger, care efectueza o vizita in Lituania.

"Dar avem nevoie de reguli ale jocului echitabile. Pe termen lung trebuie sa evitam sa avem preturi diferite pentru gaz. Gazul este gaz. Or pretul este mai putin ridicat la Berlin sau la Paris decat la Vilnius", a subliniat comisarul german.

Vilnius a depus la finele lunii ianuarie, la Bruxelles, o plangere impotriva Gazprom pentru abuz de pozitie dominanta. Comisia Europeana a deschis ulterior, mai exact saptamana trecuta, o ancheta formala impotriva Gazprom, pe care il suspecteaza ca ingradeste concurenta si manipuleaza preturile in mai multe tari din Europa centrala si orientala, membre ale UE si puternic dependente de livrarile de gaz rusesc.

In afara de Lituania, tarile avute in vedere sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Slovacia si Polonia, foste membre ale blocului comunist.

Presedintele rus Vladimir Putin a criticat duminica pozitia "neconstructiva" a Bruxellesului. "Europa unita vrea sa-si conserve o anumita influenta politica si vrea ca noi sa platim pentru asta", spusese el.

"Presedintele Putin cunoaste foarte bine regulile jocului pe piata europeana si trebuie sa le accepte", a reactionat Oettinger, subliniind ca UE, cu cei 500 de milioane de locuitori ai sai, este un client esential pentru Gazprom.