- Vezi modificarile in tabelul atasat.
Astfel, vor fi permise incheierea contractelor bilaterale negociate direct si a contractelor de import si de export negociate direct. Adica, vor fi permise acele tranzactii extrem de controversate cu "baietii destepti". Si abia ce au fost denuntate niste contracte incheiate in acest mod de Hidroelectrica. In vara au fost denuntate 6 contracte din 10: Cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, doua cu Energy Financing Team (EFT) si cu Euro-Pec. Alte 4 contracte, cu Alro, Electromagnetica, Elsid si Electrocarbon, au fost renegociate, fiind incheiate noi acorduri.
Pe scurt, in urma modificarilor, piata concurentiala va insemna inclusiv incheierea unor contracte bilaterale directe.
Actuala lege prevede ca "Tranzactiile cu energie electrica se desfasoara pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu". Aceasta este primul aliniat din Art.23 care impiedica, efectiv, incheierea unor contracte in afara bursei. Prin proiectul de OUG, se doreste eliminarea acestei prevederi si reglementarea contractelor bilaterale negociate direct. Amintim ca celebrele contracte cu "baietii destepti" incheiate de Hidroelectrica erau incheiate in acest mod: prin negociere directa.
Producatorii care vor incheia contracte bilaterale negociate direct vor avea doar o singura obligatie in ceea ce priveste transparenta: sa faca publice informatii privind pretul, cantitatea si durata contractelor in termen de 3 luni de la incetarea contractelor.
Tot prin proiectul de OUG se doreste eliminarea unui aliniat din Art. 21 care prevede ca "participantii la piata de energie electrica au obligatia sa transmita operatorului pietei de energie electrica si de echilibrare informatii privind cantitatile de energie electrica tranzactionate aferente contractelor de vanzare-cumparare de energie electrica incheiate". Adica, actorii de pe piata nu vor mai fi obligati sa raporteze catre OPCOM.
In aceste zile au loc la Ministerul Economiei discutii pe marginea acestor modificari, urmand ca zilele urmatoare sa fie finalizat proiectul de OUG.
Despre o posibila modificare a Legii energiei a vorbit prima oara Rovana Plumb, ministrul mediului, cu ocazia unei conferinte organizate de Mediafax. Aceasta a spus ca sunt necesare modificari "astfel incat sa avem claritate si celeritate privind contractarea si finantarea" proiectelor de energie .Prezent la conferinta, Alexandru Sandulescu, director in cadrul ministerului a spus ca producatorii au atras atentia asupra faptului ca acestea sunt prevederi care limiteaza accesul la finantare pentru proiectele energetice. De aceea, ar fi necesara "formularea unor exceptii pentru acele tranzactii".
Actualul ministru al economiei, Daniel Chitoiu, a afirmat pe 14 iunie (n.red. ziua in care Parlamentul a aprobat noua lege a energiei) ca pana la sfarsitul anului, piata energiei va fi una concurentiala. "Pot sa va garantez acest lucru", a mai spus atunci ministrul.
Problema imediata a USL este lipsa de fonduri, acum ca smecheria cu Oltchim a fost stricata de DD. Deci orice contributie baneasca pentru campania electorala este binevenita dar baietii destepti nu dau banii de pomana. Ei vor sa li se repare smecheria si sa ne jecmaneasca incontinuare, asa ca....smecherii isi dau mana peste buzunarul nostru si "treburile" se rezolva iar dupa alegeri, daca va veni USL la putere, jumulirea va fi maxima.
Votatii cu incredere, dezastrul este garantat !
Felix fura cu ajutorul PDL. O fi adevarat ce spui tu. Dar la IQ-ul si studiile tale... nu ma mai mira nimic.
Poate ca probleme de intelegere nu ai, ci doar subestimare a celorlalti. Manipulare de doi bani la tine. Bani de pe vremea lui Ceasca.
Probabil ca se bucura de "o solda" frumusica de la Stat(adica din buzunarul nostru), caci daca ar fi muncit la privat ar fi avut alte idei.
Dar deh, a conduce o afacere(legala) sau a produce bani prin munca este greu, mai ales pentru un IQ asa de mare si cu o diploma de "doctor".
Cand termini, o sa-ti dau inca o diploma de dottore, iar. pt. tine fac un efort si o printez color.
Hai c-am mai descoperit un Dottor.
Deci, daca vrei sa iei pe cineva la suturi, incepe cu toti cei din guvern, alineati pe un singur rand, de la mare la mic.
Cum stiu ca nu iti place sa ti se puna intrebari, iti raspund tot eu cu un citat publicat in 06.04.2007 in Revista 22: " O fi avand presedintele Basescu mai multe defecte decat calitati, cum se lamenteaza liberalii, dar sigur are talent la alegerea expresiilor potrivite pentru realitatile romanesti. " Sistemul ticalosit" si "grupurile de interese" au intrat deja in limbajul curent. La fel si eticheta de "baieti destepti" pe care a aplicat-o echipelor mixte de oameni de afaceri si politicieni care s-au imbogatit din comertul cu energie in ultimii zece ani."
///
aici e vorba de furat de la stat.
Daca statul are problema cu Hidroelectrica, trebuie sa-si rezolve singur problema si sa lase firmele private in pace.
"Producatorii care vor incheia contracte bilaterale negociate direct vor avea doar o singura obligatie in ceea ce priveste transparenta: sa faca publice informatii privind pretul, cantitatea si durata contractelor in termen de 3 luni de la incetarea contractelor."
deci, nu inainte, ci dupa expirarea contractalor. contracte care pot fi prelungite prin acte aditionale. astfel nu vei afla vreodata sau vei afla post-factum dupa "n" ani cu cat te-au furat "baietii destepti" in cardasie cu statul (ca-i psd acum sau alt partid).
cert e ca foamea-i mare la psd.
Pur si simplu o firma privata care produce energie, in momentul actual, nu poate sa trimita acea energie la alta entitate economica din acelasi grup (privat) fara sa o treaca printr-o platforma de vanzare. De exemplu Petrom are o centrala pe gaz si este aiurea sa livreze energia produsa, de Petrom, catre o rafinarie a sa la un pret marit.
Trecerea prin platforma de vanzare ar creste artificial pretul energiei si nu se mai justifica economic activitatea din rafinarie.
Platforma de vanzare este pentru energia produsa de firmele de stat, si care nu este cazul sa fie tranzactionata prin intermediul unor capuse.
Succesuri draghi tovarasci. Se aude Cacarau? Desteptarea ca iau altii caimacul.
am vazut toate masurile populiste luate in ultima vreme, numai voturile conteaza nu si calitatea deciziilor luate. azi cresc taxele maine nu, ca doare la electorat. azi bucurestenii cu venituri peste 2500 de lei platesc gigacaloria integral, peste cateva ore nu, ca ustura la fel.
un guvern de rahat, fara regrete.
daca nu viram la dreapta in iarna, ne ducem dracului.