Ministrii Energiei din Uniunea Europeana (UE), intruniti luni in Cipru, au prima dezbatere asupra planurilor Comisiei Europene de a plafona productia de biocarburanti obtinuti din recoltele alimentare incepand cu 2020, intr-o incercare de a limita impactul asupra cresterii preturilor alimentare, informeaza EUobserver.

Potrivit unui proiect vazut de EUobserver, Comisia va plafona pentru prima oara la 5% biocarburantii obtinuti din produse alimentare sau furaje, precum rapita si soia.

"Comisia considera ca in perioada de dupa anul 2020 biocarburantii ar trebui sa fie doar subventionati daca nu sunt obtinuti din culturile folosite pentru produse alimentare si furaje", scrie documentul.

Legislatia europeana actuala solicita ca 10 procente din carburantii folositi pentru transport sa provina din "surse regenerabile", precum electricitatea sau biocarburanti, pana in 2020, in linie cu obiectivul vizat de UE referitor la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Insa, legea a venit sub critici intense, contribuind indirect la cresterea actuala a preturilor alimentare, pentru ca mai putin teren a devenit disponibil pentru culturile alimentare. Preturile la soia si porumb au atins niveluri record in iulie, in timp ce preturile cerealelor si petrolului au ramas la noi maxime in august.

De asemenea, taierea padurilor prin care sa se ofere mai mult teren pentru cresterea recoltelor destinate biocarburantilor afecteaza in cele din urma mult mai puternic mediul inconjurator.

Oxfam, un ONG din Londra care lupta contra speculatiilor cu preturile alimentare, a estimat ca terenul folosit pentru a obtinerea biocarburantilor care alimenteaza masinile europene pentru un an poate produce suficient grau si porumb pentru a hrani 127 milioane de persoane.

In prezent, subventiile UE pentru recoletele utilizate pentru biocarburanti reprezinta in jur de 30 de dolari pe an pentru fiecare adult. Doar in anul 2008, in jur de 3 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru exceptarea de la plata taxelor si alte stimulente destinate productiei de biocarburanti in UE.

Desi ONG-ul saluta schimbarea politicii UE in domeniul biocarburantilor, acesta avertizeaza ca aplicarea acesteia dupa anul 2020 s-ar putea sa fie facuta prea tarziu.

Potrivit Reuters, comisarul european pentru Schimbari Climatice, Connie Hedegaard, si cel pentru Energie, Guenther Oettinger au confirmat intr-o declaratie comuna, publicata in cursul zilei de luni, ca doresc sa plafoneze utilizarea combustibililor obtinuti pe baza de culturi alimentare.

Propunerea proiectului de lege, care este asteptata sa fie publicata in octombrie, necesita aprobarea guvernelor si parlamentarilor UE pentru a deveni lege.

"Mesajul Comisiei pentru post-2020 este ca preferinta noastra clara este pentru biocombustibili produsi din materii prime non-alimentare, cum ar fi deseurile sau reziduurile agricole, cum sunt paiele", mentioneaza declaratia comisarilor.

"Aceste noi tipuri de biocombustibili nu sunt in concurenta cu produsele alimentare si nici nu necesita terenuri suplimentare. Propunem biocombustibili care sa ne ajute sa reducem substantial emisiile de CO2, nu intra in competitie cu alimentele si sunt sustenabile si ecologice in acelasi timp."