Nabucco este un sistem cu puncte multiple de intrare si iesire, fiind proiectat sa transporte gazele naturale disponibile pe traseul conductei, a afirmat pentru HotNews Christian Dolezal, director de comunicare, Nabucco Gas Pipeline International. Astfel, este intarita afirmatia facuta de seful OMV, Gerhard Roiss, care a spus ca Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zacamantul Shah-Deniz) spre Europa, ci si pentru cele extrase din Marea Neagra.

  • "Nabucco este un sistem de conducta cu puncte multiple de intrare si iesire, care transporta gaze catre statele de tranzit in functie de cerintele pietei. De asemenea, Nabucco este proiectat pentru a transporta gazele naturale disponibile pe traseul conductei. Este responsabilitatea celor care fac tranzactiile sa decida de unde sa cumpere si unde sa vanda gazul. Conducta Nabucco va face posibile astfel de tranzactii", a spus Christian Dolezal pentru HotNews, fiind intrebat daca actionarii Nabucco iau in calcul posibilitatea transportului gazelor extrase din Marea Neagra.

Nabucco Vest a fost selectata in luna iunie drept ruta central europeana de livrare a gazului din zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan. Daca proiectul va fi realizat, Romania isi va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale si va scapa de dependenta de importurile din Rusia. Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, din care 470 kilometri pe teritoriul Romaniei. Proiectul are punctul de plecare in Bulgaria si urmeaza sa primeasca gazul azer via proiectul TANAP (Turcia - Azerbaidjan).

Nabucco Vest este o conducta de gaze cu diametrul de 122 cm si o lungime de 1.300 km care traverseaza Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, avand o capacitate tehnica de pana la 23 mmc. Circa 470 kilometri vor fi pe teritoriul Romaniei.

Conducta de gaze va transporta gaze din apropierea granitei turco-bulgare prin Bulgaria, Romania si Ungaria in Austria, cu statii de preluare in fiecare tara de tranzit.

Nabucco Vest reprezinta un concept revizuit al proiectului Nabucco.

Proiectul original al conductei Nabucco era prevazut cu o capacitate de transport a 31 de miliarde de metri cubi pe an si se intindea din Georgia pana in Austria, traversand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul total al gazoductului era estimat la 8 miliarde de euro.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).