"Zacamintele de petrol din Romania nu mai apartin statului roman, ci statului austriac, prin intermediul OMV ... Daca presupunem ca Federatia Rusa ar deveni la un moment dat interesata de <> zacamintelor energetice din Marea Neagra, atunci solutia cea mai simpla si eficienta ar fi ca Gazprom sau Rosneft sa cumpere compania OMV, ceea ce nu este exclus sa se intample la un moment dat", scrie Vocea Rusiei intr-un articol legat de descoperirile de gaze naturale anuntate de OMV si ExxonMobil in apele teritoriale romanesti ale Marii Negre.

Articolul publicat de Vocea Rusiei este o replica la editorialul semnat de Dan Cristian Turturica in Romania Libera, in care ziaristul scria despre legatura dintre recentele descoperiri de gaze din Marea Neagra si isteria Rusiei, manifestata prin "implicarea fatisa in conflictul politic care a paralizat Romania vara aceasta".

Editia online a radioului public rusesc mai scrie ca "bataliile din jurul acestor resurse energetice nu il implica in vreun fel pe presedintele Romaniei, deoarece Romania nu mai detine controlul asupra propriilor resurse naturale. In conditiile actuale, soarta zacamintelor din Marea Neagra se transeaza la Viena si nu la Bucuresti".

Vocea Rusiei incearca in articol sa demonteze afirmatiile directorului OMV, Gerhard Roiss, care declarase in august ca prospectiunile din Marea Neagra indica prezenta unor rezerve "gigantice" de gaze naturale. Prezentind evolutia la bursa a actiunilor OMV, Vocea Rusiei concluzioneaza ca "nici investitorii austrieci nu cred in declaratiile excesiv de optimiste ale directorului OMV".

Vocea Rusiei s-a facut remarcata in ultimele luni ca o portavoce a discursurilor anti-occidentale, multe dintre tezele prezentate de versiunea in limba romana a radioului rus fiind preluate apoi in discursurile unor politicieni de la Putere.