Interesul unui fond american pentru constructia unei centrale nucleare la Belene, in nordul Bulgariei, cu echipament rusesc, ar putea relansa proiectul abandonat la finele lunii martie de Bulgaria, a anuntat joi premierul bulgar, Boiko Borrisov, citat de AFP.

Consortiul Global Power Consortium, reprezentat de un american si de consultanti bulgari, si-a manifestat miercuri, in fata comisiei parlamentare pentru Economie si Energie, interesul pentru resuscitarea proiectului cu echipament si tehnologie ruseasca.

"Pentru ce sa-i refuzam, daca sunt interesati?", a declarat primul ministru conservator, intr-o conferinta de presa sustinuta joi.

"Daca nu cer garantii de stat, daca acopera toate pierderile pe care le-am acumulat de-a lungul anilor, precum si cererea (de despagubiri) a partii rusesti, si depun 200 de milioane de euro sau de dolari, as considera ca sunt serios interesati", a adaugat el.

Un purtator de cuvant al Rosatom, societatea rusa insarcinata cu proiectul Belene, a declara la radioul bulgar ca trebuie sa fim siguri ca "nu e vorba de o noua mizanscena, ci de intentii serioase".

"Suntem gata sa revenim la proiect daca Bulgaria o doreste", a adaugat acesta.

Bulgaria a renuntat in 28 martie la proiectul acestei centrale de 2.000 MW, pe fondul unor discute vechi de mai multi ani legate de cost. Centrala ar fi costat aproape 10 miliarde de euro, potrivit Bulgariei. Partea ruseasca a evaluat acest cost la sase miliarde de euro.

Rusia, care incerca prin acest proiect sa-si introduca reactoarele sale de generatie noua intr-o tara membra a UE, a anuntat in 11 septembrie ca cere daune de un miliarde de euro de la Bulgaria.

Potrivit contratului semnat in 2006, pana la 49% din centrala de la Belene poate apartine unui investitor strategic.

In ciuda propunerilor de finatare facute de Moscova, Sofia insista pentru gasirea unui tert investitor strategic, pentru a nu-si mari si mai mult dependenta fata de Rusia in domeniul energetic.

Bulgaria depinde aproape in totalitate de livrarile rusesti de gaze si de petrol, iar singura sa centrala nucleara, de la Kozlodui, are reactoare rusesti care folosesc combustibil din Rusia. Singura rafinarie petroliera apartine unei societati rusesti.