Ministrul Mediului, Rovana Plumb, despre exploatarea gazelor de sist: Suntem sub moratoriu si ramanem asa!
"Primele indicii ale unuia din cele trei studii demonstreaza clar ca exista riscuri majore din punctul de vedere al protectiei mediului. Acum nu avem un punct de vedere clar. Urmeaza dezbateri la nivelul Comisiei Europene si in Parlamentul European. Vom participa cu specialisti la acestea, ne vom spune punctul de vedere ca stat membru, apoi, in functie de formularile si concluziile care se vor trage la nivelul UE, ne vom alinia", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, citat de agentia Agerpres.
Oficialul guvernamental a mai spus ca pana in prezent s-au conturat doua opinii distincte, una dintre acestea facand referire la o legislatie incompleta, iar cea de-a doua la faptul ca exista risc in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist.
"In momentul de fata suntem sub moratoriu si ramanem asa!", a precizat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
In luna mai a acestui an, Rovana Plumb a anuntat ca procedura de exploatare a gazelor de sist este suspendata in Romania pana la sfarsitul anului, atunci cand este asteptata o decizie a Uniunii Europene.
O luna mai tarziu, si premierul Victor Ponta a anuntat ca Romania va reanaliza in luna decembrie a acestui an pozitia sa cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist.
Moratoriul instituit de autoritatile romane este apreciat de organizatii neguvernamentale care au protestat in mai multe randuri in diferite judete ale tarii. Acesta afecteaza insa operatiunile in Romania ale grupului american Chevron care estima ca va incepe forarile de explorare in semestrul in curs.
De altfel, mai multe companii s-au aratat interesate de asemenea oportunitati.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Sa fie oare doar o coincidenta?
USA este exportator de gaze lichefiate pe baza exploatarii gazelor de sist.
Oamenii au exploatat intotdeauna toate oportunitatile pe care le-au avut. Romanii se pare ca au grija de interesele furnizorilor de gaz metan.
2. - Avem GAZE (fie ele si de sist) de sa ni le punem si in cap, dar nuuuuu, noi nu le exploatam sa sa vindem noi in toata Europa, nuuuu ca "stricam mediul". Lasa ca vand rusii gaze in toata Europa cu noi in cap de lista si platim de ne ustura si curu')
Pai atunci sa stam si sa ne uitam la altii ce bine o duc si ii doare la basca de poluare: toti cei care exploateaza si vand gaze, petrol, aur, si orice alte resurse naturale. Noi suntem ca Hagi Tudose: dormim pe o saltea de bani dar nu avem ce manca si murim de foame. Asta pentru ca sunt uni care ne vor dusi la rusi sa traiasca aia bine pe resursele noastre.
GASLAND a film by Josh Fox - se gaseste si pe youtube.
(daca Hotnews aproba acest commentariu, ca in trecut, cand a aparut titlul filmului ... nu sa mai aprobat comentariul)