Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca asteapta decizia Uniunii Europene in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, aceasta urmand sa fie adoptata si de Romania.

"Primele indicii ale unuia din cele trei studii demonstreaza clar ca exista riscuri majore din punctul de vedere al protectiei mediului. Acum nu avem un punct de vedere clar. Urmeaza dezbateri la nivelul Comisiei Europene si in Parlamentul European. Vom participa cu specialisti la acestea, ne vom spune punctul de vedere ca stat membru, apoi, in functie de formularile si concluziile care se vor trage la nivelul UE, ne vom alinia", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, citat de agentia Agerpres.

Oficialul guvernamental a mai spus ca pana in prezent s-au conturat doua opinii distincte, una dintre acestea facand referire la o legislatie incompleta, iar cea de-a doua la faptul ca exista risc in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist.

"In momentul de fata suntem sub moratoriu si ramanem asa!", a precizat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

In luna mai a acestui an, Rovana Plumb a anuntat ca procedura de exploatare a gazelor de sist este suspendata in Romania pana la sfarsitul anului, atunci cand este asteptata o decizie a Uniunii Europene.

O luna mai tarziu, si premierul Victor Ponta a anuntat ca Romania va reanaliza in luna decembrie a acestui an pozitia sa cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Moratoriul instituit de autoritatile romane este apreciat de organizatii neguvernamentale care au protestat in mai multe randuri in diferite judete ale tarii. Acesta afecteaza insa operatiunile in Romania ale grupului american Chevron care estima ca va incepe forarile de explorare in semestrul in curs.

De altfel, mai multe companii s-au aratat interesate de asemenea oportunitati.